Botaniska tulpaner 'The First'
Årets första tulpanbukett! Det är en pytteliten men välfylld bukett som fick plats i en tekanna från dockservisen. Så gulligt!
En gullig liten bukett med de första tulpanerna i tunnelväxthuset. Foto: Ida Sjöö.
Det var nog mest ett misstag att jag satte de här tulpanerna från början, men det är definitivt inte ett av misstagen i livet jag ångrar. Hela den tidiga våren spanar jag efter tulpanerna. Har de tittat upp? Har de bildat knopp? Har de slagit ut? De ger mig en anledning att knalla ut i växthuset. Jag tror att jag satte dem hösten 2017 och det betyder att det passerat tre fina vårar när tulpanerna blommat och jag njutit av det vackra på plats här i tunneln. Men nu är det nya tider! Jag har längtat efter att sätta saxen i de små godingarna och göra en första liten tulpanbukett.
Prenumerera på Skillnadens blommor till din mail
Botaniska tulpaner
De här små tulpanerna kallas för botanisk tulpan. De är lägre än klassiska tulpaner och är kul att odla eftersom de övervintrar så bra och sprider sig. De blir alltså fler och fler med åren. Det syns tydligt här på min lilla odlingsplats, där tulpanerna sattes med någon decimeters mellanrum i en kant längs träflisen. Varje år har de blivit fler och fler.
Just den här sorten heter 'The First' och är en så kallad Kaufmanniatulpan. Det är en av de första att blomma på våren. Knoppen är smal och rosaröd på utsidan. När tulpanen slår ut är insidan vit, medan nedre delen av bladen är gula och utsidan mörkt rosa-rosaröd. Den är bedårande när den slår ut!
'The First' sägs bli cirka 25 cm hög, men den är lägre hos mig. Visserligen växer den lite när den står i vas, precis som andra tulpaner, men den är fortfarande himla låg. Bladen är vackert randiga, i grönt och purpur.
Kaufmanniatulpaner är en typ av botanisk tulpan. De botaniska tulpanerna kallas också för vilda tulpaner. De övervintrar bra och kommer igen år efter år, till skillnad från andra hybridsorter av tulpaner som inte är lika pålitliga. De botaniska tulpanerna förökar sig också flitigt. Så tacksamt!
Pytteliten bukett
Jag kunde inte låta bli att göra en liten första tulpanbukett. Så mysigt att få avsluta mars med blommor i ett solvarmt växthus!
Jag plockade alla tulpaner som var långa nog att hantera och som dessutom öppnat sig något. Det nedersta bladet togs bort och jag försökte sätta stjälkarna i en förenklad spiral. Emellan tulpanerna lade jag in några kvistar av blåbär 'Duke', som jag odlar i tunnelväxthuset för tidig skörd. För att binda ihop buketten lade jag några av de borttagna bladen runt, innan jag band ett hambasnöre runt.
Sen fick buketten bo i en tekanna till en dockservis på matbordet. Och jag har torterat familjen med att berätta hur söööööööööta de är vid varje måltid. He he he.
Läs mer: Så gör du en fin bukett med spiralteknik
TULPANTIPS
Om du vill skörda och spara tulpaner till senare ska du skörda dem när knoppen precis visar färg. Skär av stjälken och vira in en bunt tulpaner i tidningspapper. Ställ i bytta utan vatten, mörkt och svalt. Där kan de sparas i cirka en vecka. När tulpanerna ska användas i bukett snittas stjälken och sätts i vatten en stund innan du gör buketten.
Se mer om tulpanskörd här!
Jag tror att jag ska sätta fler botaniska tulpaner i höst. Kanske inte för att göra buketter varje dag, men jag upptäcker att jag blir glad av att se dem. Och det är roligt att pyssla med dem. Det kan ju också få vara en anledning så god som någon.
Text av Sara Bäckmo
Foto av Ida Sjöö