Soltorkade tomater i ugn
Hemtorkat istället för soltorkat. Hemma i det egna köket fixar du lätt dina egna "soltorkade" tomater i ugnen. Så mycket godare!
Ingredienser
- 1-1,5 kilo tomater
- 1 tsk salt
- 10 vitlöksklyftor
- ev lite chiliflingor
- ca 4 dl olivolja
- färska örter - basilika, timjan och rosmarin
Soltorkade tomater är både goda och användbara i köket, och dessutom väldigt hållbara. Här i norr är funkar det bättre att torka tomaterna i en helt vanlig köksugn och det blir precis lika gott - om inte godare. Receptet ger cirka fyra-fem mindre burkar.
Gör så här:
Sätt ugnen på 100°C.
Skölj och halvera tomaterna.
Lägg tomaterna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
Salta lätt - gärna med något gott grönsakssalt.
Torka på nedersta valsen i ugnen i 4-5 timmar, glänta lite på ugnsluckan (sätt en träsked emellan).
Ta ut plåten efter halva tiden och tryck ut vätska ur tomaterna.
Låt tomaterna svalna och lägg dem i steriliserade glasburkar.
Skala och halvera vitlöksklyftorna och blanda med tomaterna.
Lägg ner örter och chili efter egen smak.
Häll i olja så det täcker och sätt på locket.
Förvaras svalt.
Beroende på ugn och tomatstorlek kan torkningstiden variera. Håll lite koll så att de inte blir brända!
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg