Stäng menyn

Bli en groddare - tre tips för att grodda

Jag har blivit en person som älskar att grodda! Nu på vintern passar jag på och njuter av snabbväxande groddar på smörgåsen och i maten. Här delar jag några tips som kommit att göra det kul för mig att grodda.

Flera olika små kärl med läckra groddar tillpiffade med violblommor.

En fin skörd av broccoligroddar i olika stadier.

 

Vägen till att bli en groddare var ganska lång för mig. Dessvärre. Jag har provat flera olika grodd-metoder och sätt att blidka smaklökarna på, men det har varit förgäves. Det var först när jag köpte ett bra lerkrus för groddar och ett helt gäng olika groddfrön som det lossnade. Ett år har gått sedan dess och jag är så himla glad över att jag till slut lyckades bli groddfrälst.

Här ska jag ge dig några tips utifrån min egen väg till att erövra grodderiet.

 

Recept: Fiskburgare med böngroddar och curry

 

Odla lite åt gången

Ett av mina största misstag tidigare har varit att jag har odlat så sjukt stora mängder av groddar. Det är väldigt svårt att uppskatta hur mycket groddar det egentligen blir av en ganska liten mängd frö. Jag drunknade i groddar! Det blev svårt att äta upp innan de blev dåliga och det kändes förstås helt onödigt att odla till komposten.

I mitt fiffiga lerkrus (som ej verkar finnas till försäljning längre) har jag bara frön så att det täcker botten i kruset, ändå växer groddarna upp och fyller ut hela "lådan". Då hinner jag äta upp allt inom några dagar och det är perfekt.

Också i andra tråg går det att odla lite åt gången. Börja med en matsked frön i varje omgång och försök prova dig fram till en mängd som är lagom för din takt att äta. Då är det lätt att sedan öka på mängden.

 

 

Hitta din favorit

En sak jag inte alls förstått innan jag gick igång på allvar med groddning, är hur många olika sorter det finns att pröva. Och hur olika de smakar! Broccolifrön sägs vara en bra för nybörjare, med en ganska neutral, enkel och god smak.

Köp några olika sorter och prova dig fram. Kanske föredrar du en viss sort att blanda i sallader till maten, och en annan ovanpå smörgåsen?

Min favorit sedan starten har varit frön som säljs som vitlök. Vi som odlar vet ju att vitlök inte odlas från frö, men tydligen säljs groddarna som vitlök i groddvärlden. Efter en fråga på mail till ett groddföretag fick jag till svar att det är kinesisk gräslök som används, men att de oftast kallas för vitlök eftersom smaken påminner om det. För min del blir groddarna bara ännu bättre när jag vet att det är kinesisk gräslök som används. Jag älskar nämligen kinesisk gräslök! Bladen, knopparna, blommorna och fröna kan användas till mat - det är ju strålande.

 

En kruka med groddar fotograferad ovanifrån.

Det här är min favorit på smörgåsen just nu - kinesisk gräslök i form av groddar.

 

Grodda två eller tre sorter samtidigt

När jag groddat tidigare har jag groddat alldeles för mycket av en enda sort och ganska snabbt tröttnat. Det senaste året har jag istället satt i system att ha varje "låda" i mitt lerkrus fyllt nästan hela tiden, med en variation av groddar. Det kan till exempel vara broccoli, "vitlök" och en blandning av bönor och linser.

Om jag skulle råka få ett överskott av groddar brukar jag baka bröd på dem. Det är fantastiskt gott! Brödet blir mustigt och smakrikt, extra fint med groddar av linser och bönor som precis börjat gro.

 

Groddar fotograferade utomhus i olika kärl.

Groddarna får en fin grön färg om man lyfter av locket på groddburken eller ställer den lite soligt.

 

Det finns många sätt att grodda på. Min vän Katinka groddar sina frön i ett vanligt durkslag i en skål. Hon langar in durkslaget under vattenkranen några gånger per dag och skakar om, that's all. Det blir kanonfint! Själv älskar jag mitt lilla lerkrus och tycker det är så fint där det står på diskbänken.

Om du har några bra groddtips får du gärna dela med dig, både av sort du gillar att grodda och om du har tips på sätt att lyckas extra bra.
/Sara Bäckmo

12. februari 2020