Stäng menyn

Att flisa perenner och sommarblommor i kompostkvarn

Visste du att det går utmärkt att använda kompostkvarnen till sommarblommor och perenner? Maskinen finfördelar grönt material på bra sätt och ger fin massa till kompost och täckodling.

Sara använder sin kompostkvarn

Min kompostkvarn tuggar lätt i sig lagom stora plantor av både sommarblommor och perenner. Här matar jag ner avklippta jätteeterneller. Foto: Ida Sjöö.

 

Här på Skillnadens blogg har jag tidigare sjungit min lov till kompostkvarnen - en maskin som lätt hackar sönder material i trädgården till ett fint flis. Högar med svåranvänt material blir lätt som en plätt finfördelat och kan användas i trädgården; i gångar, i landen och i komposten. Men, visste du att du att du lika lätt som kvistar, grenar och ris kan flisa perenner och sommarblommor i din kompostkvarn? Eftersom så många kommenterat om just detta på min Instagram tänkte jag ge några tips.

 

Läs mer: Fint flis till trädgården med en kompostkvarn

 

Växtmaterial från trädgården

På hösten klipps massor av omfångsrika grönsaker och blomväxter ner och samlas i högar i trädgården. Foto: Ida Sjöö.

 

Växtmaterial till kompostkvarnen

Här är ett stort gäng solrosor som ligger och väntar på att tas om hand. De är så stora att de inte alls får plats i en kompost.

 

Det är allra lättast att använda kompostkvarnen till torra, raka och hyfsat bladfria kvistar och grenar. Men kanske är ändå den största nyttan för många av oss, att kompostkvarnen också tuggar i sig grönt, färskt material. I min lilla trädgård på berget kan jag odla vansinnigt mycket, men mina komposter fylls snabbt och färskt, obearbetat växtmaterial hamnar lätt i provisoriska högar bakom huset - till ingen nytta. Många sommarblommor har riktigt kraftiga stammar och används inte så lätt som grönsaksblast i täckodling, dessvärre.

Alla växtdelar kan lyckligtvis köras i en kompostkvarn och direkt bli mer finfördelade och användbara på flera sätt. Dessutom är det roligt och avkopplande att köra kompostkvarnen, tro mig! När maskinen plättlätt tuggar i sig det jag odlat sprider sig ett lyckorus. Satisfying, som mina ungar skulle säga!

I min kompostkvarn har jag kvarnat allt ifrån schersminbuskar till lejonap, amaranter, hallonsnår, jordärtskockor, solrosor, jätteverbenor, rosor, björnbär och kålblad. Jag har också trixat ner ett helt buskage av murgröna! Den omöjliga högen med långa snåriga skott tuggades raskt ner i maskinen, som själv liksom drar ner växtmaterialet i valsen. Det behöver inte alls vara tipptopp raka och hårda kvistar.

 

Foto: Ida Sjöö.

Växtmaterial från kompostkvarn

Under kompostkvarnen sitter en behållare som samlar upp materialet. Eternellernas stjälkar har klippts i cirka 5 cm långa delar. Foto: Ida Sjöö.

 

Växtmaterial till komposten

En väldigt stor hög av nedklippta sommarblommor blir snabbt en bytta täckmaterial till landen, eller mat till komposten. Foto: Ida Sjöö.

 

kompostmaterial från kompostkvarnen

Grönt, blött material blir inte lika fint "klippt" som torrt material, men är lika användbart i trädgården ändå. Foto: Ida Sjöö.

 

Träna dig

Det viktigaste med att köra kompostkvarn, oavsett material, är att du får in snitsen när du stoppar i materialet och vet om att olika material kräver olika hantering. I början kan det vara lättast att hacka ner raka kvistar och grenar, men våga dig gärna på att testa olika material och se hur maskinen beter sig. Olika typer av maskiner jobbar på olika sätt. Det påverkar också hur stor kapacitet maskiner har. Vilken dimension den klarar att tugga i sig kan också avgöra hur lätt den fixar de mindre materialen.

