Stäng menyn

Vad är kålrabbi?

Kålrabbi är en lättodlad och uppskattad kålväxt i köksträdgården. Har du inte ätit eller odlat kålrabbi förut så kan du läsa mer om den härliga kålrabbin här.

Så här ser kålrabbi ut när den växer i köksträdgården.

 

Den stora variationen av grönsaksväxter att odla i köksträdgården är många gånger överväldigande. Vad ska man välja? Vilka är bra? Vad ger mycket mat? Vilka trivs i mitt klimat? Det tar några år att prova sig igenom något slags bas-utbud och hitta sina favoriter. Förhoppningsvis kan några tips då och då ge en hint om grönsaker som är värda ett test en säsong. Dagens läckra grönsak att skriva klokheter om är kålrabbi.

 

Läs mer: Bli medlem på Skillnadens - få gratis ljudbok

Jag förodlar min kålrabbi och tycker det ger bäst resultat. Här har jag sått dem i jordkuber från en soilblocker. Det är de små plantorna längst upp i bild, med mörka hjärtformade blad.

 

Åtta anledningar att odla kålrabbi

- en av de lättaste kålsorterna att odla
- ger stor skörd sett till vikt
- klarar en del av de vanliga skadedjuren
- kan vanligtvis stå länge i landet
- kan lagras en tid efter skörd
- trivs i vårt svala klimat vår och höst
- är god
- kan tillagas och ätas färsk

 

Läs mer: Enkla fakta om tio kålsorter

 

Kålrabbi kan odlas på många sätt; i pallkragar, i odlingslådor, på friland eller i större krukor med mycket jord och bra bevattning.

 

Kålväxt med knöl

Kålrabbi är alltså en kålväxt. Den har i mångt och mycket samma önskemål som andra kålväxter och växer på likvärdigt sätt. Med andra ord, kan du odla kålrabbi kan du odla nästan all annan kål också och vice versa. Kålväxterna är generellt grönsaker som ger mycket mat, som trivs i vårt klimat och som kan användas på en stor mängd varierande sätt i matlagningen. I mitt tycke finns ingen växtgrupp som är lika värd att satsa på i odlingen - och bli bra på att odla - som kål. Den är så väl anpassad till vårt klimat och kräver egentligen mycket lite på själva växtplatsen för att växa kanonbra.

Kålrabbi växer fram från ett litet runt och mörkt kålfrö. Det tar bara några dagar för fröerna att gro. Kålväxten kan sås direkt på växtplatsen eller (ännu hellre) förodlas och planteras ut i landet. Det senare ger bättre förutsättningar om det finns skadedjur i odlingen, eftersom plantorna har ett försprång och inte är lika klena som en direktsådd.

Växten ser ut precis som alla annan kål när den är liten, men formar snart en kluns längst ner på plantan, ovan jord. Bladen växer ut från klunsen. Utvecklingen går ganska snabbt, varför kålrabbi är perfekt att odla på våren för att få tidig skörd och sedan på hösten för sen skörd. Vissa sorter skördas och är godast att äta när de är i storlek som en tennisboll, medan andra sorter kan bli enorma och fortfarande vara magiskt goda. 'Superschmeltz' är den sort jag odlat på bilderna och den kan växa nästan overkligt stor och fortfarande vara god.

 

Läs mer: Förodla kål i pluggbrätte

 

Kålrabbi tar stor plats eftersom bladen blir rejäla. Olika sorter växer olika mycket, men alla tar ganska stor plats. 

 

Mild kålsmak

Det vi äter är alltså den uppsvällda klumpen nertill på plantan. Också bladnerverna och bladen kan ätas, men det är inte i första hand dessa vi odlar kålrabbi för. Själva kålrabbin har ett hårt skal runtom klumpen och det skalet blir kraftigare ju äldre plantan är. Små primörer behöver man inte skala men större kålrabbis behöver definitivt skalas.

Till skillnad från de liknande kålsroterna majrova, rädisa och rättika har kålrabbin en väldigt mild och fin kålsmak. Det har varit en av favoriterna i min familj för att den är omtyckt av barnen. Vi äter den nästan uteslutande rå. Skördad, skalad och skivad i tunna skivor. Jag lägger dem på ett fat och ringlar lite rapsolja över. Var och en doppar sedan skivorna i lite örtsalt och knaprar.

Skördade kålrabbi som inte ska användas kan ligga i kylskåp en tid. Om kålrabbin blivit lite mjuk kan den skalas och läggas i en skål vatten i kylen så blir den snart knaprig igen.

 

Tips: Köp växter från Skillnadens här

 

Så här ser kålrabbi ut när jag tar in den i köket. Alla blad har tagits bort, då går det att stoppa in knölen i kylen.

 

Viktigt vid odling av kålrabbi

Skadedjur: Alla kålväxter drabbas av skadedjur som kålfjäril, kålmal, kålfluga och sniglar. Kålrabbi är dock den kanske enklaste kålen att odla, eftersom larverna i första hand äter växtens blad och inte själva knölen. Om plantorna kan skyddas den första tiden är chansen stor till mycket fint resultat.

Vatten: Alla växter med uppsvälld rotdel eller knöl blir mildare ju mer vatten växten får. Om du slarvar med vattningen blir smaken mer koncentrerad. Vill du ha mild kålrabbi ska du se till att odla på en plats där du kommer ihåg att vattna.

Gödsel: Kålväxter är köksträdgårdens mest näringskrävande växter. Kålrabbi hör alltså till grönsakerna som ska växa på en väl gödslad växtplats. De passar utmärkt att odla i en täckodling.

Växthus: Kålrabbi kan trivas i växthus på våren, men ger oftast väldigt mycket blad och ganska liten knöl. Odling i växthus är mer osäkert än på friland, eftersom våren lätt blir mycket varm snabbt och då riskerar plantorna att gå i blom.

 

Läs mer: Odla kål på komposten

 

En vacker lila kålrabbi, en plattrund boll med stjälkar som växer ut längs klumpen.

Kålrabbi finns också i flera lila sorter som är mycket vackra. 

 

Kålrabbi är väldigt rolig att odla. Man blir liksom glad av att se växterna! Det finns flera fina sorter att välja mellan. Om du är helt nybörjare på kålrabbi är mitt tips att så några plantor tidigt på våren och sedan göra en sommarsådd i juni-juli som kan skördas på hösten. Så inte för många plantor. Kålrabbi är typiskt en grönsak som är lätt att odla lite för mycket av.

Hoppas du känner dig pepp att prova kålrabbi i din köksträdgård!
/Sara Bäckmo

16. november 2024