Stäng menyn

Att plantera i ull

Nu har mina kålplantor blivit stora nog att sättas ut i köksträdgården. I år ska all kål täckodlas med ull, som redan ligger över bäddarna i kålkvarteret. Jag passar på att visa hur jag gör när jag planterar i ull. Det är lätt som en plätt och resultatet är både praktiskt och vackert.

En grönkålsplanta omgiven av fluffig ull.

Stolt och fin, väl inbäddad står den nyplanterade grönkålen på sin växtplats täckt med ull.

 

Mina experiment med att använda ull i trädgården pågår för fullt. Jag började använda ull som täckmaterial i köksträdgården förra sommaren och har fram till nu hunnit täcka sex stora bäddar. Trots några regnskurar den senaste tiden är marken ganska torr i delar av köksträdgården, men där ullen ligger är det otroligt fuktigt och härligt i jorden. Det bådar gott inför sommaren.

Tre av fyra långa bäddar i årets kålkvarter är sedan tidigare täckt med ull och den fjärde bädden kommer att täckas inom kort, jag har en leverans av ny ull på ingång. I alla dessa bäddar har jag också lagt fuktslang  för att motverka eventuell torka, men jag har ännu inte vattnat något eftersom jorden varit hyggligt fuktig.

 

Läs mer: Täckodling - min bästa hjälp

 

Nu är det dags att börja plantera ut årets kål, rakt ner i ullen. Varje bädd kommer att ha två långa rader med kålplantor, med fuktslangen mellan sig.

 

Läs mer: Täckodla med ull

 

Sara håller ett stort tråg med fina grönkålsplantor framför sig.

Grönkålen är sådd mitt i vintern i det som kallas för vintersådd. Plantorna är otroligt fina nu när det är dags för utplantering.

 

En hand håller en kruka med en frodig grönkålsplanta.

Stora fina plantor klarar sig bättre i landet när de satts ut och är inte alls lika känsliga som små plantor. Om jag kan väljer jag alltid att låta dem stå i kruka lite längre för att få stora plantor att sätta ut.

 

Ett tråg med frodiga plantor i svarta krukor fotograferade i motljus.

Totalt har jag förberett elva plantor av sorten 'Vates Dwarf Curled' till den här bädden.

 

Grönkål från vintersådd

De här grönkålsplantorna såddes under vintern och har planterats om två gånger redan. Sorten heter 'Vates Dwarf Curled' och är en låg grönkål som bara blir 30-40 cm hög. Jag kommer för övrigt att så en ny omgång av en låg sort senare under försommaren. Barnen har fått smak för det de kallar för "kåljuice" så plötsligt finns en enorm efterfrågan på just grönkål, mycket angenämt.

De frodiga och fina plantorna växer som hejsan och har fram till nu stått i mitt lilla tunnelväxthus på norrsidan av tomten. Nu behöver jag frigöra lite plats till nya krukplantor och sätter ut de här i landet. Totalt är det elva grönkålsplantor.

 

Grönkålsplantor i krukor ligger utplacerade på ullen.

Bädden har ett tjockt täcke av ull överst och under ullen ligger massor av halvförmultnade växtdelar. Här har jag lagt ut krukorna för att se till att avståndet blir bra.

 

Det första jag gör är att ställa eller lägga ut plantorna där jag vill plantera dem. På så sätt är det lätt att fixa avståndet så det blir någorlunda jämnt mellan plantorna. Oaaaaa, det ser så fint ut!

Sen tar jag helt enkelt och makar ullen åt sidan med händerna, sätter spaden i täckmaterialet under ullen (gamla växtdelar från grönsaker och sommarblommor som förmultnar så fint och innehåller mängder med mask) och gräver ett litet hål i den fuktiga jorden. Jag ploppar ner plantan i hålet och trycker till jorden. Ullen föser jag tillbaka runt plantan, men inte så nära att den hamnar ovanpå. Hela planteringen går snabbt och är otroligt lätt. Jorden är så väldigt fuktig och eftersom vi fortfarande har kallt på nätterna väntar jag till morgonen därpå med att vattna.

