Hur förvarar man vitlök?
Hur gör man för att lagra vitlök efter skörden? Vitlök har för det mesta bra lagringsegenskaper, men du som odlar behöver hantera den rätt för att kunna spara skörden över vintern. Läs om hur du gör bäst.

Den torkade vitlöken är lätt att lagra. Sena och lagringsdugliga sorter håller sig fräscha i nästan ett år.
Vitlök är en av de enklaste grödorna att odla hemma. Man köper sättvitlök och sätter den i jorden på hösten. Den övervintrar fint, man gödslar och vattnar och skördar sedan fin och stor vitlök nästa sommar. Men vad gör man efter skörd?
Eftersom vitlök inte bara är lätt att odla, utan också synnerligen enkel att lagra hemma, är det en mycket odlingsvärd grönsak. Glöm inte att beställa utsäde! Du hittar flera fina sorter i Skillnadens webbutik genom länken nedan.
Beställ sättvitlök till trädgården här!
Viktigt att torka vitlök
När vitlöken skördats är det viktigt att löken får ligga på en torr plats för att torka. Både blast och skal ska torka innan löken lagras under höst och vinter, eller så länge det nu tar för dig att äta upp den. Vitlöken ska ligga på en normalt varm plats, utomhus eller inne. Det ska inte vara fuktigt och blött.
Var noga med att det inte är för varmt där du torkar löken. Då blir löken överhettad och liksom kokt inuti sitt skal. Den blir då mjuk efter ett tag och luktar... tja, uppvärmd. Det luktar inget vidare, väldigt ofräscht. När löken skalas ser den lite glasaktigt ut, med tydliga skiftningar i färgen och senare börjar den ruttna.
Om du har vitlök som blivit sådan ska du slänga den direkt, så att den inte skickar över odören till intilliggande lökar.
Läs mer: Mjuk och illaluktande vitlök

Den här vitlöken har legat i skugga i ett svalt växthus och torkat. Nu är det dags att putsa den.

Färsk torkad vitlök som inte putsats har blast och rötter kvar. Och en del jord.
Putsa vitlöken
När blasten väl är torr kan löken lagras som den är. Men de flesta av oss vill fixa till den lite, så att den ser fin ut och så att inte den skrymmande blasten behöver tas med in. Ja, om du inte vill fläta den förstås för då sitter ju blasten kvar.
Läs mer: Fläta vitlök
Att putsa löken innebär att du klipper av de torra rotdelarna och den torra blasten. Klipp blasten några centimeter ovanför själva löken, så du inte riskerar att klippa av toppen på klyftorna. Om vitlöksskalet är lite jordigt kan du ta bort det, lättast är att ha handskar på och liksom gnida löken i handsken så att den delen av skalet faller av.
Om du tänkt lagra löken länge (om du odlat lagringsdugliga sorter) ska du vara noga med att lökblasten är ordentligt torr innan du klipper av den. Den torra blasten täpper till infartsvägar för bakterier och smuts, som kan försämra lökens förutsättningar att lagras. I en del fall gör det kanske inte så stor skillnad, men min erfarenhet är just att de sorter som lagras längst får bättre hållbarhet på det här viset.
Läs mer: Hur många klyftor får vitlök?

Den tidiga vitlöken som putsats läggs i en korg för sig. Dessa äter vi först.

Den senare vitlöken har längre lagringstid och sorteras för sig.
Lagra vitlök i rumstemperatur
Medan många andra grönsaker blir dåliga av att ligga länge i vanligt rumstemperatur, är det precis så som vi lagrar vitlök på bästa sätt. Det är fantastiskt! Utan att vi behöver göra någonting alls klarar löken att lagra i flera månader och fortfarande vara fräsch och fin - i rumstemperatur.
Lägg vitlöken i korgar, pappkassar, papplådor eller på annat luftigt sätt. Ställ i hyllor, lägg i skåp, förvara under soffan eller varhelst det passar.
Sommarsorterna av vitlök lagrar gott och väl i flera månader efter skörd. De senare sorterna lagrar betydligt längre och är fortfarande fina våren efter skörd. De verkligt tåliga sorterna är fortfarande fina när nästa års skörd av vitlök startar på försommaren.
Läs mer: Odla vitlök i pallkragar

Jag brukar spara min vitlök i korgar, sorterade efter tidiga och sena sorter. De sena sorterna äter vi sist.
Avslutningsvis vill jag berätta också om den riktigt härliga latmansvarianten av att lagra vitlök. Perfekt att ta till när tid saknas. Eller ork.
Skörda vitlöken och sätt den pang bom - med löken ner och blasten upp - rakt ner i en vanlig papperspåse från mataffären. Inte för stort knippe i varje påse. Ställ i ett förråd eller liknande, där det inte blir för kallt. Om det blir kallt, ta in påsen och ställ på ett undantag tills du behöver vitlök. Då kan du plocka upp en lämplig, putsa den och använda. Så gör jag de flesta år med en del av skörden.
/Sara Bäckmo