Stäng menyn

Mogna plommon inomhus

Går det att låta plommon mogna inomhus? Javisst! Plommon kan mogna på brickor i rumstemperatur. Läs och se mer om plommon och hur jag eftermognar dem inne.

Omogna plommon kan läggas på en stor bricka och frukterna mognar fint där på några dagar.

 

Det är en särdeles fin säsong för frukt och bär i år (2024). Mina träd och buskar dignar av skörd och jag har fullt upp med att lista ut hur jag ska ta hand om allt. Dessutom behöver jag gallra flitigt på helt överfulla träd. Oj, oj, oj! Jag har två stora plommonträd där grenar knäckts när jag inte hunnit gallra nog mycket. Riktigt synd.

Att gallra frukt innebär att jag plockar bort och plockar bort och plockar bort. Trädet har helt enkelt producerat mer frukt än det klarar att bära och för att inte orsaka onödiga skador (i den mån det går att undvika) plockar jag bort massor av frukt. På vissa träd har jag plockat bort två tredjedelar av den omogna frukten.

På några av de minsta plommonträden har jag varit snål och inte velat slänga bort de små och ännu omogna frukterna. Det är är lite finare sorter av plommon än de på mitt alldeles vanliga Victoria-träd. Därför har jag sparat det jag gallrat bort och låtit den första skörden eftermogna inomhus.

 

Recept: Plommonsylt med kanel

 

Ett ganska nyplanterat plommonträd av sorten Komet, dignar av frukt efter fin pollinering våren 2024.

 

För att inte äventyra trädets grenar har jag tagit bort i runda slängar 2/3 av frukten som bara blir tyngre och tyngre för var dag.

 

Eftermogna plommon

Plommon kan lätt mogna inomhus, efter att de plockats hyfsat omogna från trädet. Jag plockar frukter som börjat ändra färg från den helt klart omogna gröna nyansen till mer gulaktig. De stenhårda frukterna läggs på en bricka i rumstemperatur där jag råkar ha plats.

Efter bara några dagar har plommonen ändrat färg, blivit mjukare och otroligt söta och goda.

Plommon som mognar inomhus växer inte i storlek. Om de skördats små är de fortsatt små när de mognat. Medan de som sitter kvar på trädet forsätter att växa och blir ordentligt större än småfrukterna som mognar inomhus.

Efteromognade plommon inomhus får fin söt smak, men blir inte fullt lika goda som de som sitter kvar länge på träden. Men det är inget som hindrar familjen från att gå och snaska plommon från fat och skålar! Plommon är ju ändå plommon.

Recept: Plommonmarmelad med mandel och konjak

 

De omogna och stenhårda frukterna läggs i skålar och på brickor för att mogna på och i dessa inomhus.

 

Passa på att torka eller frysa in

Plommon är en oerhört fin resurs bland trädgårdens utbud av frukt och bär. Smaken passar så fint i rätter där det används färska plommon, men de är också suveräna i sylt, saft, marmelad och andra godsaker. I år gör jag själv en sweet chili-sås på plommon.

De små plommonen som mognar inomhus passar sjukt bra att torka. Frukterna är små och torkar snabbare än de större bjässarna som skördas mogna från träden. I år har jag äntligen köpt mig en plommon-urkärnare som gör det lätt att ta bort kärnorna från frukterna. Jag kärnar ur, delar och lägger på tork-ollor i min mat-tork. Jag ska gärna visa hur jag gör detta senare. Resultatet blir suveränt gott!

 

På kort tid förvandlas den gulgröna ytan i skalet till vackert röd. Sötman i frukten tilltar och den blir på kort tid mycket god.

 

En rensar tomater och en kärnar ur plommon - en mysig kväll för vuxna i min familj.

 

Så smidigt med urkärnade plommon utan att behöva bända ut kärnan med kniv!

 

Att låta omogna plommon mogna inomhus är ett perfekt sätt att förlänga skördetiden för plommon och få nytta av frukt som annars skulle behöv kastas bort. Ett tips till dig som har mycket plommon och tycker det känns slösigt att det som gallras bort inte kan användas. Lycka till!
/Sara Bäckmo

05. augusti 2024