Stäng menyn

Syrlig saft av svartavinbärsblad

Sommar i ett glas. Det är saft från trädgården det! I det här receptet används bladen från vinbärsbusken tillsammans med syrlig citron.

På en sliten trästol står en kanna rosaröd lemonad mitt i en grönskande trädgård.
Ingredienser
  • 2 liter vinbärsblad
  • 3 citroner i tunna skivor
  • 2 liter vatten
  • 2 liter socker
  • 60 g citronsyra

Alla somrar behöver sin saft. Här är en lite mindre söt variant med fin syrlighet som du gör av bladen från vinbärsbusken.

Gör så här:
Varva vinbärsblad med citron i en rostfri bunke eller annan skål. Titta först så att skålen får plats i kylskåpet!
Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra.
Häll blandningen över blad och citron.
Täck med en folie och låt stå kallt i 5 dagar.
Sila av saften och fyll upp i flaskor eller burkar.

Saften håller sig en tid i kylskåp, men jag brukar frysa in det som inte dricks upp nästan direkt. Lättast är att frysa i burkar som sedan går att diskas i maskin.

Tips: Låt några bär från frysen dra med bladen så får saften en vacker röd färg.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth