Stäng menyn

Plocka för fler blommor

När sommarblommorna är som finast gäller det att inte förlora sig helt i det vackra, utan också tänka framåt. Här är tre knep som ger dig mer blomning i trädgården.

Sara håller i stort fång med snittblommor odlade från frö

Glad odlare med ett fång skörd från sommarträdgården på berget i Kalvsvik. Foto: Ida Sjöö.

 

När trädgården står i full härlig blom vill man bara ha mer. Ge mig, ge mig, ge mig fler blommor! Den här sköna blomsterprakten har vi väntat på så länge. Låt den aldrig ta slut. Variationen av blomster i mina trädgårdar är stor och det är en ren njutning att omge mig av allt fantastiskt blommigt var gång jag går ut. Det finns några knep att ta till om du vill njuta av dina blommor länge i trädgården. Många sommarblommor har en lång växtsäsong om de sköts på rätt sätt. Idag vill jag dela tre knep som vi alla har nytta av.

 

PRENUMERERA PÅ INLÄGG FRÅN SKILLNADENS BLOMMOR TILL DIN MAIL

 

Sara plockar snittblommor på Berghem

Lejongap till buketter skördas innan alla blommor slagit ut, då håller de länge i vas. När den första stängeln skördats växer fler fram från plantans bas. Foto: Ida Sjöö.

Zinnia sådd från frö

En stor, men superkort, zinnia klipps bort från plantan. Nu lägger växten energi på att växa fram sidoskott med fler blommor på längre stjälkar. Foto: Ida Sjöö.

Bild på där man kan knipsa av snittblommor för mer blommor

I zinnians bladveck tittar nya sidoskott fram. Foto: Ida Sjöö.

En glasburk med snittblommor

De första zinnia som plockas är små och lite klena, men när de första blommorna tagits bort växer kraftigare exeplar fram. Foto: Ida Sjöö.

Hur växten vill ha det

När vi odlar blommor har vi stor nytta av att veta lite om hur växten naturliga cykel är, för att förstå hur vi bäst kan locka växten till det vi vill. Oavsett om du vill njuta av växten på plats i landet, eller i en vas på vardagsrumsbordet, så är det en rejäl blomning vi strävar efter. Helst under lång tid.

Våra ettåriga sommarblommor odlas under en tämligen kort tid, jämfört med fleråriga växter. Blommorna sås från frö under vintern och våren, växer upp, blommar, bildar frö och vissnar därefter ner och dör. Vissa av sommarblommorna är ettåriga i vårt kalla och mörka klimat, men fleråriga i andra klimat.

Växtens huvudsakliga syfte är att föröka sig, genom att producera frö. En del växter nöjer sig med att endast producera ett fåtal frö (från ett fåtal blommor) innan dess växtperiod är över, medan andra producerar otroligt många fröer (från otroligt många blommor.

Oavsett vad har växterna det gemensamt att när det enligt växten producerats nog många fröer under en dräglig växtsäsong, så klappar växten ihop. Den har fullgjort sitt syfte. Om växten tillåts bilda frö tidigt på säsongen producerar den inte längre så många blommor. Varför skulle den? Fröerna är redan bildade och fortplantningen ordnad.

 

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

 

Hindra fröbildning

Om vi sätter i system att hindra växten att gå i frö, händer något rätt coolt. Växten blir överraskad. "Va fasen! Här ska jag precis till att sätta frö och så kommer du och tar min blomma. Det skiter jag i, jag gör en till!" Exakt så är det. Om vi som odlar konsekvent tar bort början till fröer, kommer växten att skicka fram nya skott och försök till att bilda frö. Detta kan pågå under flera månader och vara helt avgörande för hur många blommor en växt producerar.

 

GÖR ETT EXPERIMENT

Prova detta själv genom att låta till exempel en luktärt eller en ringblomma växa utan påverkan och skörd. Odla också en planta som du tar bort alla blommor ifrån. Vilken planta kommer att hålla igång blomningen längst och ge flest blommor?

 

Eternell som står i landet

Det här är jätteeterneller. De skördas bäst när de är i knopp på morgonen. När första blommorna skördats växer fler fram sedan. Foto: Ida Sjöö.

Hur det ser ut när man toppat sina snittblommor

Där mitt finger pekat har jag tidigare knipsat av en blomstjälk. I bladvecket har en ny stängel med blomma utvecklats. Foto: Ida Sjöö.

 

Tre knep

Det finns tre bra knep för att förlänga skördeperioden för sommarblommor och se till att växten producerar riktigt många blommor. Som nybörjare är det ibland tufft att praktisera detta. Men tro mig, du kommer att få så fint resultat om du gör som jag.

 

Toppa

Nästan alla sommarblommor har ett växtsätt där en huvudstjälk växer fram och från den utvecklas sidoskott. Dessa växter mår bra av att toppas tidigt i sin växtperiod, för att främja ett buskigt växtsätt där många sidoskott kan bilda blommor. Det gör växten kraftig och stadig.

