Stäng menyn

Bladlöss - Vilken nytta gör bladlöss?

Bladlöss är viktiga i vår biologiska mångfald. Även om de är skadedjur för oss odlare så har de en stor funktion för att en bra balans kan hållas bland insekter och djur.

En ganska vanlig syn på kronärtskockor på sommaren - bladlöss på undersidan av bladen.

 

Det är ett år då många odlare redan i början av sommaren känner sig förbannade på mängder av bladlöss i odlingarna. Bladlössen hittas på ettåriga grönsaksväxter, på buskar och träd och på perenner i rabatten. Längs dikeskanten har jag sett massor av bladlöss på tistlar och andra vilda växter. Och i köksträdgården hittas bladlöss lite överallt, både utomhus och i växthus.

 

Läs mer: Bekämpa bladlöss utomhus

 

Bladlöss är en skadeinsekt för oss som odlar. De sätter sig på känsliga växtdelar och suger ut växtsaft ur växten. Eftersom bladlössen ofta är så väldigt många i varje "klunga" kan de på kort tid försvaga växterna. En liten växt är mer känslig, medan större växter ofta klarar angrepp bra.

Det finns många olika slags bladlöss och vi kan skilja vissa av dem åt genom att de har olika färg. Bladlössen kläcks på våren från ägg som övervintrat. Ur äggen kläcks bladlöss som sedan föder många generationer av nya bladlöss, som trivs gott på värdväxter i naturen. Under en sommar hinner många omgångar bladlöss kläckas och den sista omgången ägg läggs för att övervintra till nästa år.

Vi odlare fokuserar oftast på nackdelarna med bladlöss, med all rätt. Men det finns också fog för att påminna om nyttan med bladlöss. Då blir det kanske också lättare att ha tålamod.

 

Läs mer: Fascinerande fakta om bladlöss hos Fritidsodlarnas Riksförbund

 

Viktig föda till insekter

Bladlöss är en liten, men ändå viktig pusselbit i ett komplext ekosystem. Bladlössen är nämligen föda åt många insekter. Utan bladlöss saknas mat till småkryp som i sin tur är viktiga för någon annans överlevnad. Vi märker inte den här balansen så tydligt - förrän den rubbats. I förlängningen kan ett småkryps försvinnande leda till att större djur - som rovfåglar - får svårare att leva hos oss, vilket vi kan upptäcka genom att till exempel förekomsten av sork och möss ökar. Allt hänger ihop!

Några av insekterna som äter bladlöss är:

- nyckelpigor
- guldögonsländans larver
- blomflugor

 

Nyckelpigor är i sin tur föda till fåglar, grodor och större insekter. Om de minskas på grund av mindre tillgång på föda (genom till exempel bladlöss) får det konsekvenser i andra led.

Guldögonsländor är nyttiga för att de inte bara äter bladlöss utan också tripsar, spinn och en del andra skadedjur. Som fullvuxna insekter med vingar lever guldögonsländor bland annat av pollen och nektar.

Blomflugor gör naturen en tjänst genom att också livnära sig på bladlöss, samt vara viktig för pollineringen.

 

För att pollineringen ska fungera i trädgården krävs ett stort utbud av olika insekter och småkryp.

 

Pollinering är A och O

Som du förstår av ovan är alltså många små insekter och kryp beroende av mat för att kunna leva och göra ett jobb i våra trädgårdar (och naturen i övrigt) som vi verkligen uppskattar. Utan miljoner små hjälpredor för pollinering skulle vi inte kunna odla alls. Det skulle vara helt bedrövligt.

Det är såklart lätt att fokusera vår idé om pollinering till de mer uppenbara nyttodjuren - bin. Men mycket av pollineringen sker med hjälp av helt andra insekter. En insekt som lever av pollen och nektar flyger mellan blommorna och flyttar värdefullt pollen som ger oss bättre skördar, mer blomning, vackrare natur och en rikare mångfald.

 

Tips: Bli medlem på Skillnadens och få nya odlarkompisar!

 

Pakt med myror

Bladlöss har också en viktig funktion för myror i trädgården. Du har säkert sett att vissa växter formligen kryllar av myror under sommaren. Det kan vara för att det finns bladlöss på växten. Myrorna älskar bladlössens honungsdagg, alltså den sockerlösning som bladlössen släpper ifrån sig - ett överskott av den näring de suger ut från växten. Myrorna skyddar bladlössen på växterna, så att lössen kan göra sitt jobb och ge myrorna föda i utbyte. Ganska fascinerande ändå.

Precis som med guldögonsländor, nyckelpigor och blomflugor har ju myror en viktig del i ekosystemet. SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) anger att myror är världens vanligaste grupp av organismer! I naturen har de en viktig funktion för att hålla en bra balans av skadedjur. I sin tur är myrorna föda till flera fåglar och dessutom större djur; rävar och björnar till exempel.

Jag hoppas innerligt att björnarna håller sig borta från vår trädgård, men rävar ser vi helt klart då och då.

 

Läs mer: Fem tips för att bekämpa bladlöss inomhus

 

På det här bladet patrullerar flitiga svartmyror bland bladlössen. De skyddar bladlössen för att kunna suga i sig den nyttiga honungsdaggen.

 

Tålamod, tålamod, tålamod

Vad vill man säga med detta, tro? Egentligen bara en påminnelse om att också bladlössen är viktiga! När vi ondgör oss över att det är mycket bladlöss en säsong, kan vi också tänka att det också innebär att kanske nyckelpigorna blir fler, att vi i förlängningen får bra eller kanske till och med bättre pollinering och att det är verkligt positivt med en mångfald av olika insekter och djur i trädgården.

Ha tålamod med bladlöss! De har naturliga fiender i vår natur och i våra trädgårdar. De gör skada, men om vi odlar på kloka vis kan vi också samsas och odla mat som räcker till både löss och människor.

Vår första tanke med bladlössen ska inte vara att langa fram farliga bekämpningsmedel och utrota varenda bladlus. De fyller sin plats i vårt system och hålls naturligt i bra balans om vi jobbar aktivt med att främja en biologisk mångfald. Var försiktig och gör det som behövs på skonsamma vis, men träna ibland på att göra ingenting.

 

Att fortsätta så är en bra idé för att ha plantor att ersätta med när något blivit lusigt.

 

Läs mer: Tolv grönsaker att så i juni

 

Mitt bästa avslutande tips till dig som lackar ur ibland, är som alltid: Så lite till! Det är högst osannolikt att exakt allt du kan odla drabbas av bladlöss under säsongen, så det bästa är ofta att göra några nya sådder och testa en gång till. Nu i juni kan du till exempel så mer:

- sallat
- brytböna
- sockerärta
- mangold
- dill
- spetskål
- broccoli
- grönkål

 

Varmt lycka till med odlingen,
hälsar Sara Bäckmo!

 

 

16. juni 2025