Stäng menyn

Tjälknöl med tsatsiki och potatis i ugn

Tjälknöl är ett underbart tillbehör till trädgårdens alla grönsaker. Passar lika bra som lätt lunch och matigare middag. Vi varierar med färska och tillagade grönsaker efter säsong.

Ett rejält köttsstycke ligger serverad i gjutjärnspanna med örter, potatis och sås som tillbehör.
Ingredienser
  • köttstycke utan ben, gärna stek
  • 1 liter vatten
  • 0,75 dl salt
  • en nypa socker
  • lite krossad svartpeppar
  • 1 lagerblad
  • eventuellt kryddor som passar köttet, t.ex rosmarin till lamm

Tjälknöl är en smart rätt där både lamm-, fläsk- och nötkött kan användas. Perfekt för oss som köper kött direkt från producenten och ofta får stora stekar i köttlådorna. Köttet tillagas direkt från frysen och ska alltså vara djupfryst då det läggs i ugnen. Lägg till säsongens grönsaker och en smarrig sås så är middagen klar.

Gör så här:
Lägg det djupfrysta köttet i en ugnsfast form och baka i ugn på 75-100 grader i cirka 12 timmar.
Koka ingredienserna till lagen och låt svalna något.
Lägg köttet i en bunke eller dubbla plastpåsar och slå över lagen. Lagen ska täcka köttet, så välj bunke med omsorg.
Låt stå i kylskåp över natten, eller i några timmar minst.
Skiva köttet tunt och ät kallt till grönsaker.

Vi har gjort ett grekiskt tema på bilden ovan, med tjälknöl, tsatsiki på yoghurt, gurka, vitlök och olivolja, samt ugnsbakad färskpotatis till.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth