Täckodla i köksträdgården
Vad är fördelarna med täckodling och hur gör man för att komma igång? Läs om en användbar odlingsmetod och få inspiration till din trädgård.

Så här såg min köksträdgård ut våren 2019, med många bäddar täckta av olika täckmaterial som stärkte och skyddade jorden.
Ett enkelt sätt att tillföra både näring och massa nyttigt material till jorden är att täckodla. De odlingar vi oftast ser har vanligtvis bar jord i raderna mellan växter (både grönsaker och blommor), men det som gynnar jorden - och därmed växterna - bäst är faktiskt att gömma jorden under ett lager av organiska material. Det kallas för att täckodla. Poängen är att det hela tiden tillförs en massa godsaker till jorden, samtidigt som vi behåller mer fukt i jorden, slipper gräva så flitigt och dessutom försvårar för vissa ogräs att etablera sig.
Det låter nästan för bra för att vara sant, eller hur?!? Men det här är en väldigt fin metod att använda - helt eller delvis - när vi odlar hemma. Det kan göras på många olika sätt och varieras helt utifrån hur förutsättningarna ser ut när du odlar. En bra tid att komma igång med täckodlingen är på våren.

Täckodling kan göras med gräsklipp från den egna trädgården. Här har jag lagt färskt gräsklipp runt plantor av potatislök. Lök växer generellt mycket bra i täckodling.

När plantorna är väldigt små ska de absolut inte täckas med täckmaterial. Materialet läggs endast runtomkring och mellan raderna av växter.

Innan täckodlingen startas är det en god idé att rensa landen och fixa kanter och så. Därefter läggs täckmaterialet på.
Läs mer: Täckodling - min bästa hjälp
Börja täckodla så här
Det jag skriver om här gäller att täckodla i ett befintligt land, alltså en del av en odling som redan är i bruk. Det finns sätt att använda täckmaterial för att skapa nya land, men det är inte det jag avser här.
Det är viktigt att säga att täckodling inte behöver startas en viss tid på året. Det kan göras precis när som helst. Innan odlingssäsongen ute har kommit igång, under sommaren när växterna står frodiga i landet, eller senare på säsongen när det kanske till och med är slutskördat. Ingen tid är rätt eller fel.
Oavsett när du börjar är det en god idé att se till att landet är rensat när du börjar. Om du inte rensat kan det finnas ogräs som gynnas av täckmaterialet och blir ännu starkare när täckmaterialet omsätts till näringsrik jord. Gör ett röj och rensa jorden först.
Därefter läggs organiskt material ovanpå jorden, gärna i ett lager som är minst 10 cm tjockt. Beroende på vad du ska odla kan det vara tjockare täcke än så också.
Du kan täcka jorden innan du sått eller planterat, eller täcka mellan raderna av växter i landet.
Om det är mycket torrt på växtplatsen innan du ska börja täckodla kan det vara idé att vattna först. När det är fuktigt i jorden bryts materialet ner snabbare och näringen når växterna på kortare tid.

Ensilage är en väldigt bra källa till täckmaterial och går ganska lätt att få tag i. Be en lantbrukare om att få köpa gamla och dåliga ensilagebalar.

Ull är också ett fint täckmaterial och går att hitta hos fårbönder. Ibland kallas den för trädgårdsull och kan köpas eller fås.

Färsk hästgödsel kan också användas om täckmaterial, men då i bäddar där ätliga delar inte har direkt kontakt med gödseln.
Täck inte över växter
När du lägger täckmaterial i landet är det viktigt att aldrig täcka ovanpå sådder eller växter som växer. Materialet tynger ner plantorna och hindrar värdefullt ljus att nå växterna. Det gör att de inte utvecklas som de ska. En sådd kan ha svårt att titta upp ur jorden och om den ändå gör det kan de späda plantorna blir helt rangliga av brist på ljus, och sedan kvävas av täckmaterialet.
Täck istället runt raden du sått, eller planterat. Tänk på att vissa material är lätta och kan blåsa omkring en vindrik dag. Lägg inte täckmaterial för tätt inpå små plantor.
Läs mer: Täckodlad jord i min jordanalys

Jag täckodlar gärna stora krukor i och utanför växthusen. Här växer tomater i kruka med ett täcke av gräsklipp.
Näring, fukt och luft
Täckodling ger många fördelar både till jorden, växterna och odlaren. Det är en suverän kombo för lite av varje. Du ska inte känna dig stressad över att du inte får till en täckodling i precis hela odlingen på en gång. Det är bättre att täcka en del av odlingen rejält och vänta med övriga delar, än att låta bli och vänta på bättre tider.
Jag brukar försöka täcka odlingsplatser där jag ska odla näringskrävande grönsaker först, och allra helst där jag ska plantera växter. Det är lättast rent praktiskt. Kål, purjolök, gurkväxter, vitlök och rotselleri är exempel på växter som vill ha mycket näringsrik jord.
När täcket väl ligger på jorden kommer maskar och andra mikroorganismer att börja bearbeta materialet. Det blir till ny väldoftande, fuktig och näringsrik mylla. Täcket hindrar hela tiden fukt från att dunsta ur jorden och grönsakerna utvecklas för det mesta mycket fint. När mikroorganismerna är aktiva kommer jorden att luftas och luckras av sig självt, vilket också gör att vi inte alls behöver gräva i jorden för att göra den luftig och lätt för växterna att bo i.
Ta mig på orden och sätt igång med en täckodling i år. Det är ett roligt, flexibelt och suveränt sätt att odla!
/Sara Bäckmo
17. januari 2025