Bukett av rosenskära
Tänk att en och samma växt kan ge olika material till en bukett! Rosenskära kan procuera både blommor, blad och knoppar som går att använda till vackra ting.

Grunden i den här buketten är stjälkar med blommor, blad och blomknoppar av rosenskära. Foto: Ida Sjöö
De flesta växter har flera delar som är fina att använda i buketter – inte bara blommorna. Rosenskära är en vacker växt som illustrerar detta fint. I en bukett kan både blommor, knoppar och blad användas. Det är så himla fiffigt! För att göra en enkel bukett, lite tjusigare än att bara bunta ihop blommorna, så kan olika delar av växten användas. Här ska du få se en bukett jag gjort av min favoritsort 'Rubenza', som jag odlade blommande häck i min lilla trädgård sommaren 2020. Läs mer om rosenskära i länken nedan.
Läs mer: Odla rosenskära som snittblomma

En gullig och nästan bollformad bukett med endast rosenskära som ingrediens. Foto: Ida Sjöö.
Knopp, blommor och blad
När jag gjort buketter har jag försökt att ta bort en hel del blad från blomstjälkarna, så att blomman i sig får vara huvudnumret. Vissa blad återanvänds i buketten, som en egen detalj, eller så sätts andra gröna delar till. Att addera bladen för sig tycker jag ger mig möjlighet att kontrollera själva buketten bättre och det är lätt att få till en bra mix av blommor och blad.
Läs mer: Att binda bukett i spiralform
Rosenskära har ett ganska dill-likt bladverk och på kraftiga plantor kan sidoskott nypas av och användas bara för bladens skull. När jag gjort buketten nedan har jag förberett växtdelarna var för sig och sedan satt ihop med stjälkarna i spiral, där blomstjälkar, blad och stjälkar med blomknopp varvats med varandra. Superenkelt och resultatet blev jättegulligt.

Detta är min favorit bland rosenskärorna, en enkelblommande djupröd blomma som heter 'Rubenza'. Foto: Ida Sjöö.

Detta är min favorit bland rosenskärorna, en enkelblommande djupröd blomma som heter 'Rubenza'. Foto: Ida Sjöö.

Här har jag förberett blommor och blad för en bukett, genom att ta bort de nedre bladen på stjälken. Foto: Ida Sjöö.
HÄNGIGA STJÄLKAR
Stjälkar med bara blad ser lätt lite hängiga ut efter att de klippts från plantan. Men de piggnar snart till om du sätter stjälkarna eller den färdiga buketten i vatten. Då reser sig bladen och får fin spänst. En bukett som ska ges bort sätts med fördel i vatten några timmar innan du går hemifrån, då ser buketten välmående ut.

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.
Rosenskära må vara lätt att odla men är kanske inte en av de mest lättskördade sommarblommorna, på grund av sitt växtsätt. Man behöver ofta leta lite för att hitta stjälkarna som har finast och bästa blommorna. Dessutom blommar de över ganska fort. Till buketten är det finast att använda blommor som ganska nyligen slagit ut, så att de inte vissnar så fort i vas. Men det är väl värt mödan. Rosenskära är otroligt vacker i buketter! Och ett extra plus för att många olika växtdelar kan användas. Här är de jag provat.
- blomma
- knopp
- stjälk med blad
- torkad fröställning
- blomknapp utan frö

När 'Rubenza' är nyligen utslagen är blomman djupt röd. Senare bleknar den och får en mer gammelrosa ton. Foto: Ida Sjöö.

Buketten är bunden med det som kallas för spiralteknik, där stjälkarna ligger åt ena hållet och blomman åt andra. Foto: Ida Sjöö.
PLOCKA MER
Rosenskära belönar dig med fler blommor om du plockar ofta och mycket. Plocka blommorna strax ovanför ett blad, då grenar sig stjälken och nya blommor växer fram.
Även om det förstås är fint med många olika slag blommor i en bukett, är det kul att veta att de olika växtdelarna ser så fina ut när de sätts samman på ett lite mer organiserat sätt. Som en rosa fluffboll med lite grönt. Rosenskära finns i många sorter, mestadels i olika rosa, vita och ljusgula sorter. Och jag hoppas du provar att odla någon av dem i din trädgård. Det är en av sommarens finaste blommor!
Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö