Stäng menyn

Äntligen svedjerova i min trädgård

De vackra plattrunda och lila rovorna är en kulturväxt som odlats i marker där svedjebruk bedrivits. Nu är svedjerovan en uppskattad men bortglömd växt vi kan odla hemma. Jag har skördat min första!

Två lila svedjrovor ligger på en sten i skarpt solljus.

Svedjerovor har kraftigare smak än majrovor men påminner om både dessa och kålrot i smaken.

 

För några år sedan fick jag smaka på stekt svedjerova och blev jätteförtjust. Den vackra plattrunda roten hade otroligt fin smak som tillagad. Dock tog det några år innan jag kom över frön. I vintras hittade jag svedjrova i utbudet både hos Lindbloms frö och Nelson Garden och slog till.

Mitt första försök var en vintersådd, som dessvärre inte tog sig särskilt bra. Det blev en ny sådd på vårkanten, vars plantor sattes mellan sparrisen och glömdes bort. Kring midsommar när sparrisplantorna skulle täckas med gräsklipp såg jag till min förvåning att alla svedjerovor klarat sig, trots att det varit både torrt och varmt. En glad överraskning. Nyligen skördade jag min första svedjerova och det kan du se nedan.

 

Larver från kålfluga

De lustiga knölarna på svedjerovan visade sig vara hem till kålflugans larver. Just kålflugans larver känns igen för att de är vita, jämfört med kålmalens som är gröna och kålfjärilens som är svartgula. Konstigt nog bodde larverna bara i de små knölarna och roten i sig var jättefin.

Jag har ingen större erfarenhet än av att äta svedjerova. När jag odlar en ny grönsak försöker jag göra något av den som liknar annat vi brukar äta. Stekt svedjerova är jättegott, så jag utforskar det vidare. Det jag läst mig till är att fett är bra till rovans lite beska och skarpa smak, det gör den mildare.

 

Läs mer: Odla underbar kål

 

Bland övriga saker jag ska prova är att göra coleslaw på riven svedjerova samt soppa. Och så det här smaskiga receptet på buljongkokt svedjrova. När jag såg receptbilden som hastigast trodde jag först att rovan ligger på en svampstuvning (vilket visade sig vara en rågstuvning) och det vattnades genast i munnen. Buljongkokt rova med trattkantarellstuvning och färska grönsaker - låter inte det som en jättegod lunch?

 

 

Nu har jag en ny omgång svedjrovor på gång, sådda i juni på norrsidan av trädgården. Läs gärna om den planteringen här: Årets bästa bladgrönsaker - i skugga.

Har du odlat svedjrovor? Har du något bra mattips att dela med dig av?
/Sara Bäckmo

 

01. augusti 2018