Odla blåbär - Yrkesodlarens fem bästa tips
Nu är det dags att bli en ännu bättre blåbärsodlare! Jag har bett proffsodlarna Sanna Lundgren och Daniel Nyman om tips för att vi ska lyckas ännu bättre med våra blåbär hemma.

Sanna Lundgren och Daniel Nyman driver odlingen Monokultur söder om Växjö. Blåbären kan köpas i utvalda butiker och deras blåbärsmust finns hos lokala caféer och besöksmål.
Vi älskar att äta blåbär! Svenskarna konsomerar massor av bär och de odlade bären har blivit populära i trädgårdarna. För, tänk att man kan odla blåbär hemma! Jag har många buskar i mina odlingar, de äldsta är nu tretton år gamla. Helt ärligt har vissa sett bättre dagar, men de ger så bra skörd att jag inte brytt mig särskilt om någon åtgärd.
I år har jag dock bestämt mig för att fjäska med blåbärsbuskarna och har skaffat mig två utmärkta blåbärs-coacher. Sanna Lundgren och Daniel Nyman driver den växande blåbärsodlingen Monokultur i grannbyn Djura Nöbbele, söder om Växjö. Nedan är deras fem bästa tips för att lyckas med blåbärsodlingen hemma. Jag tänker följa till punkt och pricka och hoppas kunna ge mina många blåbärsplantor ett nytt och gott blått liv!
Köp amerikanskt blåbär 'BlueJay' här
Köp amerikanskt blåbär 'Nelson' här
Jag tipsar också om att jag köpt en del av Sanna och Daniels extraplantor av blåbär. Två kanonfina sorter, som finns att förköpa i webbutiken nu. Först till kvarn! Leverans i september-oktober. Bägge sorterna är yrkesodlarsorter; lättodlade med bra växtsätt och mycket stor skörd. Beställ dina plantor genom länkarna ovan.

Blåbär mognar pö om pö på grenarna och skördas när det finns tid och ork. Bären kan sitta kvar på plantan en tid även om de är mogna, utan att bli dåliga.
Växtplats – sol
Först av allt. När du planerar din blåbärsodling, oavsett om du odlar få eller många plantor – välj en solig plats. Blåbär älskar sol. Det kan inte bli för mycket. Odlade blåbär är generellt ämnade för varmare klimat än vårt och det är snarare klurigt att hitta sorter som är helt optimala för vårt kalla klimat.
Alla sorter som säljs/odlas i Sverige gillar soligt läge. Där växer och utvecklas buskarna bäst och bären blir söta och goda, med mycket smak.
Viktigt att tänka på är att blåbärsbuskar, oavsett var de växer, aldrig får torka ut. I soligt läge är det torrare i marken och vi behöver då vattna mer.
Med tanke på ovan undrar ni kanske över härdigheten för odlade blåbär? De sorters som säljs i Sverige ska klara vårt klimat, garanterat i zon 3 och flera sorter också i zon 4-5. I skyddade lägen kan plantor klara högre zoner än så.
Läs mer: Vilka blåbär är nyttigast - vilda eller odlade?

På en skyddad plats på gården växer 700 större blåbärsplantor som ger fin skörd i år.
Plantera i surjord
Blåbär är surjordsväxter och ska alltså växa i en annan typ av ”jord” än övrigt vi odlar i trädgården. Det är viktigt att göra rätt här, annars mår plantorna dåligt och dör inom kort.
Blåbär kan planteras hemma i det som heter rhododendronjord eller gödslad torv. Denna köps på påsar i trädgårdsbutiken. Räkna med att varje blåbärsplanta helst ska få 100 liter rhododendronjord vid planteringen.
Gräv en ordentlig grop och fyll upp med rhododendronjord, och sätt gärna plantan som på en liten kulle ovanpå gropen. Undvik att sätta plantan i en nedsänkning i gropen, eftersom det lätt kan bli för blött senare. För att minska ogräs kan täckbark eller träflis läggas ovanpå rhododendronjorden.
Läs mer: Sticklingar av blåbär - sommaren 2025
Vattna ofta
Redan vid planteringen är det viktigt att vattna. Vattna igenom jorden noga innan du sätter ner växten. Det ska gå att krama några droppar vatten ur en näve jord, då är det lagom.
Om du har flera blåbärsbuskar hemma är det praktiskt att sätta dem intill varandra och ordna med någon typ av droppbevattning så att det blir lätt att vattna. I blåbärsodlingen vattnas plantorna en gång om dagen från tidig vår. När det är sommar och riktigt varmt (över 25 grader) vattnas plantorna två gånger om dagen.
Daniel och Sanna tipsar om att känna efter med handen runt plantorna för att lära sig att känna hur jorden är när den är lagom fuktig och när vatten behövs. De känner efter runt plantorna flera gånger i veckan.
För att vattnet ska komma till nytta för blåbärsbuskarna är det bra att hålla rensat runt plantorna och att ha ordentligt avstånd till andra buskar. Vill man odla stora blåbärsbuskar är det lagom med cirka 110 cm mellan varje planta.
Tänk också på att inte ha något runt växterna som konkurrerar om fukt och näring.
Köp blåbärsplantor från Skillnadens i min webbutik!

