Stäng menyn

Fenomenala maskar i trädgården

Odla smart och låt maskarna göra jobbet i trädgården! Det är lätt att glömma maskarnas fantastiska arbete, särskilt som de inte syns. Men lita på att de finns! De värdefullaste i köksträdgården är dyngmaskar.

Halvnedbruten kompostjord med mängder av illröda maskar i.

Maskar som bor i en kruka med bokashi-kompost i växthuset.

 

Nog för att det är roligt att se trädgården ge resultat i form av skörd och vackra prunkande grönsaksland. Men ändå är det nog snäppet bättre att möta mina medhjälpare och på allvar få se hur väl vi jobbar tillsammans. Deras närvaro är tecken på att jag gör det allra bästa för min jord. Bara det att det finns dyngmaskar i jorden borgar för att det ska växa bra i landen när det blir vår på nytt.

 

Mysigt med mask

Ända sedan jag köpte mitt första hus och där startade en provisorisk kompost har jag varit intresserad av mask. Säkert kommer det från min mamma. Hon komposterade vilt när jag var liten. Jag minns särskilt den helt misslyckade maskkomposten i källaren där hundratals maskar rymde längs det fuktiga betonggolvet. I vuxen ålder lyckades jag själv skapa en väldigt misslyckad maskkompost i en lägenhet i Stockholm. Det är lättare att vara vän med masken utomhus.

I mitt trädgårdsarbete vill jag måna masken helt enkelt för att den är en stor hjälpreda. Det finns olika slags maskar och alla är lika viktiga. Ju mer mask som rör sig i trädgården, desto bättre för jorden. Här är tre saker maskarna hjälper mig med:

Gör jord: Maskarna omvandlar organiskt material till jord, till exempel täckmaterial och kompost.

Skapar gödsel: Processen när jord skapas består i att masken äter upp saker och bajsar ut jord. Jorden som skapas av masken är mer näringsrik än innehållet som den äter upp. Maskbajs är till och med en kommersiell gödsel-produkt.

Luftar jorden: När många maskar rör sig i jorden samtidigt skapas gångar och hålor i jorden. Dessa är nödvändiga för att jorden ska kunna må bra. Med mycket mask i jorden behöver jag inte gräva mina land, det sköter maskarna åt mig.

 

Täckodling ger mycket mask

Några saker är särskilt fint att göra för att maskarna ska trivas. I stora trädgården är mitt första maskfjäskarsätt att täckodla. När jag lägger på mycket organiskt material i landen dras masken dit. De förökar sig också i stora mängder där de trivs. Alltså, om jag täckodlar hjälper maskarna mig att ordna gödsel på plats i landet, dessutom luckrar de jorden på ett fenomenalt sätt.

Det sägs att varje mask bajsar 0,5 gram gödsel per dygn. I en täckodlad bädd lär det finnas 500-1000 maskar per kvadratmeter. Om vi i en 6 meter lång täckodlad bädd antar att maskarna kan jobba 9 månader om året, då utvecklas i runda slängar minst 1,5-3 kilo gödsel varje dygn. På 9 månader minst 405 kilo gödsel. I en bädd. Förstår du hur otroligt värdefullt det är?!?

För mig betyder det att det enkla arbetet med att lägga täckmaterial på bädden ger långt mycket mer gödsel än jag någonsin skulle tillföra av djurgödsel. Jorden blir otroligt hälsosam och näringsrik. Täckodling är grejen!

 

En kruka fylld med jord och mask.

Några få maskar som letat sig in i komposten förökar sig snabbt till många tusen, som tillsammans bryter ner bokashin i krukan.

 

Maskarna hjälper mig inte bara i landen utomhus utan också i tunnelväxthus och krukodling. Bilderna ovan är från en kruka som fylldes med bokashi-kompost för drygt ett halvår sedan, enligt metoden som jag visar i videon nedan.

Se mer om bokashi: En serie om bokashi-kompost

 

 

När jag tömmer krukan finns det en del matrester kvar och jorden är närmast översvämmad av mask. Den här lilla röda masken är en dyngmask/kompostmask. Den lever flitigt i jord där det finns mycket material att jobba med, både kompost och täckmaterial. Vanliga daggmaskar är inte lika vanliga.

Hur kom masken in i krukan? Från marken, in genom dräneringshål i botten på krukan. Därför, odla gärna i byttor med hål så att masken kan vandra. Masken letar sig alltså upp genom markduk, ett lager med flis och sedan in i krukan. Här äter de och förökar sig i mängder, det finns tusentals rödlila kompostmaskar i alla möjliga storlekar.

Vet du vad masken gör när restaurangen tömts på mat? De går vidare till nästa! Om jag tömmer en kruka där komposteringen redan är avklarad så är den i princip tom på mask. Här finns ingenting att jobba med, så masken har kilat vidare till andra krukor och bäddar. Kvar finns riktigt fin och porös jord, som jag använder till sådd och omplantering nästa säsong.

 

Bädda för maskliv

Det finns flera fina sätt att vårda masklivet. I första hand försöker jag att ta hand om min täckodling. Mer täckmaterial på bäddarna ger maskarna mat och möjlighet att föröka sig. Och så komposterar jag mitt hushållsavfall och låter det bli maskmat. Nedan kan du se en video om hur jag komposterar bokashi i en tunna, samt en uppföljning där jag visar masklivet i byttan på våren. Observera att maskarna levt i tunnan hela vintern och bearbetat komposten.

 

 

 

I det vanliga trädgårdsarbetet är det lätt att glömma bort maskens fantastiska arbete, särskilt om maskarna inte syns. Men under täckmaterialet eller i en kompostbytta blir det så tydligt hur samspelet mellan mig och maskarna funkar. Och vilken nytta de gör. Ta hand om masken som finns i din odling!
/Sara Bäckmo

01. november 2017