Att toppa växten innebär att den översta delen av huvudstammen knipsas av, oftast alldeles över ett bladpar. När toppen på växten är borta ägnar plantan sin energi till att raskt bilda sidoskott. Om man inte toppar växer sidoskott fram förr eller senare, men växtens energi läggs i huvudsak på att bilda blomma på huvudstjälken. Det tar längre tid för en sådan växt att bilda sidoskott och plantan upplevs ofta som rangligare, klenare och långsammare än en planta som toppats.

Plantor kan toppas då de är små och växer i kruka, men kan också toppas då de planterats ut i trädgården.

 

Läs mer: Lär dig toppa sommarblommor

 

Skörda

När blommor väl börjat växa fram är det dags att vara snabb med att skörda. De första blommorna på en växt har ofta kort stjälk och kan vara betydligt mindre än de är senare på säsongen. Låt inte dessa blommor sitta kvar för länge. Knipsa av dem ovanför ett bladpar och invänta kommande blommor som snart växer fram. Dessa är oftast maffigare och har längre och mer användbar stjälk.

Om du vill använda dina blommor i buketter och arrangemang är det en god idé att skörda mycket och ofta. När du klipper bort blommor tar du bort växtens möjlighet att bilda frö, varpå växten tillverkar ännu fler blommor.

Skörda alltid genom att klippa av växten ovanför ett bladpar, gärna ganska långt ner på plantan, så att nya skott kan skjuta ut ur bladvecket.

 

Solros som toppats

Vissa sorter av solrosor bildar massor av sidoskott, som i sin tur ger nya blomknoppar. Foto: Ida Sjöö.

Skördade solrosor till bukett

Det finns en uppsjö av olika sorter att välja på och vissa gör sig extra bra i buketter. Det är roligt att kunna skörda flera blommor från en och samma planta. Foto: Ida Sjöö.

 

Deadheading

Det här begreppet används för att beskriva ett moment inom blomsterodling, där blommor som sett sina bästa dagar knipsas bort. Låt säga att du inte alls har glädje av att plocka in alla blommor i vas, utan vill låta flertalet stå kvar i trädgården, då ska du praktisera detta. Gå över samtliga blommor då och då och klipp av blommor som blommat över eller börjar se dassiga ut.

På samma sätt som du skördar blommor, så tar du nu bort möjligheten för växten att sätta frö. Då producerar växten fler blommor.

En av mina favoriter att dead-heada är solrosor. Många sorter jag odlar sätter sidoskott under säsongen och om jag konsekvent tar bort blommor som börjar se slitna ut, kommer många fler sidoskott att växa fram. Växten gör sitt yttersta att få producera frö, tack för det!

 

Läs mer: Tips för att odla solrosor
Sara skördar snittblommor

De vackra lejongapen ger en stor och hög stängel först, efter den växer sedan mindre stänglar fram efter skörd. Foto: Ida Sjöö.

Toppad planta

Här syns sidoskotten på en lejongap, som ännu inte börjat blomma. De ska bli mycket högre innan blomning. Foto: Ida Sjöö.

 

Låt bli

Vissa blommor är riktiga primadonnor, som bara blommar med en endas stjälk och som absolut inte ska behandlas på det här sättet. Det är bra att komma ihåg! Här är en lista på några av de du bara skördar en enda gång, som inte producerar fler stjälkar och därmed inte ska varken toppas eller dead-headas. Däremot kan du skörda om du vill till buketter, men då växer inga fler blommor fram. Blommor som har ett växtsätt där blomstängeln växer fram från en tydlig bladrosett, brukar inte toppas. Inte heller lökväxter, som tulpaner, narcisser, liljor etc.

Om du känner dig osäker på om en växt ska toppas eller inte, är ett tips att googla bilder och videos på den växt du odlar eller vill odla. Bemöda dig med att ta reda på hur växten växer. Du ser ganska lätt om det bildas blad längs stjälken, eller om det växer upp en blomstängel ur en bladrosett (som inte har några blad på själva stjälken). Undvik att toppa de senare.

 

Snittblommor odlade från frö

Tänk så mycket färg ett gäng sommarblommor kan ge. Somrigt och glatt! Foto: Ida Sjöö.

 

Jag tycker mycket om att skörda mina sommarblommor! Eftersom jag odlar dem för att kunna göra buketter och andra grejer, skördar jag med gott samvete. Ofta. Ju mer jag skördar desto mer växer fram. Ibland kan det se lite tomt ut på en växtplats och det gäller att skörda lagom och ofta. Jag belönas med nya blommor varje dag och har alltid något blommig att glädjas åt.

Lycka till med din blomsterskörd!

 

Text av Sara Bäckmo
Foto av Ida Sjöö

 

02. augusti 2021