Alla blåbärsplantor i odlingen har bevattningsslang på marken. Titta så fint nya skott skjuter upp! De gamla förvedade grenarna klipps bort då och då för att föryngra plantorna.
Gödsla tre gånger på året
För att få bästa tillväxten på buskarna och rejäl skörd av fina bär, tipsar Sanna och Daniel om att gödsla blåbärsplantorna. Plantorna blir lätt risiga efter en tid om de inte har nog med näring. Då orkar de inte producera så stor skörd som växten har potential till. Så här kan ett gödslingsschema för blåbär se ut:
Dygnstemperatur över 5 grader: Nu börjar blåbärsbuskarna växa efter vintervila, då behövs en kväverik gödsel. Mylla ner runt plantorna, strö ut pelleterad gödsel runt eller vattna med näringslösning. Vanligtvis görs detta i februari-mars i Sanna och Daniels odling.
Vid blomning: När blåbärsplantorna börjar blomma ges nästa giva gödsel. Då kan en vanlig gödsel för grönsaksodling tillföras, organisk gödsel eller mineralgödsel.
Vid bärtillväxt: Då bären börjar att växa till sig ges nästa omgång gödsel. Också då används en vanlig gödsel för grönsaksodling.
Inom blåbärsodling används mineralgödsel till växterna, i första hand för att det är lätt att dosera. Sanna och Daniel gödslar dessutom sina blåbärsplantor en fjärde gång, efter skörd. Det är för att årets nytillväxt ska förvedas snabbare och därmed klara vintern bättre. Men det är överkurs för oss hobbyodlare, inte minst för att den typen av gödsel som används då är svårar att få tag i om man inte är yrkesodlare.

Att nya fina skott växer fram varje år tyder på att plantorna har det bra.

I blåbärsodlingen används nyttodjur för att bekämpa bladlöss. För att göra pollineringen bättre planteras varje år också in humlor som surrar så fint vid plantorna.

Odlingen kräver mycket arbete, inte minst med att läsa av växterna och vara närvarande i odlingen. De här plantorna flyttades för en tid sedan och Daniel och Sanna gläds åt att de trivs på sin nya plats.
Beskärning
För att främja nya skott att växa fram och ge bär är det viktigt att beskära plantorna regelbundet. Ungefär en tredjedel av plantan tas bort varje år. Beskärningen görs i december-mars, antingen under vintervilan eller strax efter när man ser hur växten övervintrat.
Ta bort allt fult: Alla skadade grenar ska klippas bort, endast fina med bra potential ska finnas kvar.
Luftig buske: Tänk på att busken ska vara luftig, så att växtsättet inte är för tätt. Klipp bort skott som växer på ett sätt som ”täpper igen” busken. Klipp av grenarna långt ner vid marken.
Ta bort minst en gammal gren: De förvedade grenarna föryngras regelbundet. Ta bort en eller flera gamla grenar och låt nya växa upp till kraftigare skott.
Blåbär tål tuff behandling, så länge roten är bra. Om du är osäker på rotens status kan du prova att lyfta/dra lite i busken. Om den sitter fast ordentligt i jorden kan du i princip skära ner hela busken och ”starta om den” om det skulle se ut att behövas. Om plantan däremot är mycket klen med rot som hänger lite löst och som inte skjutit nya skott på ett tag, var då noga med att fjäska för plantan ordentligt, innan du sedan skär efter vintervilan. Gödsla, vattna och invänta ny tillväxt innan delar tas bort.
Läs mer: Blåbär - därför ska du odla dem i trädgården

