Gödsla sparris efter midsommar
Nu är det dags för sparrisen att återhämta sig och få ny näring för att kunna ge lika fin skörd nästa år. Jag täcker jorden omsorgsfullt och vattnar med nässelvatten.
Nu har vi passerat den magiska gränsen för sparris. Efter midsommar ska sparris enligt traditionen vila och hämta energi inför nästa säsong. Stänglarna skördas kontinuerligt fram till midsommar och därefter låter jag sparrisen växa upp helt och hållet utan att störas. Under säsongen utvecklas höga, vackra plantor som ramar in hela mitt mittenkvarter.
När skörden avslutats är det dags att börja gödsla sparrisplanteringen så den får energi. Det kan göras på många olika sätt. Gemensamt för alla är att gödseln tillförs ovanifrån och läggs på jorden, snarar än att grävas ner. Sparrsplantorna ska inte störas av spadar djupt i jorden, så anpassa gödsel efter växtplatsen.
Läs mer: Sparris - den läckraste vårprimören
Täckodling till sparris
Själv tycker jag det är suveränt att täckodla sparrisen. I år var det så väl tajmat att grannen sparat två omgångar gräsklipp i hög till mig. Hela sjutton säckar gräsklipp kånkades hem vid ett och samma tillfälle, varav ungefär hälften nu ligger i min sparrisodling.
Innan jag täcker marken med gräsklipp är jag noga med att rensa ogräs hjälpligt. Om mycket ogräs finns kvar i backen är det risk att ogräset gödslas tillsammans med sparrisen och då blir det inte bra. Så, bort med ogräset och sedan på med täckmaterialet.
Gräsklipp är bland det mest näringsrika som finns att gödsla med. Inom kort börjar mikrolivet i jorden att bearbeta gräsklippet. Till exempel kan man se med ögat hur maskar drar ner små tuvor av gräsklipp genom perfekt rundade hål i jorden. Otroligt fascinerande.
Utöver gräsklipp går det också fint att använda till exempel halvbrunnen kompost, växtdelar och gammalt ensilage till sparris. Löv och halm är också bra täckmaterial, men eftersom det inte är särskilt näringsrikt kommer det inte att gynna sparrisen rent näringsmässigt.
Det är ingen risk att plantorna har det dåligt under täckmaterialet. Sparris har starka stänglar som kommer att tränga sig igenom täckmaterialet.
Praktiskt med gödselvatten
Som komplement till täckodlingen är det en bra idé att då och då vattna sparrisen med gödselvatten av olika slag. Det kan till exempel vara kiss eller hönsgödsel utspätt i vatten, lakvatten från bokashi eller nässelvatten.
Eftersom jorden under täckmaterialet hålls mer eller mindre fuktigt oavsett hur torrt det är runtomkring så absorberar jorden gödselvattnet mycket fint. Riktigt torr jord suger ju inte upp vattnet till en början, det bara rinner bort istället för ner i jorden. I täckodlingen löser det sig fint.
Tänk på att det behövs extra mycket näring i jorden om du samplanterat något tillsammans med sparrisen, då ska näringen räcka till alla växter i bädden och sannolikt behövs lite extra då.
Sparris är en växt som tycker om näringsrik jord. Jag har aldrig lyckats gödsla mina plantor för mycket, men så är det också ganska svårt att överdosera när det gäller just täckodling.
Om sparris odlas i pallkrage eller liknande måste den gödslas också där under sommaren. Använd samma metoder som ovan. Var också noga med att vattna ordentligt. I backen kan sparrisens djupa rötter lätt hämta den fukt som behövs djupt ner i jorden, men i en pallkrage måste det tillföras extra vatten då jorden lättare torkar ur där.
Eftersom jag inte använder köpta gödsel i min trädgård och ej heller djurgödsel kan jag inte ge några rekommendationer om det. Men de gödselmetoderna finns väl beskrivna i de flesta andra sammanhang, prova att googla.
Bara att njuta
Utöver gödslingen är det inte så mycket mer att tänka på med sparrisen under sommarsäsongen. Möjligen behöver plantorna stödjas så de inte välter omkull. Sätt pinnar att binda upp stänglarna vid eller plantera en sommarblomma som kan agera stöd. Själv ska jag sätta ut jätteverbenor, det är en vansinnigt fin kombination.
Under våren påbörjade jag en helt ny serie på YouTube där vi följer sparris från sådd till skörd. Om du vill veta mer om sparris kan du gärna kika på den serien.
/Sara Bäckmo