Ljummen rödbetssallad med frön och halloumi
Ljummen sallad av betor och halloumi - en superkombination. En lunchfavorit som är lätt att laga och ändra efter vad som råkar finnas från trädgården.
Ingredienser
- rödbetor
- gulbetor
- grönkål
- halloumi
- pumpakärnor, solrosfrön eller andra kärnor/nötter
- rapsolja
- flingsalt
Färska betor är förstås det bästa, men det går lika bra att hämta i frysen. Jag har alltid tärnade, kokta rödbetor i frysen och på vintern är det lätt att ta fram ett paket för att svänga ihop en sallad. Betor i olika färger kan användas, liksom bladgrönsaker för årstiden. Pricken över i är den stekta halloumin och smakrika fröer.
Gör så här:
Koka betorna och dela i ganska stora bitar, de ska fortfarande vara ljumna.
Tina frysta betor och värm i en kastrull med lite rapsolja.
Varva betor och hackade blad i en skål.
Ringla över rapsolja och strö över lite flingsalt.
Stek halloumi så den får färg och dela i bitar.
Lägg haloumi och frön på toppen.
Salladen är god bara som den är, med en bit bröd till, men är också gott tillbehör till lax, en bit kött eller biffar av grönsaker. En sås av mixade ärtskott och rapsolja blir gott till.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth
Styling: Agnes Gällhagen