Odla egna edamame/sojabönor
Vissa grönsaker blir riktiga fullträffar. Edamamebönor blev det definitivt. Lätta att odla, lätta att skörda, fina på bordet och storfavorit att äta. Jackpott!
Den här artikeln har jag längtat efter att skriva. En sommar skördade jag edamamebönor, alltså sojabönor, på löpande band och många blev nyfikna efter bilder i sociala medier. Hur gör man? Inför det här året hoppas jag att fler blir inspirerade och hittar till den här fina bönan. Ja, under förutsättning att det blir ett bra år för bönor förstås.
Jag odlade första sojabönorna 2014, utan att ha en aning om vad jag skulle förvänta mig. Plantorna var få och jag trodde det var något fel när det bara blev några små, håriga och futtiga baljor på varje planta. Jag skyllde på nybörjarotur och gjorde nya försök. Det var först 2017 min stora utdelning kom och jag var väldigt glad, särskilt som hela min familj älskade sojabönorna. Efter det vill jag alltid odla dessa små läckerheter.
Sojabönor är en baljväxt som är oerhört rik på protein. I de flesta beskrivningar för odling beskrivs sojabönan som en böna som odlas för att skördas fullt mogen, ungefär som en torkböna. Vid tillagning ska den blötläggas och kokas precis som till exempel bruna bönor. Kruxet är bara att sojabönor har små baljor och varje balja innehåller 2-4 bönor, små bönor. När de torkat är de ännu mindre än de gröna färska. Det blir till att odla ofantligt många plantor i trädgården för att få ihop ens en näve bönor. Att odla eget till läckra biffar av sojabönor som ersättning till köttprodukter är inte att tänka på.
Så vad ska man då ha dem till? Jo, du ska skörda dem omogna!
ÄT DEM OMOGNA
Edamame är ett japanskt snacks av omogna sojabönor, där baljorna kokats i lättsaltat vatten och och äts som tilltugg. Supervanliga på asiatiska restauranger och finns i mataffärens frysdisk. Edamame lär betyda ”bönor på kvist” på japanska.
Sådd
Vill du odla dina egna edamamebönor ska du alltså titta efter sojabönor. Frö till sojabönor köps i vanliga fröbutikerna. En vanlig sort är ’Fiskeby V’, som trots att sojabönor för tankarna till Asien faktiskt är en svensk kulturarvssort. Det finns fler sorter att få tag i genom fröföreningar och utländska fröfirmor med, men om du vill prova en sort som är väl beprövad på våra breddgrader är ’Fiskeby V’ en bra sort att börja med. Personligen skulle jag inte så bönor från matbutiken eftersom jag inte vet något om ursprunget och sorten. Mest troligt är det en sort som är framtagen för odling i andra delar av världen, medan vi i Sverige har andra förutsättningar. Välj en sort som med säkerhet kan odlas i Sverige.
Sojabönor tar längre tid på sig att producera skördeklara baljor än många av våra vanligaste bönor, som brytbönor (haricots verts). Därför är det en bra idé att förodla bönorna. Det är särskilt viktigt om du vill prova att odla sojabönor norröver där säsongen är kort. Vid förodling skyddas också sådden från fåglar, som brukar vara kvicka med att dra upp plantor som nyss tittat upp ur jorden.
VÄLJ TID FÖR SÅDD NOGA
Bönor gror på kort tid och växer snabbt. Förodla inte för tidigt så att plantorna hinner bli för stora innan du planterar ut. Cirka 2 veckor innan utplantering brukar vara lagom vid sådd i maj-juni. I norr gissar jag att sådden behöver göras tidigare än så och att plantorna behöver stå inomhus längre. Utvecklingstiden, från sådd till skörd, sägs vara ca 100 dagar. Men det gäller å andra sidan fullt mogna baljor.
Jag försår gärna bönor i djupa pluggbrätten. Bönor växer snabbt och utvecklar ganska stort rotsystem – de behöver plats kring rötterna. Det funkar väldigt bra att så två bönor i en och samma plugg.
Bönor vill gro i varm jord, så låt gärna tråget stå i ett soligt växthus eller kanske till och med inomhus om det riskerar att bli kyliga nätter. Glöm inte att hålla efter med vattningen när plantorna tittat upp. Bönor blir snabbt kraftiga och behöver mycket vatten för att hålla sig pigga och fina.
Sol och välmatad jord
Baljväxter är uppskattade växter eftersom de hämtar kväve från luften och transporterar ner i jorden. De gödslar alltså jorden själva, bara genom att växa. Ändå har jag fjäskat lite med mina sojabönor och gett dem extra näring i form av bokashi-kompost som grävts ner innan plantorna satts ut.
Sojabönor tycker om att växa på varma platser och det kan göra hela skillnaden för skörden. Sätt bönorna i skydd från vinden och på en plats som har många soltimmar under dagen.
Glöm inte att titta på plantorna ofta! Det är lätt att bli trumpen en bit in på säsongen. Händer det inget? Plantorna är naturligt låga i växtsättet och någon praktfull blomning är det inte tal om. När en börjar misströsta och tänka att skörden nog blir lika med noll, då är det dags att undersöka plantorna lite närmare. De kan formligen digna av pyttesmå baljor på tillväxt! Små gröna och håriga bönor trängs under bladverket. Sojabönornas blommor är nästintill osynliga och därför är det en fin överraskning att plötsligt se baljorna växa fram.
Skörda ofta
Precis som med brytbönor och sockerärter gäller det att skörda sojabönorna ofta. Ja, om du vill äta dem som edamamebönor, det vill säga gröna omogna baljorna, förstås. Annars väntar du tills sojabönorna torkat i ett prassligt skal på plantan och skördar då baljorna för att rensa ut bönorna. Men godast är de som edamamebönor, satsa på dem!
Skörda så snart du tydligt känner en väl rundad böna inuti de gröna baljorna. När färgen på baljan övergår i gult är bönorna inte längre lika mjälla och fina. Skörda ofta, ofta, då producerar plantorna ännu mer.
Eftersom skörden är så väldigt enkel, från plantor som helt och hållet sköter sig själva under hela säsongen, är sojabönor mycket odlingsvärda. Skörda efterhand och låt bönorna ligga i kylen tills du har tid att ta hand om dem. Om du inte hinner tillaga så är de suveräna att frysa. Förväll bönorna hastigt innan.
Godaste tillbehöret
Hastigt stekta sojabönor är hela familjens favorit som tillbehör. Vi äter dem till allt, fisk som kött och veggo! Först kokar jag dem hastigt, låter rinna av och häller ner i en het panna med olivolja. Där får de fräsa runt tills de fått färg. Några droppar chilisås eller citron i pannan ger en extra skjuts, annars är flingsalt allt som behövs till. Smaksättningen kan du såklart variera för att få dem att smaka som de edamamebönor du kanske ätit och uppskattat på restaurang.
Bönorna äts genom att man ”drar” ut själva bönorna ur baljan mellan tänderna. Baljan är trådig och hård och äts inte, men det sitter massa gott på utsidan från pannan.
Om bönorna kommer direkt från frysen behöver de inte tinas innan de åker ner i stekpannan. Riktig snabbmat!
FÖRVÄLLA BÖNOR
Koka upp vatten med lite salt i.
Lägg i bönorna med baljan kvar.
Koka upp och koka i ca 1-2 minuter.
Häll av vattnet och spola bönorna i kallt vatten.
Låt rinna av och lägg i en fryspåse.
TA EGNA FRÖN
Om du vill kan du enkelt spara fröer från hemodlade plantor till nästa säsong. Välj några fina plantor och låt baljorna sitta kvar på dessa. Låt torka helt, knipsa av baljorna och låt de sedan eftertorka inomhus. Bönorna ska vara helt mogna för att bli bästa fröerna.
Om du vill odla sojabönor ska förbereda dig genom att köpa fröer. De kan vara svåra att få tag på i trädgårdsbutikerna eftersom de inte är så vanliga. Kanske är det bättre att beställa på nätet. Tänk på att en påse inte innehåller så många fröer och kanske bara räcker till totalt en pallkrage eller så. Plantorna kan stå tätt, med bara 10-15 cm mellanrum, så det går åt många frön.
I min trädgård är sojabönor ett självklart val för att fylla upp ytor jag inte vet vad jag ska odla. Ett tråg i tunnelväxthuset tar så lite plats och det finns alltid någonstans där jag behöver fylla ut. Ett tips är att samplantera sojabönorna med andra växter för att använda landen väl. Men tänk då på att inte sätta plantorna så att de skuggas. Sol, sol, sol till sojabönorna!
Gå en kurs!
Jag har gjort en webbkurs om att odla ärter och bönor. Här ger jag dig mina bästa tips från åren då jag odlat bönor och ärter hemma. Det har gjort stor skillnad i vårt hushåll! Det känns otroligt roligt att få dela med mig av den glädje som hemmaodlade bönor och ärter ger, både i köket och i trädgården.
I kursen ingår:
- inspiration och pepp för att lyckas i din odling.
- tips om vilka slags bönor och ärter du ska satsa på och varför.
- noggranna instruktioner om olika metoder för sådd.
- mina bästa tips för att skörda och lagra bönor på enklaste vis.
- inspiration till hur du kan väva in bönor och ärter i matlagningen utan krångel.
- ett batteri av enkla instruktioner för att starta med bönor och ärter på en gång.
Kursen ger tydliga anvisningar för alla moment i odlandet, så att du enkelt kommer igång med, eller utvecklar, ditt odlande av bönor och ärter. I slutet av kursen kommer du att ha skapat en genomarbetad plan för din baljväxtssuccé.
Hoppas du vill satsa ordentligt på din odling! Är du nyfiken på kursen kan du läsa mer och köpa den här: Odla alla ärter och bönor.
Text och foto: Sara Bäckmo