Stäng menyn

Är lakrits godis?

Förvirringen i klassrummet var underbar när min sexåring i ett förvirrat ögonblick satte läraren på prov med sina växtkunskaper.

Igår följde jag med sexåringen till F-klass på studiebesök. Mysigt som avbrott i hemmavardagen. Men hur kan de vara så koncentrerade och stilla i skolan när ungarna sedan far omkring precis överallt här hemma och dessutom verkar stendöva emellanåt? Nyfiken.

Innan lunch lekte barnen en lek med läraren Jonas. Alla som gillar si ställer sig på ena sidan linjen och alla som gillar så ställer sig på andra sidan. Sen fick de i tur och ordning argumentera för sina val och med argumenten försöka locka klasskamraterna över till sin egen sidan. Olika maträtter och fordon avhandlades och sedan skulle barnen välja mellan lakrits eller vanligt godis.

Min pojk såg helt förvirrad ut och valsade fram och tillbaka mellan de olika grupperna innan han till slut räckte upp handen. "Menar du växten?" frågade han. Jag fnittrade tyst för mig själv och noterade en viss förvirring hos läraren. Vad skulle han svara nu?

 

Barn står och jobbar vid en stor planta körvel.

Barnens körvel är mycket populär från tidig vår till sen höst. Här skördar de grejer till sina lekar och det osar lakrits om dem lång väg när de ätit av de goda växtdelarna.

 

Spansk körvel
I vår trädgård växer spansk körvel. Vi har en enda planta och det är barnens växt. De kallar den konsekvent för "lakrits-busken". Den smakar alltså lakrits. Och i klassrummet undrade min fina pojk om han hade att välja mellan lakritsbusken eller godis. Att han ens tvekade och var tvungen att fundera över valen, när godis var ett av dem, är beundransvärt. Jag kommer inte ihåg vad han i slutänden valde.

 

En stor frodig grön buske i höstig trädgård.

Barnens "lakrits-buske" har vuxit upp fint efter att två gånger klippts ner under säsongen.

 

Skär ner för att hindra spridning
Nej. Spansk körvel är förstås inte godis. Många vill inte ha den i trädgården för att den sprider sig så väldigt. Och det gör den, om den får. Men ett tips är att odla en eller flera "buskar" till barnen och sedan vara noga med att klippa ner hela växten när de gröna fröerna suttit på plantan några dagar. Då har barnen hunnit äta en hel del av dem som just godis. Den kapade plantan växer raskt upp igen och levererar nya blad som barnen kan leka med. Både blad, stjälkar och frön är ätliga och det går inte att ta miste på vad barnen lekt med i efterhand. Det osar lakrits lång väg!
/Sara Bäckmo

26. oktober 2016