Bröd i långpanna med morot och fänkål
Bröd som jäser långsamt och sedan gräddas i långpanna ger dig både riktigt saftiga smörgåsar och tid till annat. Smaksätt brödet med trädgårdens grönsaker.
ingredienser
- Några deciliter finhackad fänkålsblast
- 1 riven morot
- ¼ paket jäst (ca 15 gram)
- 6 deciliter degvätska (vatten, mjölk, fil eller en blandning av slattar som finns)
- 2-3 deciliter grovt mjöl
- Vetemjöl till färdig konsistens
- Salt
Jag sätter degen på morgonen och gräddar till kvällen, vilket ger mig långa dagar att göra annat. En hushållsassistent hjälper mig att bearbeta degen, sakta men länge. Det ger fin struktur i det färdiga brödet. Men det går lika bra att sno ihop degen för hand och röra så länge armarna orkar.
Just den här degen ska vara mycket kletig, mer likt en smet än en deg. Extra fin blir smeten om jag blandar i det som blivit kvar av barnens frukostgröt.
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke och häll på rumstempererad degvätska. Rör om.
Lägg i fänkålshack och grovt mjöl och rör vidare.
Baka in vetemjöl så att degen blir degig men mycket kletig.
Arbeta gärna degen en tio minuter i maskin, eller så länge du orkar med armkraft.
Avsluta med att baka in lite salt, kanske en tesked eller två.
Täck över degen och låt den stå och jäsa i cirka åtta timmar i rumstemperatur.
Lägg bakplåtspapper i en ugnsplåt med höga kanter.
Stjälp ut degen i plåten och tryck med mjölade händer ut degen mot kanterna.
Skär med mjölad kniv lämpliga bitar i ett rutmönster i den platta degen.
Täck med bakduk och låt jäsa medan ugnen värms till 225 grader.
Grädda i cirka tjugo minuter, skorpan ska bli lite hård men inte bränd.
Ta ut ur ugnen och låt brödet vila på galler utan bakplåtspapper under.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth