Stekt ris med blandade grönsaker
Stekt ris är en smart rätt som passar utmärkt till den tidiga sommarens läckra grönsaker. Välj dina egna favoritkombinationer eller ta mina!
Ingredienser
- rapsolja
- blandade grönsaker som späd broccoli, sockerärter, salladslök, sparris, brytbönor och färska små morötter.
- kallt ris
- 2-3 ägg
- soja
När vi lagar mat med ris kokar vi lite extra att använda till stekt ris dagen efter. Det är en perfekt rätt för trädgårdens skörd då i prinip alla slags grönsaker kan användas.
Gör så här:
Ansa grönsakerna och skär dem i bitar.
Fräs alla grönsaker hastigt i rapsolja.
Vänd ner riset och stek så det blir varmt.
Knäck 2-3 ägg (lagom till ris för ca 4 personer) ner i riset och rör om.
Smaksätt med soja.
Riset kan också göras med kött eller skaldjur, men vi äter oftast som en vegetarisk rätt.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth