Lindblomste - Skörda lindblommor och gör te
Lindarna blommar på sommaren med vackra limegröna små blommor. De doftar ljuvligt. Skörda blommorna och gör eget te!

Lindblommor som ligger på tork doftar ljuvligt!
Efter en vecka på vackra Styrsö - där jag vuxit upp - är det dags att tipsa om det kanske godaste teet för sommaren. Lindblomste! Huset jag och barnen bott i under veckan är min mammas frustuga och på tomten omfamnar enorma lindar hela den gula byggnaden. Med stadiga stammar har de stått sedan trädgården planterades av en trädgårdsmästare kring 1903. Nu är de otroligt ståtliga.
När lindarna blommar undgår ingen vad som händer. Hela luften fylls av fantastisk doft och hummelsurr. Aktiviteten är stor kring träden och det är hög tid att fylla burkarna med det smakliga lindblomsteet. Om du har en lind på tomten eller i närområdet ska du absolut prova att göra te.
Läs mer: Skörda mynta och gör myntate

Lindarna som omger huset bildar vackra rum med sina stora kronor som hänger över gångarna.

I slutet av juni och början av juli blommar lindblommorna i stora klasar.

Lindblommorna plockas i klasar. De är väldigt vackra på nära håll!
Välkänt te med uppskattade egenskaper
Lindblomste är ett välkänt och uppskattat te som säljs lite överallt i hälsokostbutiker, apotek och te-affärer. Den färdiga produkten ser kanske inte så mäktig ut, men doften är oslagbar. Dessutom är det roligt att göra teet från grunden själv och följa med i processen. Det, tillsammans med smaken, är vad som gör att jag gärna samlar lindblommor.
Traditionellt sett är lindblomste uppskattat för att vara lugnande och dämpa förkylningar. Jag brukar vara försiktig med att förlita mig på hälso-råd som är populära på nätet eller i gamla böcker, så jag tycker att annat väger tyngre.
Lindblomste har en väldigt söt och god smak! Det är milt. En del beskriver smaken som lite honungs-lik och det är faktiskt inte en helt dum parallell. Sommar, honung, lite milt kryddigt och blomlikt.
Självklart går det bra att brygga te av de färska blommorna också! Du behöver inte skörda, torka och lagra för att dricka lindblomste. Men säsongen för färskt te är väldigt kort och då kan det vara fint att spara till vintern.
Läs mer: Torka frukt och bär

Jag plockar lindblommor i korgar där de ligger luftigt och medföljande insekter kan krypa ur.
Gör eget te
Plocka lindblommorna när de precis slagit ut på trädet. Blommorna sitter i stora klasar och enklast är att klippa av hela klasen.
Lägg blommorna luftigt och glest på en bricka, torkolla eller ett korgfat. Lufttorka eller torka i mat-tork tills blommorna är snustorra.
Blommorna kan sedan smulas sönder eller läggas hela i en te-burk.
När teet ska bryggas läggs blombladen i en tekanna eller te-sil och hett vatten hälls över. Låt dra en stund och drick sedan.

Om lindblommorna ligger på luftig torkolla tar det bara några dagar för dem att torka.

Blommornas vackra färg försvinner dessvärre när de torkar, man får njuta med ögonen medan de är färska.

Det torkade teet förvaras i burkar.
Ja, svårare än så är det inte att göra lindblomste. Jag tycker det är mysigt att ha något lite extra för tillfällen när barnen är sjuka och har några burkar med hemgjort te just för detta. Ört-te är milt och gott att blanda med honung och det passar fint för speciella tillfällen när man känner sig lite extra ynklig.
Att någon (läs jag) gjort det där lilla extra att faktiskt plocka och tillverka själva teet väger också in. Det är mycket kärlek i en liten kopp!
Passa på att plocka lite lindblommor så du också kan njuta av ett milt och gott te i höst.
/Sara Bäckmo
26. juni 2025