Stäng menyn

Svampfärs - färs av svamp

Både skogens vilda svamp och odlad svamp från trädgården kan användas till färs. Den är god och användbar och kan dessutom frysas.

  • INGREDIENSER
  • valfri rensad svamp
  • vatten
  • salt

Ni har frågat hur jag gör min svampfärs. Att göra färs av svamp är genialiskt och blir ett utmärkt sätt att använda svamp i annan form än mer traditionell stekt svamp. Det är också ett bra alternativ för att dryga ut andra maträtter med svamp, utan att att svampen gör så stort väsen av sig. Som färs kan också den som vanligtvis inte gillar svamp äta.

Jag brukar använda nedre delarna av svampar till färs, när jag till exempel plockat mycket. Fötterna ger en vitgrå färs som lätt kan blandas med annat, utan att bli brunaktig av delar från hattar i olika färger.

 

GÖR SÅ HÄR
Rensa svampen och borsta bort smuts. Dela svampen i stora bitar och lägg i en rejäl kastrull. Häll i några deciliter vatten så att inte svampen bränner fast innan den vätskat sig. Om du vill kan du ha i salt när du förväller. Förväll svampen en god stund i sin egen vätska. Vätskan behöver inte koka in eller bort helt.

Häll svampen i ett durkslag och spola i kallt vatten så att kok-processen avtar. Rör runt så att alla svampdelar kyls ner. Låt rinna av.

Krama gärna ur lite mer vätska och lägg svampen i en skål. Den kan förvaras i kylskåp till nästa dag om du inte vill göra allt på en gång.

Kör svampen i omgångar i en matberedare eller liknande tills den får en färsliknande konsistens. Välj själv om den ska vara väldigt finmald eller lite grövre.

Frys in i platta påsar att använda senare, eller gör något gott på en gång.

 

Svampfärs kan användas som den är i alla former som du annars brukar använda färs. Gör precis som du brukar göra med köttfärs, kycklingfärs, fiskfärs eller vegetarisk färs. Du kommer att bli förvånad över hur lätt den är att arbeta med och hur gott det blir.

Eftersom svampen innehåller en hel del vatten kan du behöva göra några försök för att få fasta och fina biffar eller bullar, om du vill använda färsen så. Prova att blanda färsen med ägg och lite mjöl för att få smet som håller ihop bra när du steker.

 

Läs mer: Vegobiffar på svamp och broccoli

 

Att göra svampfärs är utmärkt ett bra svampår och ger en fin råvara att kombinera med grönsaker från trädgården. Genom att äta mer svamp kan vi minska mängden kött i maten och har dessutom en gratis hälsosam råvara som är extremt lokalt producerad. Smart mat, helt enkelt!

På bilderna har jag använt fötter av enbart Karl-Johan.

 

Läs mer: Plocka gratis svamp i skogen

 

Recept & foto: Sara Bäckmo

 

Karl-Johan heter egentligen stensopp. Den kan bli mycket stor, men är oftast bäst när den är liten och fast och fin i köttet.

 

Innan svampen körs i matberedare förvälls den, det ger bäst resultat.

 

Den färdiga färsen har ser ut ungefär som havregrynsgröt.