Stäng menyn

Krämig brysselkålsgratäng med getost och rosmarin

Brysselkål är gott året om men den smakar särskilt gott till julskinkan. Prova denna läckra gratäng på julbordet i år!

En gratängform med läcker brysselkål, bredvid ligger rödlökar.
Ingredienser
  • 500 gram brysselkål
  • 150 gram getost
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 rödlök
  • 1-2 blad färsk grönkål
  • färsk rosmarin
  • 1-2 msk skorpmjöl

Ett gott grönt tillbehör till all julmat är brysselkål. Här är ett recept på en krämig variant med smak av getost och rosmarin men det går så klart att använda annan ost också, om du föredrar det.

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Putsa brysselkålen och koka den i lättsaltat vatten i 5-10 minuter.
Repa grönkålen och hacka rödlök och lägg tillsammans med brysselkålen i en ugnsfast form.
Häll grädde och ost tillsammans med hackad rosmarin i en kastrull och låt koka tills osten smält.
Häll ostsåsen över grönsakerna och gratinera i ugnen i cirka 10 minuter.

Servera varm!

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg