Purjolök tål kyla
Har du börjat rycka i purjolöken än, stressad av att sommaren är på upphällningen? Lugn, purjolöken kan stå kvar länge än i landet och tål till och med några minusgrader.
Vilken lycka det är att se purolöken växa så fint i landen! Jag har purjolök i bägge mina trädgårdar och vinterns förråd är med råge säkrat. Med gott om purjolök kan vi äta hemodlad lök ända till nästa sommar, genom att kombinera olika slags gula lökar (kepalök och schalottenlök) och purjolök. Det är styrkan med att odla flera sorters grönsaker inom vissa grupper - säsongen då vi kan använda skörden förlängs.
Läs mer: Tips för att odla lök från frö
När sommaren lider mot sitt slut får många odlare bråttom att tömma landen, allt för att hinna med saker och ting innan hösten. Med anledning av det vill jag säga några ord just om purjolök.
Sena sorter tål kyla
De allra flesta sorter av purjolöksfrö som säljs i Sverige är till sorter som skördas sent. Endast ett fåtal sorter ger skörd som blir klar tidigt på sommaren och som helst ska skördas då, eller i början av hösten. Dessa sorter tål inte kyla så bra och de blir lätt risiga när de står länge i landet. Men de flesta sorter har egenskaper som är otroligt fina för vårt höstväder.
Vanlig gul lök skördas på sommaren, då blasten vissnar ner. Purjolök står kvar mycket längre än så! Det frodiga och fina bladverket kan växa till långt in på hösten och protesterar inte alls då dagarna blir svala och korta. De har mycket kvar att ge!
Därför är det viktigt att inte ha för bråttom med purjolöken. Låt den stå! Lägg din tid på andra grönsaker som behöver skördas (ärter, bönor, majs, bladgrönsaker, tomater, gurkor etc.) och lämna med gott samvete purjon till senare.
Se mer: Tips för att övervintra purjolök
I min odling har jag utsett ett land där jag skördar purjolök, och två land där den får stå kvar till senare. Då tömmer jag, så att säga, ett land och skapar plats för till exempel vintersådd, vitlök eller annat, medan resten av purjolöken växer vidare på annan plats.
Landet jag valt att skörda i år är det där jag satt purjolök som startades i varmbänken i början av året. Den är lite klenare än den andra purjon och jag bedömer att den har sämre chanser att överleva vintern, därför äter jag den först.
När jag skördar purjolök lirkar jag upp lökarna försiktigt ur jorden, skakar av jorden ur rötterna, putsar bort ett blad eller två (som dras ner över lökstjälken) och klipper bort rötterna. Se så superläcker löken blir! Den må se lite skruttig ut när den står i landet, särskilt senare i höst, men blir fantastiskt fin när de fula bladen tas bort.
Purjolök har inga stora fiender att ta hänsyn till under hösten. I min odling äter sällan sniglarna av löken, lökflugor har inte säsong nu och rådjur och harar brukar välja annat ur mitt gröna smörgåsbord att sätta i sig. Löken kan lugnt stå kvar till dess några frostnätter passerat. Sen är det dags att tänka på annat!
Lycka till!
/Sara Bäckmo