Stäng menyn

Atsinakrasse - Odla restaurang-favoriten hemma

Atsina är ingen särskilt exklusiv växt, egentligen. Men det finns ytterst lite skrivet om bladen. Här får du veta det du behöver om de mystiska bladen atsinakrasse - atsina cress.

Atsinakrasse används ofta som dekoration till desserter och bakverk i restaurangkök.

 

Säkert har du någon gång varit på restaurang och fått ett pyttelitet blad med lakritssmak på en dessert. De dekorativa bladen är en favorit i många kök, men få vet att det går utmärkt att odla de bladen själv hemma.

Atsinakrasse har en mycket fin smak av anis/lakrits och serveras ofta tillsammans med desserter på restaurang. Jag har inte mött någon som direkt kunnat säga vad bladen är, och de gånger jag själv frågat på restaurang har ingen i personalen kunnat ge bra besked om vad det är jag ätit. Annat än att det är atsinakrasse.

Den här växten har vållat mig en hel del huvudbry och research. Det finns extremt lite info om atsinakrasse och en go mystik runt själva växten. Sannolikt kommer en del av den mystiken pysa upp i rök nu, men förhoppningsvis gör det att fler kan odla och njuta av de smakrika bladen. Läs hela artikeln och få en kul berättelse. Jag delar odlingstips som avslutning.

 

Tips: Beställ sättvitlök från Skillnadens webbutik!

 

Atsinakrasse kan odlas i pluggbrätte eller tråg lämpliga för bredsådd.

 

Bladen skördas när de är pyttesmå och ska inte växa sig större än några centimeter.

 

Vad är atsinakrasse?

När jag drev handelsträdgård fick jag frågan om atsinakrasse från kunder. Ofta dök frågorna upp i samband med att något matlagningsprogram på tv hade visats. Jag blev nyfiken på växten. Trots att jag odlat hyfsat länge hade jag aldrig hört talas om atsinakrasse.

En googling på namnet atsinakrasse gav (och ger*) absolut ingen hint alls om vad det här är. Det beskrivs som anis-doftande blad som fått sitt namn efter indianer i Nordamerika. Och med den infon verkar de flesta ha nöjt sig. Trots att vetenskapligt namn saknas. Frö till växten var/är stört omöjligt att hitta.

När jag letade vidare hittade jag enbart atsinakrasse att köpa via grossister, som små skott i tråg importerade från Nederländerna. Det engelska namnet är då atsina cress. Men en sökning på atsina cress gav inte heller någon info användbar för den som vill odla växten.

Då började jag bild-googla växten. Och mitt i en glad nyfiken natt hittade jag en sällsynt bild på en förpackning, som jag zoomade in rejält på. Och där på förpackningen stor ett vetenskapligt växtnamn. Då klarnade allt.

 

*När jag skriver den här artikeln har jag tagit en skärmdump på vad Google och Chat GPT levererar för info om atsinakrasse. Den är ganska intetsägande. Jag ska göra en ny sökning när artikeln satt sig lite och se om min text påverkar sökresultatet. Uppföljning kommer.

**Kort efter att artikeln publicerats ger Google och Chat GPT mer utförlig info och länkar i sin text till det här inlägget, som jag tycker nyanserar innehållet. Inledningsvis anges dock inte att atsinakrasse och anisisop är samma växt. Vi får se om det ändras. 

 

Tips: Bli medlem på Skillnadens och följ min köksträdgård hemma!

 

De pyttesmå bladen är vanliga som dekoration på söt mat.

 

Eftersom bladen är lätta att odla är det lite förvånande att de inte verkar odlas kommersiellt i Sverige, utan importeras från Holland.

 

En av våra vanligaste perenner

Atsinakrasse är inget annat än pyttesmå bredsådda skott av...

... anisisop.