Om blåbärsbuskarna sköts på rätt sätt blir de frodiga och välväxta - och producerar mängder med bär.
Min åtgärdslista
Med de här bra tipsen i ryggen gick jag genast hem och började gulla med mina blåbär. Från plantorna får jag just nu mer skörd än jag kan ta hand om varje år som det är, men det är klart att jag blir nyfiken på att se hur det skulle kunna bli om plantorna presterar mycket bättre.
Efter mitt besök hos Daniel och Sanna har jag redan hunnit göra en del, men mycket återstår. Så här ser min plan ut:
- rensa runt alla blåbärsbuskar
- gödsla med hönsgödselvatten
- lägga ut droppslang till alla plantor (just nu finns bara till vissa och jag vattnar bara om det är väldigt torrt)
- bygga en ram runt blåbärsplantorna så att jag lätt kan fylla på med ”jord” som passar blåbär
- föryngra dem ganska hårt efter vintern
- bygga ett växtstöd så grenarna inte hänger i marken
Det här med gödslingen är jag särskilt pepp på. Daniel säger att jag helt garanterat kommer att se att plantorna skjuter nytt inom några dagar efter att jag gödslat första gången. Wohooo! Det kan vara inbillning, men jag gödslade mina tre plantor i tunnelväxthuset samma dag jag varit på besök i blåbärsodlingen. Och fem dagar senare hade massor av nya skott skjutit upp i toppen på plantorna (som för övrigt klipptes ner helt i vintras). Kan som sagt vara inbillning, eller så var det bara så enkelt.

I blåärsodlingen växer plantor i många storlekar, eftersom blåbärsodlingen växer varje år. Inom några år ger många tusen plantor skörd i augusti-september och förhoppningsvis finns bären att köpa lokalt i bland annat matvarubutiker.

Nya odlingsbäddar för blåbär är förberedda för hösten 2025. Då ska några tusen nya plantor sättas här.
Varför odla blåbär?
Jag tycker att blåbär är ett superbär att odla! Det är en lätt växt till trädgården, den kräver ganska lite skötsel och ger i gengäld mycket tillbaka. I vardagen är blåbären lätta att skörda, eftersom de mognar pö om pö under lång tid. Dessutom kan de flesta sorter sitta kvar ganska länge på plantorna utan att trilla av. Det gör skördetiden ännu längre och skörden går att passa in fint i vardagen.
Daniel Nyman och Sanna Lundgren tycker att blåbärsodlingen är spännande eftersom det är en investering som ger tillbaka under lång tid. Buskarna kan bli väldigt gamla och de producerar bär varje år under hela livstiden.

Sanna Nyman älskar blåbär och tycker att variationen som alla olika sorter erbjuder är spännande.

Daniel Nyman gillar det nördiga med blåbärsodlingen och kan mycket om samspelet mellan jorden och blåbärsbuskarna.
- När vi var små gick det inte att köpa blåbär, berättar Daniel Nyman. Nu finns de i varje butik – men nästan inga bär är svenskodlade. Konsumtionen av odlade blåbär ökar och vi tycker det är viktigt att det då finns lokalt odlade.
- Svenskodlade blåbär smakar mer än importertade sorterna, säger Sanna Lundgren. Vi som odlar kan göra urval bland en stor mängd sorter och välja den typ av smak vi och kunderna gillar. Det finns mycket att välja på, och vi i Sverige gillar olika typer av blåbär – det är kul att anpassa odlingen efter det.
Inom blåbärsodling räknar Europeiska odlarsamfund med att en enda blåbärsbuske har potential att producera cirka 10 kilo blåbär – varje år. Även om det inte skulle blir riktigt lika mycket varje år, så är det ändå betydligt mer än uppskattningar för hur blåbär vanligtvis producerar på en trädgårdstomt. SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) uppskattar att skörden ofta landar på 2-5 kilo från en planta.
Med rätt skötsel kan vi alltså se mer välmående växter och betydligt större skörd. Visst låter det spännande!
Läs mer: Torka blåbär och andra bär och frukter

Hej då från Monokultur i Djura Nöbbele, söder om Växjö. Odlingen drivs av Sanna Lundgren och Daniel Nyman.
Jag lovar att ge er en uppföljning på hur mina blåbärsplantor svarar på den nya skötseln. Tills vidare hoppas jag att du som läser är sugen på att odla blåbär hemma, alternativt att ta bättre hand om plantor du redan har.
Vill du odla fler blåbär så kan du passa på att beställa två sorters blåbär i Skillnadens webbutik. Det är sorter som Sanna och Daniel odlar i sin blåbärsodling. Jag tar över de plantor som inte får plats när de utökar med några tusen nya plantor det här året. Plantorna kommer till oss i september och levereras så snart som möjligt efter det.
Köp amerikanskt blåbär 'BlueJay' här
Köp amerikanskt blåbär 'Nelson' här
Om du vill besöka Danel och Sannas blåbärsodling i Djura Nöbbele, söder om Växjö, så finns all info på deras hemsida, samt på Monokultur på Instagram. På gården finns självplock av blåbär, blåbärsprodukter till salu och också ett mysigt gästhus att hyra – mitt i blåbärsodlingen.
Tack för alla tips!
/Sara Bäckmo
22. juli 2025