Min lilla vinterodling
Välkommen att kika i min vinterodling i norrläge. I lilla tunnelväxthuset har jag odlat upp ett vinterskafferi som vi ska nalla av när det är för kallt och snötungt att skörda ute.
Det här är årets vinterodling i det lilla tunnelväxthuset. Det är så roligt att ha grönsaker som bara står och väntar - ett riktigt trädgårdsskafferi. Här gör jag just nu ingenting alls. Hösten har passerat utan att jag gjort annat än att vattna hjälpligt, dra bort lite ogräs och klippt sniglar då och då.
Det här tunnelväxthuset är tre år gammalt och köptes 2014 på Ebay. Det är 18 kvadratmeter stort och köptes ursprungligen för att användas som vinterbostad till höns. Det står i skugga på norrsidan så det är inte världens bästa förutsättningar för odling, enligt regelboken i all fall. Men trots skugga från bostadshus, jättestort askträd och ett gammalt hönshus kan jag producera mängder med mat här. Från början var huset täckt av en grön armerad plast, men sedan i våras har jag en bra genomskinlig växthusplast över hela huset och dörrar i var ände. Läs mer om bytet av plast i inlägget Lilla tunneln med ny plast. Info om var tunneln finns att köpa kan du läsa i inlägget Inköpsfakta om odlingstunneln.
Välkommen in!
Sommarsådd och sommarplantering
Det här huset odlades tidigt på året med olika vintersådder. Jag skördade mängder med kinesisk salladskål, dill och sallat, innan potatis kom i jorden där på våren. I juni var det sedan dags att så nytt och då valde jag att avsätta hela ytan till vinterodling. Hur ytan såg ut i våras kan du se i inlägget Ovanligt prydliga rader och i videon nedan, där jag skördar salladskål.
Hela tunnelväxthuset består av två bredare bäddar i ytterkanter och en väldigt smal, djupgrävd bädd/ränna i mitten. Två smala trampade gångar skiljer bäddarna åt.
I den högra bädden såddes vintermorot, haverrot och svartrot i juni. Vintermorötterna grodde jättebra, säkert för att jag var noga med att vattna och också täckte sådden med fiberduk för att den inte skulle torka ut. Men haverroten och svartroten grodde dåligt. Typiskt! Jag hoppades mycket på den här sådden eftersom bägge rotsakerna grodde sämre än sämst på friland i våras, men det blev alltså inte bättre resultat här. Funderar lite på om det kan vara fröerna som hade sämre kvalitet?
I den vänstra bädden sattes en ordentlig mängd purjolök ut i juni (läs mer i Vintrig purjolök utplanterad), förodlade i en frigolitlåda. Bredvid såddes sommarmorötterna 'Paris Market', en liten rund morot. I efterhand tycker jag det var dumt att så just den sorten för den ger så lite mat på ytan. Ännu mindre blev det efter att sniglarna decimerat flera rader. I samma bädd direktsåddes också spenat på nästan en kvadratmeter. Den har vi ätit mycket av redan och nu ska plantorna förhoppningsvis överleva vintern för att ge skörd igen till våren.
I den smala mittenbädden ligger potatis som sattes i juli. Det ska jag skriva ett separat inlägg om senare.
Superbra med två tunnlar
Överlag har den här odlingen varit otroligt enkel. Den ska inte vara snygg. Den ska inte ge skörd på sommaren. Den ska inte bli hög och omfångsrik. Den ska bara växa, sköta sig själv och ge skörd när det inte finns mat på annan plats. En absolut genialisk odling, om jag får säga det själv.
Redan första året som jag satte upp ett tunnelväxthus i trädgården för att experimentera med vinterodling kom jag på att jag skulle ha stor nytta av just två tunnlar. En tunnel kan jag odla intensivt i under sommar och vinter och en kan ha fokus enbart på vintern, annan odling är bonus. På så sätt kan jag öka skördarna under vintern. Det har visat sig vara suveränt bra och det är andra året jag odlar på det sättet.
Förstås ställer det lite krav på vilka typer av grönsaker jag kan odla, med tanke på växtföljden. Förra året stod en del kål här inne, så den är bannlyst i år. Till nästa år funderar jag på att gräva ur en del superfin jord som jag skapat här på plats, med hjälp av täckmaterial och kompost, och ersätta med nytt material. På så sätt tror jag att jag ska kunna odla kål här igen. Vi får se om jag hinner ändra mig.
Ja, det var en liten rapport från lilla tunnelväxthuset. Även om tunneln alltså står i norr så går det att odla fram bra med mat här. Den tidigaste odlingen är dock svår eftersom det är för lite ljus när solen står så lågt. Läs gärna mer om placering av tunnelväxthusen i inlägget Läge för tunnelväxthus.
Om du är nyfiken på att läsa mer om tunnelväxthus kan jag rekommendera att kika i kategorin TUNNELVÄXTHUS här på bloggen. Där finns allt jag skrivit om min tunnelodling sedan flera år tillbaka. Massor om hur jag skapar odlingsyta, sår och planterar, skyddar från kyla och skördar och njuter av att ha de här fantastiska odlingsplatserna.
/Sara Bäckmo
04. december 2017