 

En grönkål utan kruka ligger på vit ull.

Jag blir glad ända in i själen av att se så fina kålplantor. Jag älskar att odla kål!

 

En hand håller en spade som gräver ett hål i marken.

Ullen makas åt sidan och ett litet hål grävs i jorden under.

 

Ull som vilket material som helst

När jag först började fundera på ull som täckmaterial tyckte jag det var lite läskigt och föreställde mig att jag skulle behöva hantera ullen som något specialmaterial. En del av det kom sig av att flera hörde av sig med berättelser om hur de ångrat att de provat lägga ull runt vissa växter och så vidare. Men under året som gått har jag blivit mycket lugnare. Jag har helt enkelt förhållit mig till ull som till alla andra täckmaterial och gjort precis som jag gör med gräsklipp, ensilage eller annat. Jag låter det ligga på jorden hela tiden och föredrar att täcka marken först och plantera sedan. De flesta planterar först och täcker sedan, vilket blir mycket krångligare - oavsett vilket täckmaterialet är.

 

Läs mer: Min varmbänk av ull

 

 

Vanliga frågor om ull i trädgården

Blåser det inte omkring?

Nej, väldigt lite ull har blåst iväg. Det ligger en liten tuss i beteshagen intill, men annars kan jag säga att allt ligger kvar.

 

Fastnar det i grönsakerna?

Än så länge har jag inte sett att ullen snor in sig i grönsakerna. Förra året odlad jag majs och lågväxande bönor i ull och det funkade väldigt bra.

 

Tar du bort ullen någon gång?

Nej, mitt sätt att täckodla bygger på att låta täckmaterialet ligga kvar på jorden. När jag får gräsklipp eller annat täckmaterial att använda under kommande säsong tänker jag lägga det ovanpå ullen.

 

Luktar det illa?

Nej, verkligen inte. Det luktade ull första dagarna efter att jag lagt den på bäddarna, men det försvann väldigt snabbt. Nu luktar det endast svagt av ull då jag planterar i den.

 

Håller det rådjuren borta?

Nej, dessvärre inte. Det sägs att ull håller rådjuren borta men här stämmer det inte alls. Observera då att jag har oerhört mycket ull i trädgården. Rådjuren har klampat omkring här i vintras trots det, helt oberörda.

 

Hur lång tid tar det för ullen att förmultna?

Det vet jag inte riktigt än. Min gissning är att det beror mycket på hur tjockt lager ull som används. På mina bäddar har jag tjocka lager, motsvarande en hel tovad fårfäll på en del bäddar. Jag har hört att ull ska förmultna på två år, men någon annan sade ett år. Under året som gått har det inte hänt mycket med nedbrytningen, så det lär nog dröja minst ett eller två år till innan den blivit någon slags jord.

 

En planta fotograferad ovanifrån, med ull som omger.

Plantorna är så pass stora att jag kan knö ullen ganska nära utan att den ligger över tillväxtpunkten på grönkålen.

 

En stående bild som visar nästan hela bädden, täckt med ull och gröna tussar kål mitt i.

När kålen är vattnad ska jag lägga över ett kålnät för att hindra stora angrepp av kålfjäril, kålmal och kålfluga. Till höger i bädden växer nu grönkål och till vänster broccoli.

 

Jag tycker det ska bli otroligt roligt att fortsätta utforska ull som täckmaterial och byggmaterial i trädgården. I vintras började jag täcka med ull i stora tunnelväxthuset också och vill gärna utöka användandet där. Ull i kombination med fuktslang eller droppslang tror jag är ett supereffektivt sätt att odla både på friland och i växthus för den som vill minimera vattning och ogräsrensning. Men om jag har rätt vet jag först om några månader. To be continued.
/Sara Bäckmo

14. maj 2019