Stäng menyn

Gästblogg: Samplantering av grönsaker och blommor

För mig är det ett måste att ha blommor i grönsaksodlingen. Det blir levande och vackert då. Min vän Anette Nilsson har en fantastisk franskinspirerad köksträdgård där blommor och grönsaker sida vid sida får de flesta att tappa hakan. Jag har bett Anette att skriva ett gästblogginlägg om hur hon tänker när hon kombinerar grönsaker och blommor i sin köksträdgård. Här är hennes berättelse.

Egentligen började jag samodla av ren platsbrist. Vi hade en liten köksträdgård på baksidan av vårt radhus i Sigtuna. Där rymdes några rader sallat och lök, en rabarberplanta och några hallon, inte mycket annat. Men så läste jag att jag kunde odla mer genom att kombinera plantorna på ett smart sätt. Bladgrönsaker i en rad, rotgrönsaker i nästa. Tidiga sorter i en rad, sena i nästa. Att helt enkelt låta saker ta plats på olika sätt, i rum eller tid. Och sen ville jag ju ha blommor också. Men de fick verkligen inte plats i det lilla landet.

 

Ny trädgård

Så vad gjorde vi? Jo vi sålde trädgården och flyttade till ett ställe med tio gånger så stor tomt, långt ute på landet. Där började vi bygga upp vår köksträdgård, tillsammans med husrenovering och barnaliv. Hej och hå, ibland tar man sig an stora uppgifter. Men det gick. Och nu har jag en köksträdgård på 400 kvadratmeter, med gott om plats för både grönsaker och blommor – Boäng. Här odlar jag en så kallad potager, en dekorativ köksträdgård med massor av grönsaker, bär, blommor och örter.

Jag delar in sommarblommorna i marktäckare, vävare, uppstickare och klättrare, allt efter hur jag tänkt använda dem i kombination med grönsakerna.

 

En vacker gång i köksträdgården kantas av vita petunior.

Petunia Tidal Wave 'Silver' blommar friskt framför rader av sallat i Anettes köksträdgård och är en av marktäckarna.

 

Marktäckare

Dessa är perfekta att ha längs kanter på bäddarna, under bärbuskar, mellan rosor och där det blir en plätt över helt enkelt. Jag sätter gärna samma kantväxt längs alla gångar för att få den där härliga masseffekten.

Mina absoluta favoriter är petuniorna ur Tidal Wave-serien. De växer pålitligt i alla väder, regn som sol, tål att sättas ut tidigt på säsongen och klarar ganska mycket frost på slutet. Här i zon 2 i Skåne har jag dem i blom från maj till oktober, minst. Ett halvår är inte illa!

En planta täcker en halvmeter i bredd och skickar ut rankor som kan bli meterlånga. Längs gångarna får jag klippa dem med häcksax 2-3 gånger under en säsong. Den allra finaste är nog Petunia Tidal Wave ’Silver’ som blommar i vitt med violett svalg.

Andra bra marktäckare med lång blomningstid är krasse, blåkrage, strandkrassing, kryddtagetes och sommarnejlika. Men inget slår Wave-petuniorna.

 

Vackra rosa rosenskäror sticker upp i grönsaksplanteringen.

Det finns mängder av olika sorters rosenskära att välja på till köksträdgården, där de gör sig fint tillsammans med bland annat kål och mangold.

 

Vävare

Detta är de blommor som anpassar sig till grannarna, som växer där det finns plats och binder ihop planteringen till ett sammanhållet mönster. De är fina att odla tillsammans med kraftigare plantor som behöver sällskap, till exempel kål, mangold, potatis och en del större salladssorter.
Min favorit är jätteverbenan, Verbena bonariensis. Den sticker upp sina stjälkar där det blir en glipa mellan grönsakerna och blomställningarna svävar vackert över planteringen till långt ut på hösten.
Andra bra vävarväxter är rosenskära, blomstertobak och spetsblomster.

 

Köksträdgården sedd från ovan.

I köksträdgården finns ställningar av armeringsjärn där Anette låter klätterväxter ta höjd.

 

Klättrare

Ja, namnet förklarar ju växtsättet perfekt. Jag har ett par rejäla ställningar av rundjärn och armeringsmatta i mitten av mina kvarter. Där odlar jag mest ärtor och bönor, men det måste ju finnas lite plats för blommor också. Min favorit är blomma för dagen. Den är lite mer anspråkslös än det som annars hade varit förstahandsvalet - luktärter. Tänk på att klättrare skall producera massor av blad och blomning från en liten yta jord, så förbered den väl med humus och gödsel. En fin kombination av klättrande grönsak och blomma är blomsterbönan. Den finns nu i flera färger och kan vara ett bra alternativ till vanlig störböna eftersom baljorna också är ätliga.

 

Rödbladig sallat som gått i blom, rosa lejongap och låg sallat bredvid en halmad gång.

Den vackra lejongapen flankerar en rödbladig sallat som gått i blom.

 

Uppstickare

Så kallar jag de blommor som skjuter spiror. De är fina att använda tillsammans med grönsaker som bildar täta mattor av blad, till exempel morötter, persilja, buskbönor och potatis.
Min favorit är lejongap. De finns i både låga och höga varianter och blommar snällt ända in i frosten. Först med en central blomspira och sedan med många sidoskott. Det lönar sig att klippa bort de vissnande spirorna för att få ett nytt blomsterflor. Sen gör det ju inget att flera av dem doftar också.

Andra fina uppstickare är sommarlupiner och paradisblomster.

 

Fritt fram att experimentera

I grönsakslandet har vi ofta den bästa jorden, näringsrik och mullrik - precis den jord som många sommarblommor gillar bäst. Att samplantera grönsaker och blommor gör inte bara köksträdgården vackrare, det gör den friskare också. Fler pollinatörer når in i trädgården, som fylls med dofter under hela dygnet. Det finns också många ätbara blommor att odla – sätt igång och experimentera! Och kom ihåg - grönsaker älskar blommor.

Tack Sara för att jag fick vara din gäst!
/Anette Nilsson på Boäng

 

Anette Nilsson i sin köksträdgård.

 

Om Anette på Boäng

En franskinspirerad köksträdgård med mycket blomning, två växthus och en fruktträdgård håller Anette Nilsson i Skåne sysselsatt. Utöver trädgården gillar hon god mat, musik och dagliljor, som det förstås växer en hel del av i trädgården. Under året är familjen självförsörjande på det mesta i grönsaksväg och har till och med ett överskott nu när de tre barnen flyttat ut.

Följ Anette och hennes trädgård på blogg, Facebook och Instagram.

 

Läs fler gästblogginlägg här:
Karins täckodlade paradis - med mördarsniglar
Agneta odlar nästan allt - i zon 7
Annikas enkla uteplats med blommor i kruka

 

 

25. december 2015