Sockerärter - Skörda, ät, lagra
Ät direkt, eller frys till senare. Ett år när sockerärterna levererar får man försöka ta tillvara så gott det går. Och nästan allt blir godare med sockerärter på.

Lokförare Bergfälts jätteärt är en mycket stor och god sockerärt som ger mycket att skörda.
Det är ett fint år för sockerärter i år. Jag är extra glad över skörden eftersom ärterna växte dåligt förra året och det inte blev något ärt-frosseri att tala om. Jag har nyligen skördat en första omgång av mina 'Lokförare Bergfälts' sockerärter och vill ge några tips om hur en rejäl skörd kan tas om hand. Beroende på hur mycket man sått kan det vara svårt att äta upp allt på en gång.
Tips: Glöm inte beställa sättvitlök från Skillnadens - levereras hösten 2025

En omgång sockerärter kan förvaras i kylskåp i flera dagar.
Skörda sockerärter ofta
Det viktigaste skördetipset för sockerärter är att ärtskidorna ska skördas ofta. De ska inte hänga kvar länge på plantorna. Det är för att sockerärterna innehåller växtens frö. Om detta mognar på plantan (vilket sker när ärtan hänger kvar) så är det en signal till växten om att den inte behöver producera så många fler ärter. Fröerna är liksom redan fixade.
Vanliga sockerärter skördas när ärtskidorna är platta och krispigt gröna. De ska inte (om det inte är en gul sort av sockerärta) bli skrovliga och gulaktiga i skalet, då är de inte alls lika goda och de får en trådigare konsistens som blir osmaklig att tugga.
Skörda så mycket du kan en dag och låt sedan plantorna återhämta sig, ge lite ny näring, och sikta på en ny skörd några dagar senare.
Läs mer: Odla sockerärter i kruka

Nya ärter växer fram när de första skördats. Så länge plantorna är fina ger de en eller två nya omgångar sockerärter.

Varje blomma ger en ny sockerärt. Den minimala ärtan växer fram så snart blomman lossnat från växten.
Färska sockerärter
Nyskördade sockerärter håller sig fräscha flera dagar i en lätt fuktad plastpåse eller burk i kylskåpet. Under dagarna kan man hämta det som behövs härifrån, utan att behöva ta hand om skörden på annat sätt.
Skulle sockerärterna bli lite sladdriga kan de ligga i kallt vatten ett tag och blir då krispiga igen.
Färska sockerärter är en mycket fin ingrediens i många maträtter, även om det inte står i receptet. Igår gjorde vi potatissallad med sockerärter i. De kan användas i vanlig sallad, som topping på massor av mat och dessutom som ingrediens i tillagade maträtter.
Jag tycker sockerärter är lättast att använda i matlagning hela om det är en sort med små ärter. Stora ärter skär jag i mindre bitar på snedden eller mycket tunt på längden. Det är väldigt dekorativt.
Frysa sockerärter
Om du har riktigt stor skörd och inte orkar äta upp allt på en gång så är frysen ett fint alternativ. Styckfrys gärna sockerärterna så är de extra lätta att använda. Om du inte styckfryst innan kan du få tips i artikeln nedan. Den handlar visserligen om svamp, men tillvägagångssättet är samma.
Läs mer: Styckfrys - bästa sättet att frysa svamp
Ärterna blir bäst om de hastigt förvälls. Koka upp en stor kastrull med vatten, lägg i sockerärterna när vattnet kokar och låt dem precis bara koka upp i kanske 20 sekunder. De ska absolut inte koka länge, bara bli hastigt uppvärmda. Häll av kokvattnet (eller lyft upp sockerärterna om du vill använda vattnet till en ny omgång som ska förvällas) och spola direkt i kallt vatten, eller lägg i en skål med kallt vatten.
Lägg sockerärterna på en torr handduk och "klappa" dem torra.
Därefter läggs sockerärterna på en bricka med bakplåtspapper och ställs in i frysen.
Sockerärterna kan strimlas innan de förvälls och frysas i mindre bitar. Så gör jag nästan oftast.
Läs mer: Att frysa sockerärter till vintern

Sockerärter är lätta att odla och en grönsak som helt klart hör hemma bland sommarväxterna i köksträdgården.
Sockerärter kan både torkas och fermenteras. Det förstnämnda har vi inte så stor användning av, så det brukar jag inte göra. När jag gjort det har ärterna - som i och för sig är extremt dekorativa som torkade - bara blivit liggandes i burk utan att användas. Däremot vill jag gärna prova att fermentera sockerärter, det låter väldigt gott. Får se om årets sensommarskörd räcker till det.
Läs mer: Så sockerärter på sommaren
I skrivande stund är vi i senare delen av juni. Det är fortfarande fin tid att så sockerärter, om du vill ha en skörd att njuta av till hösten. Ärter brukar växa bra när dagarna är svala och korta, innan det blivit allt för kallt.
Så direkt i landet eller förodla i pluggbrätten, soil blocker eller krukor. Tänk på att välja en lägre sort. De ger oftast tidigare skörd och det behövs nu när vi går mot höst.
/Sara Bäckmo