Kompostkvarn med knivar

Den kompostkvarn med knivar jag haft matar inte själv materialet ner i maskinen. Detta var en äldre modell och jag gissar att nyare maskiner har utformning som löser detta. Om maskinen inte själv matar ner materialet är du mer begränsad i hur du kan använda den. Om du vill köra grönmassa och mjukare delar genom en maskin som inte själv matar behöver du pilla ner det mjuka materialet så det åker ner i knivarna tillsammans med en hårdare stam eller liknande.

Kompostkvarn med vals

En kompostkvarn med vals har likt en bred cylinder med korta och supervassa "vingar" på sig. Kompostmaterialet pressas mellan valsen och en kant i den tratt där materialet matas ner och valsen liksom rullar ner materialet av sig själv. Om du lär dig att föra ner materialet lite från sidan, hakas det fast av "vingarna" och för ner det i valsen. Oavsett om materialet är mjukt eller hårt pressas det sedan sönder i maskinen.

 

Sara maler ner växtmaterial

Det gör inget att det är en del blad som åker i maskinen, de trycks ihop eller klipps sönder tillsammans med stjälkar och stammar. Foto: Ida Sjöö.

 

Tips som underlättar

  • Läs alltid säkerhetsföreskrifterna! Låt inte barnen använda kompostkvarnen själv! Och pilla inte i eller med maskinen utan att ha dragit ut sladden!
  • Kompostkvarnen har en viss diameter som den klarar att tugga i sig, det står angivet i bruksanvisningen. Överskrid inte detta. Men tänk på att mjuka delar pressas ihop i maskinen och att du kan bunta ihop material och föra ner.
  • Stora blommor som solrosor, dahlior och tagetes kan behöva klippas av från stjälkarna, så de inte korkar igen tratten ovanför valsen eller kniven.
  • Varva mjukt material och hårt material, så hårda och raka kvistar rensar och för med sig bladmassa ner i kompostkvarnen emellanåt.
  • En bra kompostkvarn har en bakåtknapp, som kan användas för att luckra upp växtdelar som klämts fast i tratten. Glöm inte att använda den.
  • Svårmatade material kan finfördelas lättare om du hela tiden matar ner material när maskinen har ett bra flow. Låt växtdelarna överlappa varandra lite, då brukar de tuggas ner lättare i maskinen, än om du gör ett uppehåll.
  • Om maskinen trilskas kan du behöva tömma behållaren undertill. När det byggts upp en hög precis under kvarnen ligger materialet kvar och trycker uppåt, vilket gör det väldigt svårjobbat. Töm behållaren och jobba vidare.

 

Kompostmaterial från kvarnen

Genom att kompostkvarna perenner och sommarblommor får jag plats med mycket mer i mina komposter. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara vid sin nybyggda kompost

Det finfördelade kompostmaterialet börjar att "brinna" (brytas ned) mycket snabbare än de stora högarna med grovt växtmaterial. Foto: Ida Sjöö.

 

Växtmaterial från kompostkvarnen i komposten

I en kompost kan det finare materialet från kompostkvarnen gärna varvas med löv och annat kolrikt material, då blir det en fin mix som komposteras hyfsat fort. Foto: Ida Sjöö.

 

Läs mer: Guide - Så anlägger du en kompost från grunden

 

Det är svårt att säga vilket växtmaterial som funkar och inte i en kompostkvarn. Min melodi är att testa och inte förlita mig för blint på sånt som andra säger inte funkar. En del hävdar till exempel att det inte alls blir bra att kompostkvarna växtdelar som legat i en hög och blivit mjuka, men det klarar min maskin utmärkt. Likadant tuggar den i sig torra spröda saker, buntar med supertunna växtdelar, blad som räfsas ihop och lassas i, liksom tunt ris och knippen med högt gräs. För att jag bättre ska ha användning för växtmaterialet behöver det inte var just klippt i småbitar, flisat. Att det är ihop-pressat, sönderslitet och lagom tuggat är precis lika bra - i både kompost och täckodling.

Använd kompostkvarnen! Och våga utforska hur du bäst har nytta av den.
/Sara Bäckmo

11. oktober 2021