Stäng menyn

Grundrecept: Enkla frallor med bara fyra ingredienser

Lär dig baka frallor med det här enkla grundreceptet. Bara fyra ingredienser behövs och frallorna blir så goda!

Ingredienser:
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl
  • vetemjöl till utbakning
  • bakplåtspapper

 

"Det ser ut som vanliga frallor (alltså hembakade...) fast har form som köpe!"
Nioåringens glada omdöme till ett av alla bak lagom till frukost. Så gulligt!

Det enklaste bröd innehåller bara fyra ingredienser. Utifrån detta kan du sedan experimentera med andra mjölsorter, andra degvätskor, jäsa längre eller kortare, addera smaksättare och baka brödet till en mängd olika slutresultat.

Jag bakar nästan alltid bröd utan recept och utgår då från den här grundmodellen. Beroende på vad som finns i skåpen blir bröden lite olika. Men bara genom att veta grunden för brödet kan jag alltid baka - oavsett var jag är - så länge det finns en ugn.

 

GÖR SÅ HÄR

Smula sönder jästen i en degbunke.

Häll på ljummet vatten, fingervarmt - 37 grader cirka.

Rör runt så att jästen löses upp i vattnet.

Häll i mjöl lite åt gången och rör ut i vätskan. Beroende på hur du sedan knådar kan mer eller mindre mjöl behöva användas än det jag angivit.

Rör hastigt ihop degen, den behöver inte knådas omsorgsfullt.

Lägg degen i bunken med en handduk över och jäs i 45 minuter i rumsvarm temperatur.

Vält ut degen på ett bord med mjöl på. Forma den till en slät "bulle". Dela degen i två lika stora delar. Forma varje del till en avlång "korv" och dela varje del i tio delar.

Lägg tio bröd på varsin plåt. Jag rullar aldrig bullarna släta, utan lägger dem med snittsidan upp.

Täck med handduk och låt jäsa i 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader samtidigt.

Grädda bröden cirka 7 minuter.

Använd gärna denna beskrivning om du vill göra bake off-bröd utifrån receptet.  

Jag tipsar om att jag skrivit mycket om bröd i mina artiklar på www.sarabackmo.se. Vi bakar allt bröd i familjen och har alltid lyxigt bröd på bordet. Dessutom sparar vi mycket pengar till en stor familj, genom att baka bröd själva. Läs mer om bröd här!

Recept & foto: Sara Bäckmo