Stäng menyn

Vilka blåbär är nyttigast - vilda eller odlade?

"Skogens blåbär är mycket nyttigare!" Så säger många. Men är det verkligen så? Studier av de olika blåbären verkar säga att...

Odlade blåbär ger stor skörd i trädgården. Varje buske kan ge så mycket som 5-10 liter bär under en säsong.

 

Frågan dyker nästan alltid upp när jag delar bilder och inlägg i sociala medier om blåbär som jag odlar i trädgården. Vilka blåbär är egentligen nyttigast; våra svenska blåbär från skogen eller de som odlas i trädgården (kallas också för amerikanska blåbär)? Många som kommenterar verkar pang-säkra på att just de svenska skogsblåbären är bäst på alla sätt. Men är det verkligen så?

 

Läs mer: Lär dig odla blåbär

 

Först. Skogens vilda blåbär och de odlade trädgårdsblåbären ser såklart snarlika ut, men det är två helt olika växter. De ska inte alls ställas mot varandra, som två sorter av samma bär. Det är olika bär. Vilda blåbär bär det vetenskapliga namnet Vaccinium myrtillus och trädgårdsblåbär/amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum. De bär likheter i både utseende och smak, men att likställa dem är precis lika knasigt som att blanda in odon, tranbär och lingon - som alla hör till Vaccinium-växterna. Bara för att ha det sagt.

Det finns många fördelar med odlade blåbär, jämfört med skogens dito. Den största fördelen - tycker jag - är att vi äter mycket mer bär när vi lätt kan odla och skörda dem hemma. Skogens bär är fantastiska, men nyttan för min familj är ju noll så länge de inte plockas och hamnar i magen. Om jag kan odla, skörda och se till att min familj äter 100 liter hemodlade blåbär ett år, så är nyttan näringsmässigt mycket större, än om skogen är full av blåbär och jag den aktuella sommaren inte kan plocka och skörda mer än någon enstaka liter. Eller hur?

 

Läs mer: Frågor och svar om odlade blåbär

 

Vad säger Livsmedelsverket?

Livsmedelsverket har sammanställningar för många livsmedels näringsinnehåll. Här kan vi se hur vilda blåbär och amerikanska blåbär skiljer sig sett till näringsinnehåll. Jämförelsen säger ingenting om vilket bär som vinner sett till hur näringsinnehållet påverkar kroppen i positiv riktning. Men att innehållet skiljer sig är klart:

Trädgårdsbåbär innehåller nästan dubbelt så mycket C-vitaminer som vanliga vilda blåbär.
Trädgårdsblåbär är sötare än våra vilda svenska, de innehåller alltså mer socker.
Trädgårdsblåbär innehåller selen (10 g per 100 g blåbär), vilda blåbär innehåller enligt listan 0 g selen.

Vilda blåbär innehåller dubbelt så mycket kalcium och fosfor som trädgårdsblåbär.
Vilda blåbär innehåll något mer kalium och magnesium jämfört med trädgårdsblåbär.
Vilda blåbär innehåller mer K-vitamin jämfört med trädgårdsblåbär.

I övrigt är näringsämnen, mineraler och ungefär på samma nivå. Det här skriver jag samtidigt som jag vet att i vissa sammanhang ger väldigt små skillnader stor betydelse.

Jag är överhuvudet taget inte kunnig att analysera vilka fördelar kroppen har av de här ämnena och hur mängden vi äter (eller inte äter) skulle kunna ge skillnader i hur kroppen mår. Oavsett hur vilda eller odlade står sig i förhållande till varandra så är resultatet ändå inte särskilt viktigt. För det finns bär som slår alla sorters Vaccinium med hästlängder när det gäller nyttigheter. Och det är svarta vinbär.

Vinbär tillhör släktet Ribes. Egentligen är det ju i sammanhanget lika rimligt att jämföra vinbär och skogens blåbär, det är också olika växter - precis som trädgårdsblåbär och skogens blåbär.... Och skulle vi bara gå på nyttighet så skulle vi dissa skogens blåbär och bara gå på vinbär.

 

Antioxidanter

Något av det som ofta lyfts som blåbärens absoluta superkraft är att bären innehåller mycket antioxidanter. Denna grupp av ämnen påverkar kroppen extra positivt genom att skydda kroppens celler.

När det gäller antioxidanter skriver i princip alla svenska webbsidor att skogens blåbär innehåller betydligt mer antioxidanter än odlade blåbär, men jag finner ingen info som hänvisar till en pålitlig källa. Är verkligen skogens blåbär bättre, eller har det här blivit en sån där grej man bara säger?

Livsmedelsverket ser inte ut att ha uppgifter som stöder just mer eller mindre innehåll av antioxidanter i de olika typerna av blåbär.

Antioxidanter är en grupp av ämnen som "förhindrar bildning och skadeverkan från reaktiva ämnen, så kallade fria radikaler". (Läs mer på Livsmedelsverket: Antioxidanter.) Bland näringsämnena som ingår i gruppen antioxidanter är förekomsten större i trädgårdsblåbär än i skogsblåbär, om vi utgår från Livsmedelsverkets jämförelse av de två bären. Till exempel innehåller trädgårdsblåbär mer C-vitamin och selen (enligt Livsmedelsverkets lista över näringsinnehåll). Sannolikt förekommer andra ämnen i högre grad i skogens bär.

 

En skål med blåbär på en sten med mossa.

En skål med blåbär till frukost, direkt från trädgårdens långa häck av blåbärsbuskar.

 

Det är svårt att hitta tillförlitliga källor som studerat skillnaderna i näringsinnehåll mellan vilda svenska blåbär och odlade trädgårdsblåbär. Det finns däremot en himla massa hälsosajter som skriver om blåbär, men som inte refererar till tillförlitliga källor.

För att se hur blåbär skiljer sig söker jag därför information hos Livsmedelsverkets informationsavdelning. De återkommer och säger att det utifrån de tester som gjorts på bären inte går att säga vilket som är nyttigast. Bären som testats är skördade på olika platser, vid olika tidpunkter och med många förutsättningar i växtsätt som skiljer så mycket åt att resultatet inte duger som jämförelse. De svenska skogsblåbären är analyserade i ett svenskt laboratorium 2010, medan de odlade blåbären testades i Finland 2017. Bär är generellt svårt att jämföra då de innehåller mer eller mindre vatten, som påverkar näringsinnehållet stort.

I sitt svar till mig sammanfattar Livsmedelsverket: Båda bären är nyttiga.

Låt oss hålla fast vid det. Vi som odlar trädgårdsblåbär hemma kan glädjas av stor skörd utan att behöva traska ut i skogen för att plocka stora mängder. Och den som inte vill ta i odlade blåbär med tång avstår dessa och ordnar sina bär på annat sätt. Fint är ju om vi inte dissar varken det ena eller andra. Åtminstone kan skäl som att "skogens bär är mycket nyttigare" läggas åt sidan - för det verkar vara väldigt svårt att belägga.

 

Läs mer: Torka blåbär och andra bär och frukt

 

Själv tycker jag det är med bär som med grönsaker; Se bästa och nyttigaste är ju de som hamnar i magen! I år ser det ut att bli ännu ett makalöst blåbärs-år i trädgården. Medan bären i skogen är väldigt få gläds jag åt att kunna frysen med lika mycket bär som förra året. Gott ska det bli!
/Sara Bäckmo

13. juli 2025