Bröd med jäst utan att knåda och forma
Läs tips om att snabbt och lätt baka bröd med jäst - utan att knåda och forma brödet. Perfekt för snabba vardagsbröd, som blir lika goda utan mer jobb.

Nybakade frallor blir hur bra som helst, även om degen varken knådats eller formats på avancerade vis.
Brödbak är en god kombination av vardagslyx och ett nödvändigt måste i vårt hushåll. Vi bakar bröd flera gånger i veckan och äter i princip bara hembakt. Det är mycket billigare än att köpa i butik och dessutom godare många gånger om. Ibland har jag (eller min man) dock inte lust att stå och greja med deg. Baket måste gå fort och lätt, ofta på kvällen när nattning, hundar och annat ska jongleras i vardagen.
Allt som oftast bakar vi bröd helt utan att knåda eller forma deg på bakbord, diskbänk eller bord. Jag vill gärna tipsa om detta, eftersom det underlättar så mycket vid bakning - men få verkar ha tänkt på det som ett alternativ.
Att baka är ju ofta nästan som en konstform som kommuniceras, ett hantverk i väldigt många steg. Men resultatet blir precis lika bra och gott en vanlig vardag genom att göra precis tvärtom - lättast möjliga.
Alla brödrecept med jäst på www.sarabackmo.se går att göra på det här viset. Se alla bröd genom länken nedan.
Läs mer: Skillnadens recept på bröd

Bröd som inte knådats får en mer oregelbunden yta bara, men annars är det precis som vilket bröd som helst. Själv tycker jag de här frallorna är finare än de som är helt släta.

Frallor kan gräddas helt klara eller bara göras halvfärdiga. Då kan man frysa dem sedan och grädda på nytt innan de ska ätas.
Baka utan kladd
Degen till våra bröd som varken knådas eller formas görs på vanligt vis, för hand i en bunke eller i maskin.
I bunke
Här rör jag bara ihop ingredienserna med en träslev. Jäst löses i degvätska och därefter mjöl, kryddor och salt. Degen görs lös och kletig och knådas ej med händerna. Degen jäses 45 minuter eller vad som är lämpligt utifrån mängd jäst, degvätska och rumstemperatur.
I maskin
Degen kan sättas genom att väldigt raskt blanda ihop ingredienserna i maskin (likt ovan) eller genom att degen knådas betydligt längre. En snabbt rörd deg blir inte lika "seg" efter jäsning. En deg som knådats länge (10-15 minuter) i maskin blir läckert seg och trådig och ger ett riktigt luftigt bröd. Den degen är dock svårare att dela på senare, utan att använda degskrapa eller kniv.

Både formbröd och frallor kan bakas enkelt och bara med hjälp av slev eller sked till utbakning.
Jäsa till bröd och frallor
När degen jästs en första gång är det dags att förbereda bröden i frallor eller formar.
Frallor
Förbered plåtar med bakplåtspapper. Använd sedan två stora skedar. Skopa upp deg med ena skeden och klicka ut degen på bakplåtspappret med hjälp av den andra skeden. Hur många frallor som ryms på en plåt beror på storleken på plåt och frallor. Jäs frallorna enligt receptet och grädda sedan. Frallorna blir vackert oregelbundna i ytan och ser fint hemgjorda ut.
Glöm inte att du kan halvgrädda frallorna, eller hälften av dem, och langa in i frysen. Då kan du göra läckra bake off-frallor med bröd från frysen en dag när det är ont om tid. Läs mer nedan.
Läs mer: Bake off-frallor - baka själv hemma
Formbröd
En lös deg till större bröd behöver en form för att inte jäsa ut och bli helt platt på plåten. Använd till exempel formar av olika slag i aluminium eller annat material som brödet senare gräddas i, eller jäskorgar.
Stjälp ur hälften av degen direkt från degbunken eller maskinen i formen (först klädd med bakplåtspapper eller smord/mjölad). Använd en degskrapa för att kapa degen från bunken när hälften landat i första formen.
Jäs och grädda enligt receptet.
Läs mer: Baka bröd utan recept

Mamma-fika en eftermiddag. Nybakat bröd, smör, plommonmarmelad och varmt te.

Marmeladen är gjord på urkärnade plommon från frysen, på vanligt socker. Jag använder aldrig syltsocker.
På det här viset kan du göra bröd och i princip måla naglarna samtidigt eller annat där du absolut inte vill kladda ner händerna med deg. Så kan man spara det härliga knådandet till en dag när det passar bättre.
På bilderna ser du ett av veckans bak, där jag gjort frallor med vetemjöl och dinkel, med rivet äpple i och degvätska i form av äppelpektin från frysen. Jag har nämligen frostat av frysen i helgen och hittat en massa godsaker som jag glömt bort. Äppelbröd är så gott! Och plommonmarmeladen till eftermiddagsfikat är från samma frysgenomgång. Kokt med hackade plommonmandlar och kanelstång.
Lycka till med ditt bak,
hälsar Sara Bäckmo
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.