Stäng menyn

Gratinerade bullar av palsternacka

Testa att använda palsternacka istället för potatis! Den här enkla purén passar att äta precis som den är, eller lyxa till genom att gratinera som fina bullar.

Ljusgult mos är serverat i tre små vita formar. En hand häller över brynt smör i en tunn stråle över den närmsta formen.
Ingredienser
  • potatis
  • palsternacka
  • 1 vitlöksklyfta
  • smör
  • grädde eller mjölk
  • salt
  • peppar
  • olivolja
  • örtsalt
  • lök

Ett av de viktigaste tipsen jag kan ge den som vill äta mycket egenodlade grönsaker är att byta ut ingredienser i recept. Byt potatis mot de rotfrukter som finns till hands, den gula löken mot bladlök som växer hejvilt eller testa pumpafrön istället pinjenötter. Så äter du upp de grönsaker du odlar! Dessutom får du upptäcka nya, fantastiska smaker.

Palsternacka har en fin, mjuk smak, som passar fint i många rätter. Det här moset är blir väldigt läckert, både som det är eller gratinerat till bullar.

Gör så här:
Mos:
Skala och skär palsternacka och några potatisar i stora bitar. Proportionen 2 delar palsternacka och 1 del potatis blir gott.
Lägg i rotsakerna i kokande och lättsaltat vatten tillsammans med en skalad vitlöksklyfta.
Häll av överflödet av vatten så att det står precis ovanför rotsakerna.
Koka mjuka i 15-20 minuter.
Häll av vattnet och lägg i en stor klick smör.
Mixa eller stampa rotsakerna till ett fint mos och späd samtidigt med grädde eller mjölk till önskad konsistens.
Krydda med salt och nymortlad svartpeppar.

Bullar:
Klicka ut moset i toppiga högar på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över lite smält smör eller olivolja.
Strö över örtsalt, kryddor och eventuellt lite lök.
Gratinera på 225 grader till moset fått fin färg.

Servera gärna de gratinerade bullarna med keso, bönor och sallad.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth