Torka örter lätt i torkmaskin
Skörda och torka massor av kryddor! Jag torkar örterna på hela kvistar i torkmaskin, det går så snabbt och spar många arbetsmoment.

De helt torra kvistarna med basilika och salvia är klara och ska separeras från bladen.
Om du hör till de glada odlare som investerat i en torkapparat så är det hög tid att låta den gå på högvarv nu. När trädgården levererar örter, stjälkar och blad är det dags att bunkra. Och bland det lättaste är att skörda och langa in så mycket som möjligt i torken.
Jag vill verkligen slå ett slag för de här mer rejäla mattorkarna, snarare än de lite mer krångliga billigare varianterna - ofta runda.
Beroende på växt tar det endast några timmar att torka örter i en bra mattork.
Läs mer: Min mattork - Excalibur med 9 tråg

En bra sommar ger basilika stor skörd att torka.

Oregano är ljuvlig att odla. Min favorit är den sort som heter grekisk oregano.
Skörda hela plantan
Jag skördar ganska glupskt i min odling och har inte riktigt tid att finlira med att noga plocka blad för blad och skott för skott. Jag klipper ner plantorna, med stjälkar och allt - det går fortast.
Enklast är att plocka växter som ska torkas när det är torrt ute. Men ibland matchar inte väder med vardag och då får det bli en dag vilken som. Växter som ska torkas i torkmaskin kan vara blöta, de torkar ändå. Det är bra att veta om du till exempel skulle behöva skölja av växtdelar som blivit jordiga efter ett spöregn eller annat.
De flesta kryddväxter klarar av att klippas ner helt vid skörd, för att skjuta nya skott och växa upp på nytt. Till och med växter som skördas på sommaren kan ge nya skott att skörda till hösten.
Klipp ner plantan 5-10 cm ovanför marken. Många växter bryter nya skott i bladfästena och grenar sig fint efteråt. Ett fåtal växter skjuter nya skott från marken (till exempel libbsticka och persilja) och där behöver man inte vara så noga.
Läs mer: Så gör du örtsalt av torkade örter

I min tork torkas hela kvistar av salvia, tillsammans med svamp och stjälkselleri.
Torka på stjälk
När man lufttorkar kryddväxter är det mest platseffektivt att hänga upp buntar av växter som torkar hängande. I en bra torkmaskin kan man göra ungefär likadant. Då slipper man hela tidsödande momentet att separera blad från stjälkar.
Gör så här
Ta ut alla torkollor ur maskinen. Fyll upp en bricka med lagom mycket växter. De får ej sticka ut utanför brickans kanter. Sätt in brickan längst ner i maskinen.
Förbered en ny bricka och sätt in den några hack ovanför, så att inte brickan drar i växterna under.
Fyll på med brickor tills maskinen är full.
De flesta grejer kan torkas bra på 50 grader celsius (122 grader Fahrenheit), men en del kryddväxter och blad riskerar att bli lite bruna i färgen om det skulle bli bara lite varmare än så. Ställ därför gärna ner temperaturen lite så att bladen ska behålla så mycket färg som möjligt.
OBS Många billigare torkmaskiner saknar möjlighet att ställa in önskad temperatur. Dessa maskiner är ofta inställda på cirka 50 grader, men det diffar ofta mycket beroende på hur trågen är placerade - nära värmekällan eller en bit därifrån. Det kan alltså bli för varmt nära fläkten och ibland tar bladen stryk och blir mer brända.
Läs mer: Följ Skillnadens kryddkalender

Det går snabbt att torka örterna med stjälken kvar.
Separera blad från stjälk
När växterna torkat ska de vara knastertorra för att lagras bäst. De känns lätta och prasslar. Lyft upp hela rasket och lägg i på en bricka med höga kanter eller i ett större kärl.
Knåda växtdelarna lite med handen och krossa på så sätt blad och stjälkar så att bladen lossnar. Ta bort de grövsta delarna av stjälkarna.
Innan du sparar de torkade örterna kan du finfördela dem ännu mer. Lättast är att langa ner rubbet i en matberedare och köra en stund. Sila sedan mixet i ett vanligt durkslag. Då stannar de grövre stjälkdelarna kvar i silen.
Vill du göra örtsalt kan du blanda olika torka de örter med önskad mängd salt.
Läs mer: Odla kryddor i pallkrage

Nu är det bara att fylla på i min bytta, tills blandningen är klar. Då mixas den och silas innan den blandas med salt.
Eftersom det bara tar några timmar att torka örter i en torkapparat går det ganska snabbt att torka också en rejäl skörd. Det är skönt att bli av med skörden, istället för att den ligger/hänger och samlar damm någonstans.
Jag brukar bygga upp ett lager i en rejäl back med lock och där blanda torkade växter som jag gillar i en blandning. Just nu har jag samlat på mig salvia, basilika, stjälkselleri, timjan, svartkål, purjolök och vitlök. Det blir vinterns bordssalt. Smakrikt, gott och hemodlat.
/Sara Bäckmo
04. oktober 2025
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.