Jag är mitt i en period med vrålmycket jobb. Den här veckan har flera dagar vigts åt fotografer och skribenter som förbereder jobb inför nästa år, jag har skickat iväg ännu en version av utkast till manus för vår bok om Skillnadens Trädgård, filmat klipp till nya satsningen på land.se och förberett medverkan på flera evenemang kommande veckor. Tidiga mornar, sena nätter. Trädgårdstid? Förutom att vrida på och av vattenslangen emellanåt har jag haft noll minuter att ta hand om köksträdgården fram till igår. Då sådde jag nytt till vinterodlingen och lyssnade på deckare i solnedgången. En härlig lördag.
Här är några bilder från veckan som gått.
/Sara Bäckmo
Den fantastiska mangolden 'Fordhook Giant' levererar fortfarande underbar mat. Kombinationen mangold, blomstertobak och sparris är magnifik, särskilt under kväll, natt och morgon då tobakens blommor lyser i det skumma ljuset och doftar underbart.
Bönlandet blev precis så knalligt som jag önskade med atlasblomma mellan de låga kokbönorna. Ett bra sätt att liva upp en annars ganska grön matta av växter.
Valpen Kapten Kuling tar sig fram överallt och har inte förstått systemet med gångar. Nu är växterna på väg att ramla ihop ändå så jag har stort överseende. Kronärtskockorna har vuxit sämre än sämst i år, dessvärre. Men jag skördar dem små och steker efter inspiration från Sköna, gröna sommar av Hannu Sarenström.
Sällskap av det mer lättkommunicerade slaget är barnen. När de tittar ut och gör mig sällskap i morgonsolen då jag justerar vattenspridaren blir jag varm i hela hjärtat. Viggo fyller snart fem och är en riktig guldklimp.
Smultron och blåbär är några av barnens bärfavoriter. Eftersom hallon och jordgubbar flyttades inför årets säsong har vår bärskörd varit liten. Barnen får plocka som de vill och mumsar de läckra bären under hela dagarna.
Flera av grönsakerna som tar lång tid på sig att utvecklas visar sig nu. Med brysselkål får en ha is i magen, det är först nu de börjar knyta sig. Mycket händer de kommande månaderna och skörden ser ut att bli fin på både röda och gröna plantor.
Också rotselleri tar långt tid på sig att bilda stora knölar. De har flera månaders växttid kvar. Genom att då och då ta bort några av stjälkarna blir roten slät och fin.
Ljuva svartkål. I år har jag bara två stora plantor eftersom jag gett plats åt mer purpurkål och huvudkål. Svartkålen är så vacker och så god. Riktiga stilleben i köksträdgården och extra vackra i morgondisets motljus.
Nedanför svartkålen växer en gles matta av vit doftnattljus. Så läcker med sina stora blommor som doftar fint i kvällningen.
Rödkålen har blad stora som... tja, dasslock. De är enorma och enormt vackra med sina färgstarka bladnerverk. Nu börjar kålens mitt knyta sig och om ett tag träder stora fasta huvuden fram.
I kålkvarteret täcks marken av foderblad från skördad kål. Alla växtdelar återgår direkt till jorden i form av täckodlingen.
Vitlöken är torkad och sorterad. Vissa stora lökar blir utsäde att sätta i höst, men merparten äter vi upp. Många hundra lökar. Gott.
Nästan roligast den här säsongen har varit att se hur min röda vinranka tagit sig fint. Tre våningar längs stenmuren som värmer plantan under kyliga nätter. Fina klasar pryder övre grenarna och fick mig så entusiastisk i början av säsongen att jag genast planterade två vinrankor till längs stenmuren.
23. augusti 2015