Anisisop och koreansk anisisop (med det vetenskapliga namnet Agastache, som också är det engelska namnet på växten) är en av våra mest älskade fleråriga växter. Det blir en ganska hög växt med rejäl blomspira i blått, vitt eller rosa. Bladen doftar rejält av anis/lakrits. I huvudsak är den uppskattad som en synnerligen populär växt för bin, humlor, fjärilar och andra insekter. Anisisop kan lätt odlas från frö, men jag tror de flesta är bekväma och köper större plantor. Kanske blir det ändring på det nu.

Anisisop kan alltså odlas som pyttesmå skott. De minimala bladen har en väldigt fin smak och passar utmärkt till desserter och söta mat-saker. Någon kreativ person har gett skotten ett eget namn och det verkliga namnet har fallit i glömska.

Det som framstår som extremt exklusivt är alltså i själva verket något riktigt svenne-bananigt, fast med twisten att bladen då odlas på lite annat sätt än så som vi känner dem från perenn-världen.

 

Läs mer: Skillnadens krydd-kalender hösten 2025

 

Vart och ett av de här små skotten växer upp till en stor planta av anisisop, om de odlas vidare och skolas om enskilt.

 

Odla atsinakrasse hemma

Det är enkelt att odla atsinakrasse, som alltså är små skott av anisisop. Det som skiljer från odling av den större perenna växten anisisop (den kan bli cirka 100 cm hög) är att fröerna sås så som vi gör när vi till exempel odlar små skott av andra kryddväxter och blad - en bredsådd med fröerna tätt tätt.

Frö till anisisop finns hos de flesta fröbutiker. En del säljer mindre portioner och andra större förpackningar. Vill du odla anisisop som skott - atsinakrasse - kan det vara idé att välja en större fröförpackning. Vill du bara testa och se om du gillar't det räcker det fint med en mindre förpackning.

Atsinakrasse kan odlas i låga tråg/krukor med bara lite jord, eller i pluggbrätten. Bilderna nedan visar min odling i större pluggbrätten, för att skörda till smörgåsar och desserter. Gör så här:

 

- Fyll en plugg med planteringsjord.

- Vattna jordytan så den är ordentligt fuktig. Jämna till ytan.

- Strössla ut många frön tätt. Fröerna är pyttesmå, se till så de inte hamnar för tätt.

- Täck med vermikulit, eller lämna jorden bar. Täck inte fröerna med jord - de är ljusgroende.

- Lägg en tunn plastfilm över sådden, så jorden inte torkar ut. Då gror fröerna ojämnt eller dåligt.

- När fröerna grott tas plasten bort. Skotten växer bäst i bra ljus och gärna i rumstemperatur eller motsvarande.

- Vattna skotten och gödsla med svag dos flytande näring om bladen börjar bli lite gula.

- Skörda skotten då de blivit cirka 3 cm höga.

 

Läs mer: 10 grönsaker att odla inomhus

 

De små skotten kräver egentligen bara pyttelite jord, men odlas här i en större plugg som en del i Skillnadens krydd-kalender hösten 2025.

Atsina-krasse heter atsina cress på engelska. Växtens namn är egentligen anisisop på svenska. Det engelska namnet är agastache.

 

Små späda skott är dekorativa och väldigt goda.

 

Man behöver inte gå på restaurang för att äta en gott. Knäckebröd med getost, päronmarmelad med rom och aninsisop på toppen.

 

Läs mer: Skillnadens mat - recept från trädgården året runt

 

Atsinakrasse kan lätt odlas inomhus på vintern och utomhus på sommaren. Det du inte äter upp kan du skola om till krukor och driva upp till större plantor. Sätt ut dem i trädgården eller ge bort. De större växternas blad är också ätliga, men inte alls så lyxigt goda som de små skotten.

Så. Nu vet du. Och nästa gång du är på restaurang kan du briljera med fakta om de mystiska bladen. Atsinakrasse är helt vanlig anisisop. Och det är egentligen helknäppt att vi importerar de odlade skotten från Holland, för de är himla lätt att odla. Nån kreativ person här i Sverige kan väl börja en liten kommersiell odling och distribuera lokalt istället. Är det kanske du?
/Sara Bäckmo

06. oktober 2025

Lämna ett svar