Blommande favoriter att direktså
Många sommarblommor kan enkelt sås direkt i landen. Det minskar arbetet under den hektiska våren samtidigt som grönsaksodlingen blir blommande fin.
De flesta sommarblommor jag tycker om att se i köksträdgården kan utan problem sås direkt i bäddarna under våren och sommaren. Det förenklar arbetet och gör att jag inte behöver ägna mig åt att skola om så många plantor på våren när det är mycket att göra. Här är några förslag på vackra blommor som passar fint med sommarens grönsaker.
Slingerkrasse
Medan många blommor växer rakt upp snirklar sig slingerkrasse överallt den kommer åt. Den är fenomenal att fylla ut hål i planteringar med. Jag blev störtförälskad i sorten 'Purple Emperor' förra året - en vacker sort i rosagula nyanser. Jag odlar den gärna som en slags marktäckare.
Atlasblomma
En jättevacker blomma som finns i många nyanser av rosa och vit. Växten är ganska... spretig, jag tycker den är fin att odla tillsammans med grönsaker vars bladverk låter de färgglada blommorna liksom poppa upp där det passar, som låga bönor till exempel. På hösten blir det mycket växtmaterial från atlasblommorna som kan användas som täckmaterial.
Ringblomma
Vanligtvis tänker vi ringblomma som de klassiskt knallorangea blommorna. Men det finns många olika nyanser att välja mellan, jag gillar sorterna som går åt de rostfärgade rosa hållet. Det finns flera sorter att välja mellan som passar grönsaker i olika höjd, alltifrån låga sorter till stora jättar på 60 cm. Som kantväxt är ringblomma jättefin. Så ganska tätt och gallra bort eller flytta på plantorna senare så de står med lagom avstånd.
Blåklint
De höga och klara blå blommorna gör sig fint tillsammans med grönsaker med högt bladverk, till exempel palsternacka och bondbönor. Det finns också låga sorter som bara blir några decimeter höga och är jättefina som kantväxt. Ett smart sätt är att låta blommorna fröa av sig på växtplatsen. Förhoppningsvis gror det plantor som övervintrar och senare kan flyttas till ny växtplats året därpå. Det spar tid och arbete.
Rosenskära
Det här är min absoluta favorit bland sommarblommorna. Vackrast av dem alla! Finns i olika rosa, vita och numera gula nyanser. Rosenskära blir hög och passar till exempel som sällskap till andra höjdare. Superläcker tillsammans med kronärtskocka, kardon och höga kålsorter. Jag försöker komma ihåg att toppa rosenskära för att plantan ska bli extra kraftig och få många sidoskott.
Sommarslöja
Jag köper alltid många påsar sommarslöja när det är rea. Vilken kanonblomma! Jag sår en ganska tät rad mellan två rader grönsaker, till exempel rödbetor, och får en läcker vit matta som snabbt fyller ut. Sommarslöja är utmärkt eftersom den blommar tidigt och därför hinner se fin ut till grönsaker som skördas under sommaren. Lätt att rycka bort när grönsakerna skördats för att sedan så en ny omgång. Blommorna är vita och växten ganska låg och yvig. På bilden överst i inlägget kantar sommarslöja en gång, tillsammans med sparris och gulvit krasse.
Honungsfacelia
Osedvanligt vackra lila blommor för den som bemödar sig med att kika noga. Bra blomma att så varhelst det finns plats. Växten kallas ofta för dragväxt eftersom den lockar insekter. Den fröar lätt av sig och därför kan det vara bra att klippa ner blommorna innan de bildat frö. De blommar en andra gång några veckor senare.
Sommarmalva
En perfekt sommarblomma som pluppar upp mellan grönsakerna. Finns höga sorter som mäter sig med bondbönorna under sommaren, men också lägre sorter. Själv tycker jag att malvan passar bäst att odla mellan grönsakerna, inte som kantväxt eftersom den inte alltid är så fin längs marken.
Solros
Ett måste i min trädgård, inte främst för att den är så vacker, men den är kul för barnen och ger mängder med användbart material till odlingen. De kraftiga stjälkarna (som vi ibland får kapa med yxa till barnens stora förtjusning) är perfekt att grunda odlingslådor eller djupbäddar med.
Tänk på att
Sommarblommor som odlas bland grönsaker behöver lite extra planering eftersom helst både blomning och växtsätt ska funka ihop. Några saker som kan vara bra att tänka på är:
Höjd: Odla gärna blommor som är lika höga eller något högre än grönsaken så blomman syns i allt det gröna. Alternativt odla en låg slingrande blomma som letar sig ut längs marken.
Blomningstid: Se gärna till att blommorna hinner blomma innan grönsakerna skördas. På fröpåsen står när växten blommar i förhållande till när den sås och det ska då anpassas efter grönsakernas skördeperiod. En grönsak som ska stå länge i landet kan till exempel odlas med en blomma som blommar länge.
Skugga och sol: Både grönsak och blomma behöver ljus för att växa. Tänk över placeringen så att alla växter får det de behöver.
Barn och blommor: Odla inga giftiga blommor! Barn plockar och äter det mesta och om de nån gång fått nys om att en del blommor går att äta (som blåklint, ringblommor och penséer) är risken stor att de tror allt som blommar är ätbart. Giftinformationen har en lista över giftiga växter som du hittar här.
/Sara Bäckmo