Börja odla i höst!
Spill ingen tid. Om du har den minsta lilla önskan om att börja odla kan du lika gärna sätta igång nu. Här är tre punkter som hjälper dig att börja odla.
Det här är ett inlägg till alla er som med avund gått och kikat på grannar, vänner och familj som med lätt hand trollat fram läckra grönsaker under sommaren. Som bestämt dig för att du banne mig också ska bli grönsaksodlare och förvandla tomten till en prunkande grönsaksfabrik, gemensamhetsytan i bostadsrättsföreningen till en välmående stadsodling och den efterlängtade, kanske nyss fådda lotten till det finaste paradis av ätbart grönt. Nästa år.
Stopp!
Nästa år är visserligen en bra tid att börja. Men om du gjort en stor del av arbetet redan nu kan du gräva dig upp ur startgropen mycket tidigare. Börja odla i år istället, så kan du svepa in dig i din efterlängtade titel som odlare redan nu.
Bilden ovan är tagen i mars förra året och visar övervintrad sallat 'Cegolaine' i tunnelväxthuset. Nästan alla mina växtplatser som ger tidig skördar är förberedda på hösten.
Varför på hösten?
Den som vill börja odla grönsaker måste först se till att ha någonstans att odla. I land. I bäddar. I jord. Eller utan jord. Men någonstans måste det finnas yta. På vintern när längtan är som störst är det fruset. På våren när man redan vill vara igång är det trevligt att ha de där ytorna, just för att komma igång tidigt. Visst vore det skönt att kunna pinna ut med planen som gjorts under vintern, med fröpåsarna och termos med choklad, och bara sätta igång?
Hösten är en fantastisk tid att bygga nytt på, även om det är på gränsen till vinter. Det är fortfarande inte för kallt för att vara ute, det är lätt att se strukturen i trädgården när mycket vissnat ner, det är lätt att gräva när marken är fuktig och det finns jättemycket material som ligger och väntar på att användas i trädgården. Så varför avvakta?
Viktigast att börja!
Det är mycket enkelt att komma igång, det gäller bara att bestämma sig och sedan gå ut och genomföra. Min uppfattning är att vi ofta skjuter upp starten för att vi tror att vi behöver ha en fullständig plan över vår framtida superproffsodling innan vi börjar. Det är fel. Det allra viktigaste med att börja odla är inte att ha en plan - det är att börja! Den där planen kommer mest sannolikt att göras om både en och sju gånger, så du kan lika gärna gör en plätt redan nu. Och ställa in dig på att den kommer att göras om flera gånger under de kommande åren.
Jag har en liten utmaning i tre punkter till dig som vill börja odla. Du får gärna dela det här till vänner du tycker ska börja odla, som har pratat om att börja odla men som inte fått tummen ur. Nu är det dags!
ETT
- Mät ut en ny odlingsplats, till exempel i storlek 1 x 3 meter.
- Gräv ett litet dike runt platsen.
- Täck marken, innanför och ner i diket, med tidningar.
- Ös på mängder med trädgårdsskräp, grova grejer i botten, finare grejer i toppen.
- Täck högen, som bör vara 20-50 cm hög, med kompostgaller, presenning eller annat som håller högen på plats.
TVÅ
- Ställ ut en pallkrage i anslutning till landet som beskrivs ovan.
- Lägg tidningspapper i botten och utanför kanterna.
- Häll i två påsar väl gödslad trädgårdsjord på påse och jämna till.
- Fixa en plastskiva, plast eller glas som kan täcka pallkragen.
TRE
- Gör en lista på alla grönsaker du/ni tycker om att äta.
- Välj ut tio av grönsakerna.
- Leta upp en fröbutik på nätet och köp tre olika sorter av favoritgrönsakerna.
- Läs på om hur du ska odla dem.
Så. Nu har du gjort en bra grund. Utan att alls veta vilka fröer du kommer att bestämma dig för är jag nittionio procent säker på att minst tre av dem kommer att kunna sås mitt i vintern, i det som kallas för vintersådd. Vintersådderna börjar göras i december-januari, vilket betyder att du har drygt en månad kvar innan du kan börja så. Visst är det fantastiskt! Så arbetet i de tre stegen ovanför borgar för att du kan börja odla, och titulera dig odlare, flera månader tidigare än om du börjat ta några försiktiga spadtag enligt regelboken i april.
Jag ska själv göra några nya odlingsplättar i trädgården i höst. Dessa ska jag visa både på bloggen och på YouTube om några veckor, hoppas jag. Vore kul om vi kan jobba lite parallellt. Glöm förresten inte att dokumentera! Det är så roligt att kunna gå tillbaka och se hur det såg ut före och sedan jämföra med efter.
/Sara Bäckmo
10. november 2017