Stäng menyn

Sex kålsorter att odla för fin höstskörd

Odla smart och planera för mycket kål att skörda på hösten. Här är tips på sex olika kålsorter som växer bra när det är kyligt och kan skördas sent på året.

Svartkål hör till sorterna i kategorin grönkål. En tacksam växt att odla för sen skörd.

 

Varje årstid har sina utmaningar och de kyliga tiderna är såklart extra kluriga. I alla fall tror många det. Men både hösten och våren är hyfsat lätta att odla, förutsatt att vi väljer rätt grönsaker. Vid de tiderna kan vi inte satsa på värmekrävande växter. Det vi odlar, skördar och äter är istället de grönsaker som har de mest optimala förutsättningarna för att klara kyla. Och de är många!

Min erfarenhet är att det går att odla ett mycket rikt skafferi för sen höstskörd och tidig vinterskörd i stora delar av landet. Men det är bara värdefullt om vi också vet hur vi ska äta grönsakerna.

Här är en påminnelse från min köksträdgård om fem bra kålväxter som ger kanonskörd på hösten. Bilderna är från oktober 2025. Jag ger också kort sammanfattning av hur de kan odlas och ätas, baserat på hur jag gör i min trädgård. I skrivande stund har vi passerat en period med flera kalla nätter, senast -7 grader. Grönsakerna är såklart frusna på natten, men tinar på dagen och är helt fantastiskt fina. Och goda!

 

Vissa sorter av salladskål kan odlas för skörd av små kompakta huvuden. 'Natsuki' och 'One Kilo SB' är två av dessa.

 

Salladskål

Urläcker krispig kålsort som i min odling bara finns att skörda på våren och hösten, under en väldigt begränsad tid. Trivs när det är svalt/kallt ute och växer bäst när det inte är så ljusa dagar som på sommaren.

För bästa resultat sår jag salladskål i juli och planterar ut på växtplatsen i augusti. I september-december kan vi skörda fantastiska små kålhuvuden. De är kompakta och lyxiga i både utseende och smak.

I huvudsak äter vi salladskål färsk, men jag använder den också i köttfärsgrytor, wok och stekt. Den är väldigt god att blanda strimlad i blandade sallader. De små delikata huvudena är också fina att dela i kvartar och lägga på fat med olja och salt över.

Salladskål kan lagras fermenterad till kimchi eller som treveckorssallad. Men vi föredrar att äta den nyskördad.

 

Läs mer: Magisk salladskål för höstskörd

 

Sommarsådd broccoli ger fin skörd av toppskott på hösten. Den här sorten är 'Skytree'.

 

Broccoli

Det är egentligen bara ytan och din tid som begränsar hur mycket broccoli du kan odla för höstskörd. Det här en utmärkt höstgrönsak! Broccoli står genom höstens första frostnätter och växer fint långt in i november. Du kan odla sorter som ger stort toppskott eller sorter som producerar mängder med sidoskott. Välj gärna sorter som beskrivs som extra köldtåliga och tidiga. Tidig sort betyder att de ger skörd kortare tid efter sådd och det är perfekt för höstskörd.

Så höstens broccoli i juni eller början av juli. Plantera ut på växtplatsen i juli-augusti och se till att fjäska med plantorna ordentligt. Vattna och gödsla rejält.

I vårt kök är broccoli en stapelvara, lätt att använda eftersom den är så uppskattad. Just nu äter vi mest stekt broccoli, eftersom det är barnens favorit och ingen ännu har tröttnat. Men broccoli kan användas på så otroligt många sätt, färsk och tillagad. Överskottet kan frysas lätt.

 

Läs mer: Odla broccoli med lång stjälk

 

Sen spetskål som ska skördas på hösten odlas från frö på våren. Sorten här är 'Filderkraut'.

 

Sen spetskål

Till den senaste skörden är det kompakta och tåliga spetskålssorter som gäller. De mer snabbväxande sorterna har ofta huvuden med tunnare blad, som lätt skadas i kyla eller spricker då plantan blir stressad av väderomslag och går i blom. Det finns flera fina köldtåliga spetskålssorter att välja mellan.

Sena sorter har längre utvecklingstid och kan därför sås redan på våren. De växer långsamt och kan sedan stå kvar i landet i väntan på skörd. Mycket praktiskt. Så i mars-maj och plantera på växtplatsen. Skörda innan växterna fått frostskador. Lätta skador gör ofta ingen större skillnad på kålhuvudet i stort, efter att skadade blad tagits bort. Men låt inte kålen stå så länge att delar börjar ruttna, då är kålen utom räddning.

Färsk sen kål kan lagras genom att hela plantan lirkas upp, med rötter och allt, och hängs uppåner på en sval (gärna mörk) plats. Det går också fint att fermentera till surkål eller torka strimlad kål.

Vi använder spetskål färsk i en mängd olika sallader under vintern. Dessutom är strimlad kål utmärkt i olika maträtter och ger både fin smak och konsistens till grytor, wok och gratänger. Stekt kål är jättegott, liksom ugnsgratinerad med lite ädelost.

 

Läs mer: 'Filderkraut' - En rent av redig sen spetskål

 

En välvuxen kålstock fullproppad med brysselkål - en läcker råvara på hösten.

 

Brysselkål

De höga och lite knasiga brysselkålsplantorna ger små godisbollar i kålform att skörda riktigt sent. Det här är bland det läckraste på hösten!

Brysselkål tar lång tid på sig att utvecklas väl och ska inte sås för sent. Vårsådd gäller, tillsammans med en stor portion tålamod. Det kan vara först på hösten som de små kålhuvudena längs stammen börjar biffa till sig och bli något att längta efter. Förodla alltid brysselkål och sätt ut på växtplatsen på senvåren. Ha överseende med skadeinsekter och låt plantorna stå kvar även om de ser fula ut. Det blir oftast fin skörd ändå!

Liksom övriga kålsorter kan brysselkål användas i en mängd olika maträtter och dessutom serveras som tillbehör enskilt. I år är jag så glad över att mina barn äter brysselkål för första gången! Det som lockat till förtäring är smörstekt brysselkål med honung, salt, peppar och lite chilipulver. Vi använder också gärna brysselkål i en av våra bästa köttfärsrätter, i blandade gratänger, i wokar och dessutom kalla; lätt kokta i väl saltat vatten.

Brysselkål kan lagras lätt förvällda i frysen, de kan också fermenteras och picklas.

Tilläggas bör att jag under mina femton år i grönsakslandet ännu inte lyckats odla tillräckligt mycket brysselkål för att vi ska ha nog mycket inför vintern. Den tar alltid slut!

 

Läs mer: Brysselkål - Tips för att odla hemma

 

Kålrabbi är kanske den enklaste kålen att odla. 'Superschmeltz' ger stor skörd av tunga kålrabbis.

 

Kålrabbi

Det här är den mest lättodlade kålsorten som finns, i mitt tycke. Den uppsvällda knölen är inte något skadedjuren suktar efter och den växer nästan alltid extremt bra på hösten. Det gör inget om det passerar många kalla nätter, det kraftiga skalet runt knölen skyddar och håller innanmätet fint både i landet och efter den skördats.

Kålrabbi för höstskörd sås i huvudsak på sommaren och sätts ut i landet på sensommaren. Vanligen blir kålrabbi lite träig av att stå länge i landet, men det finns också sorter som är framtagna för att ge större knölar som fortfarande är mjälla och fina. Kålrabbi kan ge mycket stor skörd och är en grönsak väl värd att lära sig att äta.

Vi äter kålrabbi både färsk, tillagad och picklad. Det är en stor resurs i höstens matlagning. Smaken är mycket mild och gör inget väsen av sig när den tillagats. Kan användas i alla möjliga typer av mat; i gratäng, kokt, stekt, friterad, wokad, picklad. Vi äter också mycket färsk kålrabbi, skivad, tärnad eller strimlad. Barnfavorit!

 

Läs mer: Kålrabbi - En utmärkt kål att odla

 

I gruppen grönkål ingår grönkål, purpurkål, sibirisk bladraps och svartkål.

 

Grönkål

I höstens grönsaksland ska det absolut finnas grönkål - gärna i flera varianter. Grönkål är en erkänt köldtålig växt som ger skörd sent på året, även om det inte finns några garantier för perfekta plantor under exakt hela vintern. Hos mig är ett problem ofta omväxlande väder, där växten så småningom dukar under när de frusit och tinat om vartannat för många gånger. En stadigt kylig period är att föredra.

Hur som helst har grönkålen just nu många fina veckor kvar i landet. Och det är jag så glad för! Till grönkål räknas klassisk grönkål, liksom svartkål och purpurkål.

Grönkål till vintern odlas från frö på våren och senvåren. Senare sådd ger mindre plantor, som helt klart är värdefulla och goda - men inte lika tåliga för kyla som stora plantor. Så i mars-maj och sätt ut på växtplatsen under senvåren.

Min favorit med grönkål är att använda den färsk i sallad, gärna tillsammans med blandade grönsaker och äpple, med en god senapsdressing på. Som tillagad använder vi den i en stekt mix med bacon och purjo, eller i paj, gratinerad, stekt på vanligt vis och som utfyllnad i soppor, grytor, pannkakor och våfflor.

 

Läs mer: Odla egen grönkål till jul

 

Jag odlar gärna många plantor av salladskål på hösten. De växer fram små kompakta huvuden som är värdefulla i köket.

 

Tips: Glöm inte att köpa sättvitlök att sätta på hösten - köp vitlök här

 

Det här inlägget görs i oktober 2025 och är i första hand en påminnelse till dig som ser min odling nu och tänker nåt i stil med "så skulle jag också vilja kunna skörda hemma hos mig". Det är bara att skriva upp grönsakerna jag nämner och se till att så dem i rätt tid nästa år.

Jag tipsar om att det är lätt att hänga med i min odling som medlem på Skillnadens. Jag visar saker jag har på gång och påminner om saker vi inte får missa, oftast i mina livesändningar från trädgården. Du får gärna gå med i medlemsgruppen och får då fint sällskap av alla härliga odlarvänner runt om i landet (och grannländerna...) och mig själv. Kika här för att läsa mer om Skillnadens medlemskap!
/Sara Bäckmo

 

 

 

23. oktober 2025

Lämna ett svar