Bokashi blir jord direkt i landen
Under ett halvår har jag komposterat 1130 liter mat- och grönsaksavfall genom Bokashi.
Det skulle bli ett test av en ny komposteringsmetod. Men under ett halvår har jag bokashi-komposterat 1130 liter mat- och grönsaksavfall. Hur blev det så?
I slutet av förra sommaren konstaterade jag att vi behövde utrusta oss med en ordentlig varmkompost. När komposterna vändes våren 2013 stötte vi nämligen på en hel musfamilj som byggt bo bland matresterna. Det var oväntat. Mitt mellanbarn blev som tokig och jagade musungarna med bräda över gräsmattan. Jag kände mig som världens sämsta mamma som inte kunnat förutse det hela och pratat med barnen om en lämplig strategi. Vilken den nu hade varit.
Varmkompost alltså, istället för att ha en trädgårdskompost som varvas med matavfallet. Men sen var det ju det där som alla skrev så bra om i trädgårdsgrupperna på nätet. Bokashi. Jag var rätt skeptisk men blev peppad av odlarvännerna att i alla fall prova. Det gjorde jag. Och sen var jag fast.
Min stora vinst med att kompostera på detta sätt (läs på www.bokashi.se om du är nyfiken på hur det går till) är att jag inte låter matavfallet passera genom komposten, utan gräver efter två veckors processande i hinkar ner avfallet direkt i kökslandet eller i en liten jordfabrik. På bara några få veckor har avfallet förvandlats till jord. Det låter som verkligt hokus-pokus men det funkar faktiskt så! Det betyder att jag får mindre att gräva runt i komposterna och sedan flytta ut i landen som jord. Det blir jord på plats. Det rimmar väl med min tanke om att låta så mycket som möjligt komposteras i köksträdgården, genom till exempel täckodling.
Nu har det gått drygt 6 månader sedan starten. Jag har komposterat mängder. Inte nog med att vårt hushåll, med tre ganska små barn, producerar en ganska stor mängd avfall, jag komposterar också allt vårt kisspapper, samt allt grönsaksavfall från lanthandeln i byn. Det har på 6 månader gett mig 113 tioliters hinkar, sammanlagt 1130 liter kompost.
Under hösten samlade jag gräsklipp varvat med löv i säckar. Detta har jag varvat med bokashi-kompost i pallkragar. En liten jordfabrik. Nu värms materialet upp och börjar förvandlas till jord. I juni odlar jag mina näringskrävande nakenfröpumpor i de komposterade matresterna.
Den kompost som blir färdig nu att transporteras ut i köksträdgården gräver jag ner där jag inte sått, eller kommer att så än på några veckor. Bland annat har jag på detta sätt kunnat bygga upp lite högre odlingsbäddar på en del håll. Jag kommer också att förbereda en liten jordfabrik i köksträdgården.
I bilen nu ligger ytterligare en låda grönsaksskräp från lanthandeln. Men nu är det ljust då barnen somnat om kvällarna och jag har fullt upp att skola om plantor. Jag inte tid att skära gurkor och selleri i småbitar och lyxkompostera. Därför åker de i kökskomposten under vår och sommar. Men matavfallet komposteras enligt bokashi-metoden. Dessutom testar jag lyxvarianten nu, i form av specialhink med en kran nertill. I den hinken rinner överskottsvätska ner i en separat del och behöver inte bindas i till exempel tidningspapper. Då går det i mängder med mer material i hinken och den är betydligt lättare att fylla. Dessutom kan jag använda vätskan till att göda växter med.
Kisspappret? Det luktar absolut ingenting! Det går åt mängder med papper i en stor familj och med enskilt avlopp har vi sparat den extratömning av trekammarbrunnen vi behövt göra tidigare. 600 kronor kostar en extratömning. Istället för att orsaka fylld brunn har pappret (impregnerat och klart med urin) blivit fin jord.
Bokashi tillsammans med täckodling gör att jag inte behöver underhålla en separat kompost längre. Det är helt suveränt. Nedan kan du se ett klipp där jag visar hur jag använder trädgårdens material till att täcka odlingen med.
/Sara Bäckmo