Stäng menyn

Byta jord i pallkragar

Jord är mycket sällan något som förbukas och måste bytas ut, den kan användas om och om igen. Nyckeln för att få en bra jord är att ständigt förbättra den. Att byta jord i pallkragar är sällan nödvändigt.

Pallkragar på rad i en trädgård.

Dessa pallkragar anlades med köpt jord från påse, som är mestadels baserad på luftig torv. Den är nästen omöjlig att odla i och behöver förbättras med både organiskt material och gödselvatten för att prestera bra.

 

Den senaste tiden har flera odlare frågat mig om när - och hur - och om de ska byta jord i sina pallkragar. Jag förstår att det är en vanlig fundering och vill gärna dela mina tankar om saken.

Det korta svaret på frågan om man ska byta jord i pallkragar, är: Nej, du behöver i princip aldrig byta jord i dina pallkragar.

Många som odlar första gången tror att jord är en förbrukningsvara. Att vi odlar i den en tid och sedan behöver ersätta den med ny, lite så som vi gör när vi odlar krukväxter inomhus. Att ny jord ersätter gammal för att den nya jorden är bättre. Det här är en miss, som är bra att reda ut.

 

Läs mer: Rabatt på Impectas soldrivna bevattning under 2023

 

När blir jord dålig?

Jord kan bli dålig på flera olika sätt. Till exempel kan den bli förorenad eller drabbas så hårt av sjukdom, att den inte är bra att odla i (för att grönsakerna som växer i din blir sjuka). Men det är ytterst sällan det händer. Föroreningar kan till exempel vara om man vill odla på en plats där det finns olämpliga ämnen i jorden, till exempel om det skett ett utsläpp eller liknande. Det här med sjukdom kan till exempel vara om det spridits svampsporer som orsakar klumprotssjukan. Då kan det vara idé att fundera på att byta jord. Jag har under mina år som odlare aldrig hört om någon som behövt göra något av detta, även om det säkert finns de som gjort det.

Jord är inget som generellt "blir förbrukat". Jord är en organisk massa som vi åtar oss att förvalta och om möjligt förbättra, som odlare. Många av oss känner i grunden att vi odlar jorden, snarare än grönsakerna. Vi kultiverar jorden.

Även om jorden i en pallkrage alla gånger inte har kontakt med marken under, är den som vilken annan jord som helst. Vi odlar i jorden och försöker att sköta den så att jorden har allt den behöver. Då kan våra grönsaker växa bra.

 

Läs mer: Tips för att odla sallat

 

En pallkrage fotograferad ovanifrån med grönt i olika nyanser.

Här är en pallkrage fotograferad ovanifrån, som odlas för första gången. Jorden är täckt med gräsklipp. Det kallas för täckodling och är en mycket bra metod för att tillföra både näring och struktur till jorden.

 

Vad betyder "jordförbättra"?

Om du har pallkragar i din trädgård och odlar grönsaker, kryddor och blommor i dessa, behöver du aldrig byta jord. Du har den jord du har och jobbar kontinuerligt med den. Bland annat behöver du gödsla massor och tillföra organiskt material. Det kallas för att jordförbättra. Kanske har du hört om det?

I en pallkrage har du ganska lite jord, jämfört med massan som odlare har att röra sig med i en stor frilandsodling. Du kan lätt uppleva att jorden blir jättedålig när du odlat en tid, men det är för att den begränsade mängden jord utarmas ganska lätt. Jorden i en pallkrage behöver massor av gödsel och också massor av vatten, för att leverera bra. Det är därför jag brukar säga att det är svårare att odla i en pallkrage än rakt ner i jorden. Du behöver jobba mer med pallkragen som odlingsplats och det kan vara svårt att avgöra hur mycket av gödsel och vatten som behövs för att det ska växa bra.

Byt inte ut jorden i pallkragarna! Det är slöseri. Se däremot till att hela tiden fylla på med sånt som blir jord i pallkragen, så att ett litet system av mikroorganismer byggs upp och som trivs i miljön du skapar.

 

Läs mer: Växtföljd i köksträdgården

 

Schema för jordförbättring

Här är ett förslag på hur jorden i en pallkrage kan skötas. Hoppa in i den årstid du för tillfället är i.

Vår 1

  • gräv bort den översta jorden i pallkragen
  • gräv ner gödsel (kompost, stallgödsel, växtdelar)
  • lägg tillbaka jorden
  • så eller plantera

 

Sommar

  • skörda
  • rensa och luckra jorden så den inte är hårt packad
  • vattna med gödselvatten
  • så eller plantera

 

Läs mer: Gödsla med nässelvatten

 

Höst

  • skörda
  • gräv bort den översta jorden i pallkragen
  • gräv ner gödsel (kompost, stallgödsel, växtdelar)
  • lägg tillbaka jorden
  • täck jorden med organiskt material (löv, halm, växtdelar)

 

Vår 2

  • låt det organiska materialet ligga kvar på jorden
  • maka små hålor i materialet och plantera växter

eller:

  • maka materialet åt sidan eller flytta på det
  • så i jorden under

 

Sommar 2

  • täck jorden mellan växterna med gräsklipp
  • skörda
  • gräv ner organiskt material
  • så eller plantera

 

Höst 2

  • skörda
  • täck jorden med organiskt material

 

Sara tar stora buntar av brännässlor och lägger i en hink.

Här gör jag en tunna med nässelvatten. Det är ett snabbverkande gödsel som vattnas ut över jorden, till exempel innan sådd eller under säsongen när växterna behöver lite extra näring.

 

Det viktigaste när du har en pallkrage är att se till att din jord hela tiden förbättras och stärks. Det gör du genom att gödsla och tillföra material som kan komposteras i eller på jorden och tillföra mull, alltså material som ger fin struktur till jorden. Om jorden inte matas med godsaker tappar den näring. Men den kan också tappa sin fina struktur och bli hård och svår att jobba med. Jorden behöver vara lucker för att vatten, luft och näringsämnen ska kunna transporteras på bra sätt. Om dessa delar inte funkar - då levererar jorden kass. Och det är då du tror att du behöver byta ut jorden.

Många tror att man behöver göra en jordanalys för att veta exakt hur jorden ska skötas för att till exempel grönsaker ska växa bra. Det behövs inte! Om du börjar med den jord du råkar ha och följer mitt lilla "schema" ovan, så har du en väldigt bra grund.

 

Morgonljus över ett rött hus med grönsaksodling framför.

Min vackra pallkrageodling frodades sommaren 2019, fylld av användbara grönsaker och blommor.

 

Men kom också ihåg att du behöver vattna mer noga och ofta än du kanske först har föreställt dig. Om du inte vattnar tillräckligt kan inte mikroorganismerna i jorden bearbeta till exempel växtdelar, gödsel och kompost i jorden och då blir det inte en bra mix.

Hoppas det här kan ge lite guidning i vad som behövs för att fixa jorden i en pallkrage, snarare än att byta ut den. Var lite hygglig mot jorden och ge den bra förutsättningar innan du bestämmer dig för att skrota den. Behåll jorden!
/Sara Bäckmo

25. juli 2020