Pallkragar och odlingslådor på lastpallar
När köksträdgården ligger nära träd kan det vara svårt att odla utan att trädrötter växer upp i jorden. Se hur jag löser detta i min trädgård genom att ställa odlingslådor på lastpallar.
I sommar har ni frågat om odlingslådorna jag byggt i min nya del av köksträdgården. Mitt nya kvarter gjordes från grunden i april-juni, för att odlas och fotograferas till min nya bok Skillnadens 31 gröna dagar. Området består av sex (eller sju) olika slags växtplatser. Två av dessa är pallkragar och odlingslådor som jag byggt ovanpå lastpallar. Jag har fått många frågor om hur dessa gjorts och varför, så jag tänkte visa och berätta mer här.
Exakt hur hela området planerats och byggts kan du läsa i min nya bok Skillnadens 31 gröna dagar. Den släpps i mars 2025 och kan redan nu förköpas i min webbutik. Använd länken nedan för att beställa signerad bok.
Förköp: Skillnadens 31 gröna dagar - Självförsörjning på liten yta
Störiga trädrötter
Området som jag odlar här har bästa förutsättningar när det gäller allt. Utom den lilla detaljen att jorden är helt trasslig av enorma rotsystem från två stora askar som ligger alldeles intill. Om du kan välja; odla inte nära träd, det är väldigt besvärligt. Här kan jag dock inte välja. Jag behöver lura träden och odla ovanpå marken just där trädens rötter är som kraftigast.
Riktigt stora och livskraftiga rotsystem tenderar att växa upp i lucker jord - till och med upp i pallkragar flera decimeter ovanför marken. Det räcker alltså inte att ställa ut två pallkragar på höjden på jorden för att kunna odla. Inte ens med en markduk i botten. Den perforeras av rotsystemen efter något år eller två. Det behövs en annan strategi.
Läs mer: Förbered pallkragar för vintersådd
Något jag gjort med framgång på många platser i min trädgård, är att jag anlagt odlingslådor och pallkragar på lastpallar. Det skapar en luftbarriär mot marken. Odlingsjord och marken under har ingen kontakt och då kan inte heller rötterna växa in.
Så väljer jag att göra med två stora odlingslådor (yta motsvarande tre pallkragar i varje) och tre pallkragar här i min nya odling.
Tips: Såkalender för hela året - nedladdningsbar pdf
Det är bara det att pallkragar/odlingslådor som står ovanpå en lastpall inte ser så fina ut. Man ser "underredet" och det är svårt att få till snyggt tillsammans med träflis eller annat som ligger i gångarna.
Därför har jag byggt in lastpallen med en sockel och skapat en odlingslåda som ser ut att vila rakt på marken. Fast det är fusk.
I bilderna nedan kan du se precis hur jag gjort. Svep med pekaren över bilderna, eller klicka på dem på mobilen, för att läsa bildtexter som beskriver.
För att göra en låda likt ovan behöver du alltså:
- lastpallar (en lastpall till varje pallkrage eller motsvarande låda)
- pallkragar eller hemmabyggda odlingslådor
- markduk
- kompostmaterial att grunda lådan med
- tidningar och/eller kartonger
- jord att toppa lådan med
En odlingslåda ovanpå en lastpall ger en fin och praktisk yta att odla. Men om du kan välja tycker jag alltid att du ska överväga att odla rakt ner i jorden. Det är på alla sätt mindre arbetskrävande sett över tid, mer flexibelt och oftast mer lättodlat.
Trä i odlingen förmultnar. En vanlig pallkrage håller cirka fem år. Lastpall med stor mängd fuktig jord ovanpå förmultnar eventuellt något fortare. Då måste jorden grävas bort tillfälligt, odlingslådorna flyttas och en ny lastpall läggas dit.
Är det värt det?
För mig är det värt det, ja. Det här är utan tvekan trädgårdens bästa del att odla. Det är lä, det är sol hela dagen, jag har bevattning och dessutom kan odlingslådorna lätt skyddas med lock och därmed ge skörd både tidigt och sent. Inget snack om saken. Om jag inte fixade lådorna här skulle jag behöva gräva två gånger om året för att hålla jorden fri från rötter som konkurrerar om exakt allt. Det orkar jag inte.
Skillnadens 31 gröna dagar
Hoppas du fick bra input av inlägget och något att tänka på till din egen trädgård. Om du är nyfiken på odlingen jag gjort så kan jag kort berätta att jag odlat:
- motsvarande yta av 31 pallkragar
- 31 olika slags grönsaker
- varit självförsörjande i 31 dagar
Och skrivit en bok om det. Jag vill på ett praktiskt och enkelt sätt visa den stora nyttan med att odla för självförsörjning också på en liten yta. Min gissning är att många kommer att vilja göra något liknande, för utkomsten av odlingen har varit helt fenomenal. Det är det du ska läsa om i min nya bok!
Förköp: Skillnadens 31 gröna dagar - Självförsörjning på liten yta
Lycka till med projekten i din trädgård!
/Sara Bäckmo