Saffransskorpor med pumpakärnor
Supergoda saffransskorpor, eller biscottis, med pumpakärnor att duka fram till julfikat. Gula och knapriga – nästan beroendeframkallande!
Ingredienser
- 100 gram pumpakärnor
- 0,5 gram saffran
- 150 g rumstempererat smör
- 2 dl strösocker
- 1 msk honung
- 2 ägg
- 6 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
De här supergoda saffransskorporna smaksätts av den juliga kryddan och pumpakärnor. En god och speciell smak, extra god förstås om kärnorna odlats på egen täppa.
Pumpakärnor:
Slakta pumporna och ta ut alla kärnor.
Skölj dem och rensa bort eventuellt fruktkött.
Torka alla kärnor mellan två kökshanddukar.
Lägg kärnorna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugn, knappt 150 grader, tills de känns någorlunda torr men inte brända.
Tänk på att färska kärnor förlorar i vikt då de rostas. 100 gram är den rostade vikt som behövs i receptet.
Odlar du inte egna pumpor går det naturligtvis precis lika bra med köpta pumpakärnor.
Gör så här:
Stöt saffran och lite av strösockret i en mortel.
Rör smör, resten av sockret och honung poröst och tillsätt sedan saffranssockret.
Blanda i ägg, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och till sist kärnorna.
Knåda ihop degen med händerna.
Kärnorna gör den lite svårarbetad, men den håller ihop fint då den gräddas.
Gör sex rullar av degen, nästan lika långa som plåtens kortsida.
Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Lägg tre degrullar på varje plåt och grädda i ugnen i 200 grader i knappt 15 minuter.
Låt svalna något och skär sedan 2-3 cm skivor på snedden.
Sänk ugnstemperaturen till 100 grader och vänd skorporna så att de får snittytan uppåt.
Grädda i ca 60 minuter till, vänd efter halva tiden.
Låt stå i ugnen med luckan på glänt i ytterligare en timme så blir de riktigt knapriga och goda.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg