Att frysa majs
Det är lätt att frysa majs och lagra en fin skörd till senare. Majs kan frysas både som hela majskolvar och som majskorn. Här visar jag hur jag gör.
Det är väldigt praktiskt att frysa in majs och skapa ett litet guldgult förråd inför vintern. Oavsett om du odlat majsen själv, köpt på självplock eller kommit över fina kolvar i affären. Du kan frysa kolvarna hela eller i delar eller välja att frysa majskornen.
Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.
Frys färska
Det tar förstås betydligt mindre plats att frysa bara kornen, istället för att packa ner alla majskolvar i frysen. Vissa år har jag haft ett sjuttiotal majskolvar att ta hand om efter skörd och då har jag valt att frysa en del som korn.
Majs är en utmärkt lätt grönsak att förbereda för frysen. De behöver inte förvällas eller tas om hand på något speciellt sätt innan de fryses. Det enda du behöver göra är att ta bort de gröna bladen som omger själva kolven.
Skär av kornen
Det finns olika slags majsskalare som på ett effektivt sätt skiljer kornen från majskolven, men jag har aldrig brytt mig om att köpa en sådan. Det funkar precis lika bra att ställa majskolven på högkant och skära av kornen med en vass kökskniv. Vrid kolven efterhand så att alla kornen skärs av tätt intill kolven. Därefter läggs kornen i en påse eller burk och fryses direkt.
Majskornen kan användas färska direkt från frysen i sallader och matlagning. De har en underbart god smak! Barn brukar tycka de är goda att mumsa på halvtinade, som frysta gula karameller.
Frysa majskolvar
Du kan som sagt också frysa majskolvarna hela. Det är ännu enklare!
- ta bort de gröna bladen som omger kolvarna
- hyfsa till ändarna
- bryt kolvarna i halvor eller tredjedelar om du vill
- lägg kolvarna i en stor påse och frys in
Se mer: Tips för fullmatade majskolvar
Majs är en av grödorna jag ser störst nytta med att odla när det kommer till kategorin lätthanterade grönsaker. De sköter sig själva i landet under sommaren och kräver mycket lite arbete när jag förbereder skörden.
/Sara Bäckmo