Stäng menyn

Bautamorötterna på bokashi

Ja, de ser förstås helt overkliga ut. Och en och annan kanske tänker att de är oätliga på grund av sin storlek. Men så är det inte.

Någon gång för flera år sedan läste jag att morötter inte växer så bra i jord gödslad med hästgödsel. Jag vet inte varför just den uppgiften fastnade, för jag har ju ändå ingen tillgång till hästgödsel och använder inte det (annat än i varmbänk). Anledningen till varför kombon morötter och hästgödsel inte är optimal har jag glömt bort. Det här var alldeles i början av min stora odlar-iver när jag fortfarande försökte lista ut hur jag skulle gödsla och med vad.

När det väl kom till att utforska morötternas potential började jag gräva ner bokashi-kompost i de bäddar där vintermorötterna skulle odlas, det var den gödning jag hade att använda utöver täckodling. Vintermorötter är härdiga och köldtåliga sorter av morot, som växer långsamt och kan stå länge i kall jord utan att bli dåliga. Resultatet av bokashi-gödselingen blev jättestora morötter som också var väldig goda. Så jag har fortsatt att gödsla med bokashi.

 

Seg start
Årets vintermorötter växer i jord där jag alldeles innan sådd grävt ner bokashi-kompost i hål i jorden på våren. Fröna är sådda i april och grodde både dåligt och ojämnt på grund av den torra våren i år. Men av det syns ingenting nu. De frodiga morotslanden står fullproppade med enorma rotsaker och det känns verkligen fint att veta att förrådet kommer att vara proppfullt inför vintern.

 

Morotsblast i trädgården.

Nej, morötter på växtplatsen ser inte så spännande ut på hösten. Bara grönt, men under bladverket göms skatten.

 

Morötter med en vaxskärböna på.

De skördade morötterna är nästan 30 cm långa och mycket kraftiga. Som jämförelsen syns en något förvuxen vaxskärböna.

 

De stora morötterna är väldigt goda och fina i konsistensen, trots sin storlek. De är inte träiga. På vintern äter vi mycket riven morot, men vi gillar också att skiva de stora kraftiga morötterna tunt, tunt. På ett fat med lite rapsolja och örtsalt på är de otroligt goda, svårare än så behöver det inte vara. Det behöver knappt nämnas, men det är inte så många morötter som behöver skördas per dag för att täcka behovet...

 

 

 

På friland har jag nu sammanlagt en bädd (6 meter x 4 rader) med vintermorötter i olika färger. Dessutom har jag två rader lila vintermorötter i ena tunnelväxthuset. Och så står det en lila sommarmorot redo att skördas i en pallkrage. Hälften av vintermorötterna skördas innan kylan kommer, putsas och lagras frostfritt i hinkar och/eller backar varvat med ogödslad torv. Andra hälften kommer att stå kvar i landet för skörd under senvinter/vår. På så sätt kan vi vara helt självförsörjande på morot, så länge ingen oinbjuden gäst ställer till problem i landen.
/Sara Bäckmo

 

03. oktober 2017