Stäng menyn

Såskola - utomhussådd för nybörjare

Ska du börja så grönsaker och blommor ute i trädgården? En sådd på våren ger fina växter att njuta av senare. Här är mina tips för hur du lyckas bäst med sådd utomhus.

Sara gräver i pallkrage

Dags att så i en av mina pallkragar. Innan sådd rensar jag så noga jag kan. Foto: Ida Sjöö

 

Redan tidigt på våren går det att börja så utomhus i landen. Fastän det är kallt, snudd på vinter, finns det många fröer som passar att så ute. Tidig sådd av vissa grönsaker - ger tidig skörd. Men för många är det mest bekvämt att börja så nu när det blir varmare på våren. Det är inte alltid så lätt att lyckas med sådd utomhus, av grönsaker och blommor. Det finns ett gäng fallgropar och om du har en liten checklista är det lättare att undvika dem. Jag hoppas du ska ha nytta av mina tips för hur du kan så utomhus, i landen, pallkragar och krukor.

 

Läs mer: Såskola - Inomhussådd för nybörjare

 

Sara krattar upp en ränna

Här ska jag så sockerärter i ytterkanten av en bädd i trädgården och har förberett den ytan inför sådd. Foto: Ida Sjöö

 

Varför vi sår på friland

Det är praktiskt att så rakt i landen, istället för att starta grönsaker i krukor och tråg för att sedan plantera ut. När fröerna väl är i jorden, på sin slutliga växtplats, är det bara skötseln där på plats som behövs. Ingen omplantering och utplantering. En klassisk vårsådd i landen är något de flesta som odlar gör.

Flera av våra vanligaste grönsaker odlas allra bäst genom direktsådd utomhus. Rotsaker som morot och palsternacka är direkt olämpligt att så i förväg för senare utplantering, eftersom rötterna riskerar att skadas så att utvecklingen blir sämre. Dessa sås vanligtvis direkt i landen.

Även om det är fiffigt att smälla landen fulla av direktsådder på våren finns det också nackdelar. Ute i landen är det stora ytor som behöver skötas efter sådd, med vattning, ogräsrensning och skydd, för att lyckas med odlingen. När grönsaker förodlas kan många fler plantor drivas upp på liten yta, med minimal skötsel. Å andra sidan kräver de arbete för att planteras ut. Riskerna med att direktså är ibland fler än vid försådd, då väder och skadedjur lätt kraschar sådder i landen. Var och en får själv göra en avvägning av hur nyttan överstiger risken.

 

Grönsaker vi kan så på friland i maj

  • sallat
  • dill
  • ärter
  • rödbetor
  • morötter
  • palsternackor
  • mangold
  • salladslök
  • majs (slutet av maj, södra Sverige)
  • bönor (slutet av maj, södra Sverige)

 

Sara vattnar i fåra

Det är viktigt att jorden är fuktig så att fröerna kan aktiveras på bra sätt. Här vattnar jag i så-fåran innan fröerna läggs i. Foto: Ida Sjöö

Sju tips

För att lyckas med sådden har jag gjort en checklista med sju punkter. Oavsett vad du sår är det bra att följa den här listan. En sådd kan lyckas hur enkel du än gör den, men om du skippar några punkter är risken större att du misslyckas. Ett generellt tips är att ta en helg och så rejält i landen, och sedan avsätta tid kommande vecka-fjorton dagar för att varje dag ägna en stund åt att se till sådderna.

Om du är ny i trädgårdslandet och undrar över så-råd för specifika växter, då ska du kika bak på fröpåsen. Där brukar det stå lämpliga radavstånd, plantavstånd och hur djupt ner i jorden fröet bör hamna. Ha i minnet att detta endast är rekommendationer. Det går att göra på långt många fler sätt.

 

Rensa
Innan du sår utomhus ska du rensa växtplatsen. Ogräs växer oftast fortare än det du vill odla. Om det finns ogräs på växtplatsen ska du ta bort så mycket som möjligt av det. Gör ingen quick-fix och dra upp en fåra mitt i ogräset och så. Om du gör arbetet bra från början blir det lättare sedan. Att så är med andra ord ett arbete i flera steg. Börja med att rensa upp i landet!

 

Gödsla
På vissa platser är det bra att gödsla redan innan sådd (eller plantering). Det gäller till exempel grönsaker som är extra näringskrävande eller som ska stå på platsen under lång tid och som behöver rejält rik jord för att växa bra. Jag brukar till exempel gräva ner bokashi-kompost i jorden redan innan sådd. Maskarna hjälper till att omsätta komposten till ny jord och jordförbättrar därmed. Det är inget problem att gräva ner kompost och sedan så i jorden som täcker komposten och du behöver inte vänta si eller så många veckor för att så. Istället för bokashi kan du gräva ner vanlig gödsel, halvbrunnen kompost eller ensilage.

 

Läs mer: Fakta om att kompostera med bokashi

 

Sara gräver ner bokashi

I en bädd till lök, vintermorötter och bladgrönsaker passar det fint att gräva ner bokashi-kompost innan sådd. Foto: Ida Sjöö.

 

Vattna
Inget är så viktigt som fukt för att väcka fröer till liv och få dem att gro. När fröet ligger i fröpåsen vilar det. Fukt och viss värme är det som aktiverar fröets förprogrammerade livsegenskaper. Om du sår fröer i torr jord är det i princip som om de ligger kvar i fröpåsen och där gror de ju inte. Mitt viktigaste så-tips är därför att vattna jorden innan du sår. Bäst är att vattna upprepade gånger, eller på sådant sätt och så mycket att du säkert ser att jorden är fuktig. Om du sår i fåror i jorden kan du vattna precis bara i fåran, för att spara vatten. Låt vattnet sjunka undan och vattna på nytt en eller två gånger innan sådd. Detta kan göra hela skillnaden till hur fröer gror, inte minst en torr vår eller sommar.

 

Platta till
Efter att fröer såtts i sin fåra eller sin lilla grop (exakt hur det görs är svårt att säga, sök info om respektive växt eller kika bak på fröpåsen för inspiration) är det viktigt att packa in fröet i fuktig jord. Från fröet ska en liten första rotdel/grodd utvecklas och den ska få fäste i jorden för att rota sig och hämta kraft ur jorden. Då är det viktigt att det inte finns en massa luftfickor runt fröet. De kan uppstå om man slarvar med att platta till jorden efter sådd. Fickorna runt fröet kan torka ut fröet, så att det inte kan växa vidare. Då dör det redan under jord och du hinner inte se röken av någon grodd.

Så dina fröer i till exempel en fåra, fös tillbaka jorden och platta sedan till jorden just där du sått. Du kan använda handen, baksidan på en kratta eller med lätt tryck på foten trycka till med dojjan.

 

Skydda
Utomhus finns många saker som kan krascha en sådd. Katter, mullvadar, sorkar, rådjur, hundar, barn, fåglar, sniglar, regnväder och annat. En del av efterarbetet med sådd handlar om att skydda sådden, så att fröerna får gro i lugn och ro. Jag brukar lägga kompostgaller på mina sådder för att inte katter och andra ska trampa i dem. Ett annat sätt att skydda är att lägga fiberduk på sådden. Då blir det lite varmare i jorden och fröerna kan kanske gro tidigare än utan fiberduk. Tänk på att också sniglar trivs under fiberduk! Och de kan mumsa groende plantor i lugnan ro under duken. Skippa fiberduken om du vill ha koll på sniglar.

 

Vattna
För att växter ska ges bästa möjliga förutsättningar att gro och utvecklas den bästa tiden, behöver du vattna sådderna. I bästa fall kan du parera sådden med ett långvarigt regn, men det är sällan det räcker för alla grönsaker. Morötter kan i värsta fall ta uppåt en månad på sig att gro, men så lång tid ska det inte behöva ta om jorden hålls fuktigt. Mitt bästa tips är att varje-varannan dag vattna sådden den första tiden och verkligen ta sig tid att göra det. Om man slarvar är det risk att en vansinnigt varm och torr dag grusar de gröna möjligheterna genom att det översta lagret av jord torkar ut.

När växterna tittat upp över ytan har de ofta en minst lika lång rotdel fästad i jorden och möjlighet att suga upp vatten en bit ner under jorden. Där är det fuktigare än just vid markytan.

