Stäng menyn

Bredsådd kål i stora tråg

Hur gör man för att så stora mängder kål till egen odling eller försäljning? Jag har fått fina tips om kålsådd på handelsträdgården där jag praoar. Så här går det till.

Såtråg med jord och ett redskap på.

Den här typen av tråg i kraftig plast används på handelsträdgården för att så både grönsaker och blommor med bredsådd.

 

Kål är en av mina favoritgrupper av växter i köksträdgården. Det är absolut inte de enklaste växter att odla, mest för att de drabbas så hårt av angrepp under säsongen. Du som provat kål har förstås stött på kållarver, som på nolltid kan decimera en planta hårt. Kålen är ändå min favorit. De små fröerna ger stora plantor och mycket mat. Dessutom är variationen inom kålväxterna otroligt stor och ger många olika slags grönsaker.

 

Läs mer: Enkla fakta om tio kålsorter

 

I det här inlägget vill jag visa hur kål kan sås genom bredsådd i stora tråg. Oftast sår jag kål i mindre tråg eller i pluggbrätten, men i våras fick jag lära mig det här sättet att så riktigt många plantor av kål. Det kan vara till nytta för dig som vill driva upp plantor och sälja, eller som vill odla kål tillsammans med vänner i en större odling. Under året praoar jag ju på handelsträdgården här i byn och det var där som min nya odlingsguru Anna-Stina visade mig sitt sätt att så. I videon nedan får du följa med till handelsträdgården och kolla.

 

Odlingstråg

Den här sådden ska stå i ett uppvärmt utrymme, inte utomhus på vintern alltså. Det går bra att använda vilka tråg som helst i princip, men eftersom vitsen med metoden är att kunna odla fram vansinnigt många plantor till försäljning eller till en större odling, så är det ett större tråg som används här.

Trågen på handelsträdgården är grunda, rejäla tråg av hårdplast. Jag har dessa hemma också, men brukar där odla mest sommarblommor. Det finns liknande att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker, men plasten i dessa brukar inte vara lika kraftig.

 

Fyra tråg med jord på rad.

Det går snabbt att så i de stora trågen. På handelsträdgården görs sådderna regelbundet så att nya plantor hela tiden finns att sälja.

 

Bredsådd

Anna-Stina använder vanlig planteringsjord till sina sådder. Trågen fylls till drygt hälften med jord. Därefter hälls vatten på och jorden knådas så att den blir som en fuktig deg. Den ska inte vara genomblöt, men fuktig rakt igenom.

Efter att jorden vattnats plattas den till. Anna-Stina använder en platta med handtag på som gör ytan helt jämn på nolltid.

Fröerna strösslas ut ganska tätt över jorden, men inte för tätt. Det är bättre att så två gånger än att fröerna hamnar på varandra i tråget.

Sådden täcks med ett litet lager jord och plattas till igen.

Över sådden läggs en tidning som fått dra en stund i en balja med vatten. Tidningen ska alltså vara blöt. Den håller jorden fuktig under tiden det tar för sådden att gro.

 

Läs mer: Kål från sådd till skörd - följ plantorna från frö till det är dags att skörda

 

Tråg på rad på ett bord i växthuset, alla tråg täcks av blöta tidningar.

På en lång rad på bordet i växthuset står tråg med sådder. Alla täckta av blöta tidningar som håller jorden fuktig under tiden fröerna gror.

 

En hand lyfter på en tidning i ett tråg.

Under tidningarna är jorden platt och fuktig, vilket ökar chanserna till jämn sådd. När alla fröerna såtts på samma djup är det troligare att fröerna gror jämnt. De har lika lång väg upp till ytan.

 

Det tar bara några dagar för kålfrön att gro och oftast gror alla fröer nästan exakt samtidigt. Det gäller att lyfta lite på tidningen då och då. Så snart de ljusgröna prickarna börjar synas ovanför jorden tas tidningarna bort och de späda plantorna får möta dagsljuset.

 

Läs mer: Bli medlem och få min nedladdningsbara såkalender i fyra delar

 

Inte bara kål

Det är förstås inte varje dag man som hemmaodlare har behov av att så några hundra kålplantor av var sort... När jag sår stora tråg (vilket är bekvämt eftersom jag inte har så många olika byttor att sköta om) brukar jag dela av tråget i mindre delar. Till exempel lägger jag små pinnar över jorden som markerar fyrkanter över jorden. Det är fiffigt.

På samma sätt kan andra sorters grönsaker och sommarblommor sås. I det stora tråget ryms många plantor och den fuktiga tidningen tillsammans med uppblött jord gör att sådden aldrig behöver vattnas. Nästintill underhållsfritt, i alla fall just den biten av odlingen.
/Sara Bäckmo

 

27. oktober 2020