Stäng menyn

Bockhornsklöver - Snabbast skörd av skott

De pigga skotten av bockhornsklöver både doftar och smakar milt av curry. En oväntad och god smak från mycket snabbväxande skott.

Groddar redo att skördas

Bockhornsklöver växer fort och ger skörd bara några dagar efter sådd. Foto: Ida Sjöö.

 

På hösten och vintern är det roligt att odla skott inomhus för att snabbt få skörd av pigga blad. Skott utvecklas olika fort beroende på vilken växt du väljer. Snabbast grönt av alla sorter jag odlat är bockhornsklöver. Fröerna gror och växer overkligt snabbt och ger skörd 4-5 dagar efter sådd.

 

Tips: Skillnadens Mystery Box - Årets julklapp från Skillnadens!

 

Bockhornsklöver har en ganska speciell smak, som drar åt curry. Ju spädare skottet är desto mildare är smaken. Så snart skotten drar iväg och blir riktiga långisar är de inte alls så goda. Bäst är när de skördas ungefär så som bilderna visar.

Om skotten tillåts bli stora blir smaken besk och de är då inte alls lika användbara som när de är små.

Jag brukar använda skotten på smörgås. De är väldigt goda och passar fint både till ost- och köttpålägg, liksom till olika vegetariska röror och blandade grönsaker.

Fröer till bokhornsklöver finns i vanliga fröbutiker. Tänk på att om du också vill grodda fröerna bör du handla särskilda groddfröer, som är hanterade på sätt som gör att själva fröerna kan ätas.

 

Läs mer: Odla atsinakrasse - lyxiga skott kända från restauranger

 

Långa rötter på bovetegroddar

Hela växten kan ätas, men när den blivit så här stor är inte rötterna goda. Växten blir besk när den växer fram karaktärsblad. Foto: Ida Sjöö.

 

Så groddar

Ett enkelt tråg med väl vattnad jord funkar fint till att odla bockhornsklöver. Foto: Ida Sjöö.

 

Ny sådd med bovete

Eftersom bockhornsklöver växer så snabbt är det dags att så nytt när ett tråg är färdigt för skörd. Foto: Ida Sjöö.

 

Odla skott av bockhornsklöver

Bockhornsklöver utvecklas mycket snabbt och skördas då skotten endast är några centimeter höga. Det gör att det inte alls behövs stora mängder jord. Du bör också odla i små kärl, så att du hinner äta upp skotten innan de blir för stora. Om du använder ett stort kärl växer skotten för mycket från dag till dag och du hinner inte äta upp innan de blivit för stora.

Jag använder låga tråg och fyller upp bara någon centimeter med jord. Fröerna strösslas ut tätt över ytan och täcks med lite mer jord. Vattnas väl.

Jag har inte lyckats lika bra med att odla bockhornsklöver på papper. Jag tror det har att göra med att de utvecklas så snabbt och lätt torkar ut på papper. Jorden håller fukten bättre och det är mindre risk att skotten torkar.

Eftersom bockhornsklöver växer och utvecklas så himla fort kan de stå i fönstret också under hösten och vintern. De behöver inte växtbelysning.

 

Läs mer: Odla smörgåskrasse på papper

 

Skörda bovetegroddar

Lättast vid skörd är att skära eller klippa av skotten. Foto: Ida Sjöö.

 

Skölja groddar

Innan jag käkar skotten brukar jag skölja dem. Eftersom de är så små är det lätt att det följer med jord annars. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara med ett fat med groddar

Så gulligt med en fin liten skål med skott till bordet! Foto: Ida Sjöö.

 

Bovetegroddar

Det är både billigare, godare och bättre att odla skott själv, än att köpa i matbutiken. Foto: Ida Sjöö.

 

 

Tips: Köp sättvitlök från Skillnadens!

 

Bockhornsklöver är en fin växt att odla inne för att skörda pyttesmå skott till smörgås och sallader. Tänk på att skörda när de är väldigt små. Roligast är att kombinera skotten med annat grönt, från trädgården eller inomhusodling av skott och blad. Det går att göra mycket fint med små odlingsplatser inne, som ger användbara blad under lång tid.
/Sara Bäckmo

26. oktober 2025

Lämna ett svar