 

Tillsyn
Ibland förvånas man över hur vissa små plantor verkar klara nästan allt - utan någon skötsel än bara själva sådden. Men det är dumt att anta att alla växter är likadana. Vid sådd utomhus på våren, oavsett om det är i landen, pallkragar eller stora krukor, bör du avsätta tid att titta till sådderna då och då. Genom att se odlingen från dag till dag kan du mentalt göra en plan för ditt arbete. Du ser vartåt saker och ting barkar och hinner göra en åtgärd innan det är för sent. Ju mer tid och omsorg du skänker din odling - desto bättre brukar det gå.

Även om både blommor och grönsaker efter en tid växer himla fint på egen hand så är det bra att vara närvarande åtminstone i starten.

 

Sara sår dill

Här bredsår jag dill. Dessa fröer strösslas ut i en bred fåra. Dill är omöjligt krånglig att odla ibland och jag tycker det blir mest lyckat om jag sår på det här viset. Foto: Ida Sjöö.

Sara sår solros

Både grönsaker och blommor kan sås direkt på friland. Den här fina solrosen sår jag i fyra rader i en pallkrage, för att använda i buketter till sommaren. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara sår solrosor

I en pallkrage är det extra noga att vattna, eftersom jorden lättare torkar ut där än vad den gör på friland. Jag vattnar flera gånger innan och efter sådd. Foto: Ida Sjöö.

 

Enklast så i rader

Det finns en lång rad olika sätt att så i landen. Fröerna kan slängas ut i landet huller om buller. De kan sås ett och ett i varsitt hål i jorden. Den kan sås i breda strängar och i smala strängar. I block och små cirklar. Det finns ingen hejd på alla kul sätt. Men vad är enklast?

Utan tvekan är det allra enklaste att så i rader. När jag har tidsbrist eller vet att en säsong är extra hektisk - då sår jag i rader. Alltid. Sådd i rader är enkelt att göra och allra enklast att sköta. Om du är helt ny med odling är det också lättast att känna igen fröerna, att se var sådden är gjort, när du sår i rader. De små groddarna ser exakt likadana ut och kommer i en fin följd på rad, allt annat är ogräs. Lätt att rensa.

När grönsaker odlas i rader tycker jag också att det är lätt att gödsla under sommaren. Täckmaterial kan läggas emellan raderna, illaluktande gödselvatten kan vattnas mellan raderna och i bästa fall finns det lite rum att gräva ner en hink bokashi då och då när någon rad skördats.

Raderna innebär också att det är lätt att skörda och ersätta ytor med annat efter skörd.

 

Sara krattar igen fåra

För att platta till sådden efter att jorden puttats tillbaka, brukar jag använda baksidan på min gamla kratta. Jorden trycks till och fröerna omsluts av fuktig mylla. Foto: Ida Sjöö.

 

Här visar jag hur

Under åren har jag gjort mängder med blogginlägg, artiklar och videos på tema sådd på friland och i pallkragar och krukor utomhus. Här är förslag till mer inspiration.

 

Så morötter i torr jord
Så sallat i pallkrage
Tips för sådd av brytbönor på friland
Tre sätt att så sockerärter
Större skörd med dubbelrader
Att vattna landen på våren
Gödsla med nässelvatten
Vattna före sådd
Nybörjarodling - Att så och plantera
Favoritblommor att direktså
Den stora sommarsådden av höstgrönsaker

 

Sara vattnar i pallkrage

Att avsätta tid till att vattna sådder är viktigt. Om det blir för torrt är det risk att sådden inte tar sig och då är arbetet ogjort. Foto: Ida Sjöö.

 

Nu har vi passerat en rejält kall period här i zon 3, Småland. Därtill har det regnat ordentligt. Och nu hoppas jag att värmen kommer. Gissa vem som är ute med fröpåsarna och fyller upp landen nu?!? Efter nära en vecka med regn varje dag är det perfekt att så. Och det jag sådde innan regnet kom börjar att gro nu. Perfekt tajming!

Hoppas du har nytta av mina tips. Om du vill följa med i mitt trädgårdsarbete på nära håll får du gärna teckna ett medlemskap på min sida. Då kan du se livesändningar nästan varje dag från mina odlingar, läsa långa tema-artiklar om odling och höra min podd Skillnadens. Läs mer om medlemskapet i länken nedan.

 

Bli medlem på sarabackmo.se!

 

Lycka till med sådden!
/Sara Bäckmo

 

08. maj 2021