Stäng menyn

Odla elefantvitlök - sätt på våren

Elefantvitlök är en flerårig lökväxt som odlas från klyftor. Sätt på våren/försommaren och få extra stora klyftor att skörda.

Klyftor till elefantvitlök blir jättestora. En kul växt att odla, som ger god och användbar lök.

 

Riktigt kul med odling är att det alltid, alltid, dyker upp nya saker att ta till sig. Jag lär mig grejer hela tiden och blir bättre och bättre på att både odla grönsaker och ta hand om skörden. Nu har jag fått tips och vägledning om elefantvitlök och jag hoppas att det är något som ni odlarvänner kan ha nytta av också.

 

Köp utsäde till elefantvitlök här

 

När jag odlat elefantvitlök tidigare har jag gjort ungefär som med vitlök. Satt på hösten - skördat på sommaren. Det har blivit skörd som definitivt varit större än vitlök, men inte alls så imponerande som själva utsädet jag satt. Nu har jag fått tips från firman jag köper utsäde av, som i sin tur fått tips av odlaren: Sätt elefantvitlök på våren eller försommaren!

Bilderna i det här inlägget är på utsädet jag säljer under några dagar i min webbutik, samt på odlingsplatsen på Skillnadens handelsträdgård. Jag ska gärna visa senare hur det ser ut hemma i min odling också.

 

I vår odling på Skillnadens handelsträdgård växer elefantvitlök i upphöjda bäddar som täckodlas med ensilage. Jorden är lucker och växterna utvecklas riktigt fint.

 

Vad är elefantvitlök?

Elefantvitlök (Ampeloprasum var. ampeloprasum) är närmast släkt med purjolök, och inte vitlök såsom namnet antyder. Det är en flerårig växt som odlas som prydnad för blommans skull, men bland grönsaksodlare är det den stora vitlöksliknande löken som är hett eftertraktad.

Växten odlas från klyftor. De sätts i jorden och etablerar sig ungefär som vitlök och ser snarlik ut när den växer. Därför kan det vara idé att märka växtplatsen tydligt eller odla vitlök och elefantvitlök på skilda platser så de inte förväxlas.

Utvecklingstiden är ibland längre än vitlökens och hänger ihop med hur säsongen varit och hur väl växten kan utvecklas på platsen där den odlas. Klyftorna blir större ju längre växten står på växtplatsen.

Varje klyfta bildar en ny elefantvitlök, som består av 4-5 nya klyftor.

Elefantvitlök används som vanlig vitlök. Smaken är som vitlök, fast något mildare.

 

Växten ser ut som vitlök och kan vara svår att skilja från vanlig vitlök i landet. Odla den därför på separat plats.

 

Elefantvitlök

Till skillnad från vitlök får elefantvitlök små sidolökar på huvudlöken. Dessa kan användas till utsäde och förökas till nya växter.

 

Tips om odling

Elefantvitlök kan odlas som vitlök, men blir större om den står längre i landet - rentav 1,5 år. Vid kortare tid kanske löken inte hinner klyfta sig, utan bildar istället en större enhetslök; alltså bara en enda stor rund klyfta som ännu inte hunnit dela på sig.

Enligt vår odlare är det fördelaktigt att ha is i magen och låta växten stå i jorden 1,5 år så att plantan hinner att blomma, därefter ska nya och mycket större klyftor hunnit att bildas. I mildare klimat växer löken snabbare och kan då skördas tidigare.

Det här har jag inte själv hunnit att prova, men är såklart nyfiken på hur det blir. I år sätter jag därför rejält med elefantvitlök på försommaren, med förhoppning om skörd hösten 2025.

Om du vill prova samma sak finns utsäde till elefantvitlök att köpa i min webbutik till och med 20 juni 2024. Därefter gör jag en paus med växtförsäljningen till slutet av augusti och det kan finnas utsäde på nytt då.

 

Köp utsäde till elefantvitlök här

 

Härdighet och hållbarhet

Elefantvitlök kan vara kinkigare än vanliga vitlöken och gillar framförallt inte att övervintra på en blöt mark med hårt packad jord. Bäst är att odla lökarna på en plats med lucker jord och sedan täcka lite över lökarna när vintern kommer. Om du odlar i kyligare växtzoner (zon 5 och uppåt) kan det vara idé att odla elefantvitlök i stora krukor som kan övervintra frostfritt.

Skörden har generellt sämre hållbarhet än vanlig vitlök, men långlagrar lättare om löken torkar luftigt på en sval plats i upp till åtta veckor. Så säger i alla fall trädgårdsgurun Monty Don.

 

Skillnadens Trädgård på YouTube

 

Elefantvitlök

Utsädet jag fått från min leverantör ser väldigt fint ut i år och det ska bli så kul att odla! Sättlöken doftar läckert av vitlök och ska få komma ner i jorden snabbt.

 

I år odlar jag en rejäl bädd med elefantvitlök hemma som sattes på hösten. Dessutom odlar jag en bädd elefantvitlök som sätts på försommaren i min lilla trädgård på berget. Det ska bli spännande att se hur resultatet skiljer sig åt.

Lycka till med din elefantvitlök!
/Sara Bäckmo

 

07. juni 2024